Opoziv: želim da pas dođe kad ga zovem

Opoziv želim da pas dođe kad ga zovem - Volim pse
Podijelite objavu
U ovom blogu pokušat ću vam dati objašnjenja zašto vas pas ne doživljava na ispravan način i kako izgraditi dobar opoziv. Da, izgraditi, jer to nije samo jedno ponašanje, već više njih.

Opoziv: ja samo želim da mi pas dođe kad ga zovem. Koliko god to zvuči jednostavno, nije. Smatram da tijekom rada sa psima, njihovim vlasnicima treba objasniti zašto je nešto tako. Ja “gnjavim” da mi se sve objasni i, srećom, imala sam trenere koji su mi znali dati odgovor na sve što sam do sada radila sa svojim psom. Čak i svoju fitness trenericu gnjavim pitanjima “čemu ovo, čemu ono”

Opoziv nije kazna

Pokušat ću vam dati objašnjenja zašto vas pas ne doživljava na ispravan način i kako izgraditi dobar opoziv. Da, izgraditi, jer to nije samo jedno ponašanje, već više njih. Što više iscjepkate vježbu, dobit ćete kvalitetnije ponašanje. Ovdje bismo mogli odmah izdvojiti FOKUS I DOĐI.

Da bi se DOĐI moglo odrađivati, FOKUS mora biti na vlasnika.

Zašto psi nevoljko dolaze na poziv? Prvenstveno zbog nedostatka treninga, zatim zato što na poziv gledaju kao na kaznu. Kad pas dođe do vlasnika, vlasnik ga zgrabi, veže i odvede. To je psu kazna. 

Opoziv želim da pas dođe kad ga zovem - Volim pse

Okolina je najveći neprijatelj

Pas provodi zabavno vrijeme, igra se sa psima, naganja mačku, uzima nagradice od nekog stranca, valja se u prekrasnoj blatnjavoj lokvi i vi ga tada pozovete! Po kako se samo usuđujete.

Nakon što je pas stigao, vlasnik nagradi psa, ali to jednostavno nije dovoljno. Pas će uzeti hranu, ali srce vuče ka toj lokvi ili mački… Ima pasa kojima hrana u tim trenucima nije dovoljna. 

Neki psi neće doživjeti hranu kao pretjeranu nagradu. Neće, jer je puno više uživaju naganjajući tu mačku i to je plijenski nagon. Doslovno adrenalin i dopamin putuju tijelom i pas vas ne čuje. Tu im radi instinkt za preživljavanjem. Možemo slobodno kazati – nije kriv pas, nego hormoni.

Psu se može dati nešto u zamjenu za naganjanje. Recimo kad psa zovete i on krene prema vama, prvenstveno ćete ga hvaliti dok trči prema vama. Veselo! Kad je blizu vas, možete mu početi bacati hranu u suprotnom smjeru. I reći mu “hvataj” ili “trka trka”. Da pas poveže to dvoje. 

Fotografije pasa Kako napraviti dobru fotku - Volimpse

Fotografije pasa – kako napraviti dobru fotku

Fotografije naših njuškica nije lako napraviti. Barem ne one kojima smo zadovoljni. Zato su tu savjeti fotografkinje ljubimaca Gordane Popović, vlasnice agencije Pet Almighty. VIŠE NA POVEZNICI

Traženje i njušenje

Ja sam Maloj za opoziv govorila “Mala” I kad bi me pogledala, rekla bih joj “dođi, evo šiška”. Kad bi krenula prema meni, dobila bi šišku i rastrgala je na hrpu komadića. 

Ako vam je pas u tipu lovačkog, tada nema greške, traženje i njuškanje je pogodak, iako i oni obično vole papati. No, recimo kad vam lovački pas odluči doći, dat ćete mu komadić hrenovke i zatim dati signal  “traži” ili “šnjof šnjof” te pobacajte puno sitnih komadića hrane u travu da ih traži. Pas tako od vas dobije duplu nagradu. S vremenom čak možete izbaciti hranu i nagrada je traženje. Jer oni u tome zaista uživaju. Ali, NE ŽURITE s izbacivanjem hrane.

Puno pasa kad stigne do vas, uzme nagradu, ali zbog frustracije počnu kidati uzicu. Tada sa sobom nosite konop za povlačenje i počnite se potezati sa psom dok idete u suprotnom smjeru od trigera. I da, naziv za signal neka bude lako pamtljiv.

