Gorana Abramović: U radu sa psima koristim pozitivan pristup

Gorana Abramović: U radu sa psima koristim pozitivan pristup
Podijelite objavu
Reaktivnost, strahovi, preuzbuđenost, što god vašeg štenca ili odraslog psa mučilo, naša savjetnica za ponašanje pasa Gorana Abramović tu je da vam pomogne svojim tečajevima.

O našoj savjetnici za ponašanje pasa Gorani Abramović iz Splita već smo pisali, kako bismo vas, naše čitatelje, upoznali s osobom koja će vas savjetovati o ponašanju pasa. Gorana pomaže psima kada su reaktivni, preuzbuđeni ili se bore s raznim strahovima. 

U svom radu Gorana koristi samo pozitivan pristup, koji ne uključuje kaznu u radu sa psima, već nagrađivanje i jasno čitanje psećeg govora tijela. Složit ćemo se da je ponašanje naših njuškica puno bolje korigirati uz pomoć nagrada, nego uz pomoć kazni.

Gorana – pseća učiteljica

Gorana Abramović u svom Nanny Dog All 4 Dogs nudi razne vrste tečajeva.

– Tečaj poslušnosti uči psa ponašanju, također poboljšava odnos između vlasnika i psa. Ovaj tečaj može psu spasiti život jer ovdje učimo kad da pas stane. Socijalizacija štenaca osmišljena je tako da pozitivnim pristupom pruži temelj za doživotno partnerstvo s vašim psom temeljeno na međusobnom povjerenju i razumijevanju. Razdoblje socijalizacije je kritično razdoblje u kojem pas uči