Opoziv želim da pas dođe kad ga zovem - Volim pse

Opoziv i trening

Pitate se što je potrebno za trening? Tri stvari – organizacija, povjerenje/odnos vlasnika i psa te pravila.

ORGANIZACIJA.

Kao što sam već prije pisala, organizacija je broj 1 u radu sa psom. Ovo znači da stvorite uspješnu okolinu i sebi i psu. Psa koji vam dođe na poziv ne nagrađuje se granulama koje jede kod kuće, čak ga se ne nagrađuje ni redovitim poslasticama. Nagrađuje ga se s JACKPOT nagradom. Opoziv je jako bitan i kad se radi opoziv, tada se psu stvara posebno pozitivna asocijacija na signal “DOĐI”. Da bi opoziv bio veseo i brz, psu moramo biti ultra zabavni te moramo biti brzi u nagrađivanju. To postižemo hranom i igrom. Stoga razmislite koja hrana je broj jedan hrana za vašeg psa i koju igračku obožava. Uzmite dugu uzicu (10-15 m), torbicu punu takvih nagrada, zabavnu igračku, psa, naravno 😉, i krenimo!

NE RADITE VJEŽBU AKO NEMATE NAGRADE! Previše sam puta vidjela klijente koji počnu vježbu, pas konačno dođe, a klijent zbunjeno gleda – “nemam hranu”. I pas ode.

Vlasnik i pas

POVJERENJE/ODNOS VLASNIKA I PSA.

Pišem ovo pretpostavljajući da se vaš pas odaziva na svoje ime te da vas pogleda kad ga pozovete. Ako vam pas nije u stanju ovo odraditi jer je previše uzbuđen, tada pročitajte moj tekst o uzbuđenju. Ako pas ima problema s reaktivnosti ili strahovima, tada se obratite stručnjaku jer pas definitivno nije spreman da ga puštate s uzice, kao što nije niti sposoban odrađivati opoziv među distrakcijama.

Opoziv želim da pas dođe kad ga zovem 4 - Volim pse
Da bi opoziv bio veseo i brz, psu moramo biti ultra zabavni

Kad je fokus problem…

A što raditi kad je fokus problem… Možete isprobati i sa psom odraditi malu fokus igricu. Zovite ga, kad vas pogleda, odmah ga nagradite. Odmah znači – odmah, a ne kad vas pogleda, vi mu dodate još 15 naredbi. Zbog ovoga vam ne uspijeva opoziv. 

Kad imate štene i ako ste odlučili raditi opoziv, dobro ste odlučili. Štenci imaju potrebu biti blizu nas i jako brzo uče. Trebamo to iskoristiti te ga nagrađivati kad god sam dođe do nas. Štenci brzo odrastaju te postaju samostalniji i kreću u istraživanja, tada već opoziv postaje teži. Ali ako krenemo na vrijeme, to možemo prevenirati.

Često ćete čuti da se sa štencima ne radi jer brzo zaborave. Štenci ne zaboravljaju, adolescenti zaboravljaju. Zaborave jer ih u 6. mjesecu starosti počinju „pucati“ hormoni, što znači da ako čekate do te dobi da biste počeli raditi sa psom, bit će vam 10 puta teže nego sa štenetom. Kad štene uči, učite i vi, lakše ćete se svi snaći kad stigne pubertet.

Zastrašivanje

Hmm, što kazati? Svi smo mi ljudi i svima nam “pukne film”. Vjerujte mi znam, jer moja Mala je moje strpljenje stavljala na kušnju previše puta. 

No, morate znati da ako pas nije stigao 5 puta na poziv, tada nije njegova krivica, već vaša jer ste ga prerano pustili s uzice. Ili ste ga pustili među previše distrakcija. 

Postoje pasmine pasa koje su teže po ovom pitanju i to su često primitivne pasmine kao pastirci, akite, haski, ali onda znajte kakvog ste psa nabavili i potrudite se funkcionirati s tom pasminom, a ne ići protiv nje. 

Kojeg god psa imali, čistokrvnog ili mješanca, ne zastrašujte ga kad konačno stigne do vas. Svaki drugi dolazak će mu teže pasti, a neke sate ćete provesti hvatajući svojeg psa po parku. 

Alfa roll. Nakon što ste pročitali sve ovo, recite mi kakve veze dominacija ima s ičim. Kad vam pas dođe, ne okrećite ga na bok, ne hvatajte ga za vrat. Dajte mu pohvalu zato što je došao i drugi put ga pametnije puštajte s uzice. Zastrašivanje potvrđuje psu da ne dođe drugi put!

Vaš govor tijela. Možda vi sami nemate namjeru zastrašiti psa, ali vaš govor tijela ga zastrašuje. Moguće je da ste frustrirani, vjerojatno jeste, i bez obzira na to što psu niste ništa rekli ili napravili, s vašim govorom tijela pokazujete mu suprotno. Pas će zato oklijevati pri dolasku. 

Nagradite poslušnost

NE ŠTEDITE NA NAGRADAMA! Umjesto da zastrašujete razigrano štene ili psa kad dođe, dajte mu JACKPOT nagradice. Nagradama potvrđujete takvo ponašanje. I pas će puno lakše i veselije doći drugi put!

Hoće li biti problema s nuždom? Pa vjerojatno hoće jer ili će piti puno vode ili će se pošteno najesti tijekom dana. Rizik na koji morate biti spremni. Živo biće odgajate. Pokušajte dodatno prepoloviti nagradice. 

Kad ste mu dali nagradice, zadržite ga s igrom ili aktivnošću u kojoj uživa. Konop, traženje i njuškanje hrane po travi, malo bacanje loptice (ne pretjerujete zbog zglobova), možete i vi potrčati s flirt pole koja je punjena hranom, to im je jako zabavno. Nakon toga nastavite hodati sa štenetom. 

Pravila i vježbe

1. Za početak vježbajte fokus. 

Prvo ga vježbajte negdje gdje nema distrakcija. Vježbajte ga kratko i veselo.

Ime psa > pas vas pogleda > markirajte i nagradite. 

Markirati možete klikerom ili veselim Bravo!

2. Postupno vježbu prebacujte u mirniju okolinu. Pa s vremenom, kako pas napreduje, dodajte distrakcije.

Kad dozivate psa, poziv mora biti jasan i veseo. Ovdje možete koristiti “baby talk”. Tako psu privučete pažnju jer intonacija mora biti povišena. Neka signal za opoziv bude drugačiji od ostalih signala. Ovo je nešto što se koristi u hitnim situacijama. 

3. Vježbajte 3 do 5 puta u tjednu. Koristite točno ime za koje se ste odlučili. Vježbajte onda kada ste 100% sigurni da će vam pas doći jer je bitno da dođe na prvi poziv. To znači da vježbate u kući, u svojem dvorištu ili negdje gdje je psu svakodnevica.

Dakle, kako bi se reklo “SET YOUR DOG TO SUCCESS”. Nemojte da vježba ne uspije.

4. Obavezno, ali obavezno, nagradite svaki njegov dolazak! Opoziv se radi za početak na manjim udaljenostima te je jako bitno da i te male korake nagrađujete kao najveću stvar na svijetu. Bitno je da pas dobije nagradu i pohvalu.

Opoziv želim da pas dođe kad ga zovem  - Volim pse

Distrakcije i omiljena hrana

Zapišite sebi koje su najgore distrakcije za vašeg psa. Jesu li su to ostali psi, možda mačke, ili voli smetlariti?

Zatim razmislite koja mu je hrana najdraža. Granule s kojima ga i inače hranite neće biti dovoljne za opoziv. Doslovno im se iščita razočaranje na njuškama. Možda kuhana jetrica, sirovo meso, sir, sušena ribica, šunka, hrenovke, tripice, piletina? 

Nemojte nakon nekoliko puta odjednom izvaditi granule pa kazati “ma dobro ti je i ovo”. Nije! Vratit će se na staro dok ste „rekli keks“.

Uzbuđenost pasa postaje problem. Što činiti i koje greške izbjeći - Volim pse

Uzbuđenost pasa postaje problem. Što činiti i koje greške izbjeći?

Uzbuđenost nije sreća. Problem nastaje kad uzbuđenost psa postaje svakodnevica. Prevelika uzbuđenost dovodi do kaosa. Pas više ne može posložiti stvari, uzbuđenost ga je posve preuzela. VIŠE NA POVEZNICI

Početak treninga

Pitate se kako uopće započeti s treningom?

Ovo je nešto gdje manje – više svi vlasnici rade greške. Psa dozivaju i vježbaju dok je pas pušten, u igri ili njuška. Misleći, iz nekog razloga, da pas mora apsolutno sve ostaviti kad ga se pozove. Da bi im vi bili toliko bitni, morate im postati zabavni, morate imati jako dobar razlog da vam dođe.

Druga stvar je da kad pas otiđe od vas, on je sebe nagradio samim odlaskom i radeći ono zbog čega je otišao. Razumijete? Otišao je javiti se psu, otišao je trčati za djetetom, otišao je smetlariti… sve su to njemu nagrade jer vas nije poslušao. 

Vježbom do savršenstva

Idemo sve ovo nekako uokviriti:

1. Stavite psa na uzicu dugu od 10 do 15 metara.

2. Napravite fokus vježbu s njim, bez ikakvih distrakcija. Možete se i poigrati s njim.

3. Kad u daljini vidite njegov okidač (recimo da je to drugi pas), zovite svojeg psa na vrijeme, a kad dođe do vas, nagradite ga. Možete se poigrati s njim veselo. I zatim dati dozvolu da se može javiti tom psu. Dakle, imamo dvije nagrade. Hrana i njegov prijatelj i ono najbitnije – vi ste IZVOR ZABAVE!

4. Nagrada stiže u roku od 3 do 5 sekundi. Sve ostalo nije nagrada za dolazak, već za tko zna što. Moram izdvojiti – nagrada se daje za DOĐI, zato nemojte psu kazati da sjedne kad dođe.

5. Vježbu odrađujte s određene udaljenosti, gdje pas nije napet, ali je svjestan distrakcije. 

6. Postupno ćete smanjivati udaljenost. Tek kad ste u potpunosti sigurni da se odaziva na poziv, tada ćete ga početi puštati. Puštat ćete ga u sigurnom okruženju.

7. Uvijek pazite da vam je uzica OPUŠTENA. Pas ne smije naučiti da dolazi na poziv kada se uzica zategne. Na taj način nikad neće uspjeti naučiti da dođe na poziv bez uzice.

8. Ovaj proces traje mjesecima. Sve dok na pitanje “kakav je opoziv?” odgovarate “odličan, osim u blizini…”, nemate kvalitetan opoziv.

9. Nastavite vježbati dok u mirnom okruženju opoziv ne bude 110%, da bi kad izađete sa psom – bio 90% .

Bravo pas

JOŠ JEDNA BITNA STVAR je dodatni signal kojeg apsolutno nitko ne koristi – poticaj. Kad pas krene prema vama, obavezno ga verbalno potičite ili hvalite. Signali kao “bravo pas”, “super pas” ili “jep jep jep” i to sve vrlo entuzijastično, vašeg će psa potaknuti da vam još brže trči i da ignorira dodatne distrakcije sa strane. Sigurna sam da ste bili u situaciji kada je pas krenuo prema vama i onda se samo okrenuo nazad. E, pa to su trenuci kada psa treba potaknuti da vam dođe.

Opoziv želim da pas dođe kad ga zovem  - Volim pse

Bonus vježba za opoziv

Isprobajte vježbu:

Uzmite granule, zarolajte jednu dalje od vas. Pustite psa da ode po nju i neka je pojede,. Tada zovite psa “DOĐI” i kad vas pogleda, lagano potrčite unazad vičući “bravooo”. Ja veselo govorim “SUUUUPER PAS” dok pas trči prema meni. Kad stigne do mene, dobije JACKPOT nagradu, odnosno hrenovku!

S vremenom sve dalje bacajte hranu, da stvorite veću udaljenost između vas i psa. Ovaj signal je jednako bitan kao fokus i dođi, jer psa dodatno potičete. 

Psi koji su u strahovima ili reaktivni uvijek će imati neki strah i tu vas neće poslušati te nećemo od njih to niti tražiti, već će pas u tim situacijama biti vezan. I izbjegavajte takve distrakcije.  

Želim vam uspješan trening sa psima i opoziv!

Foto: Unsplash

Najnovije

Naši partneri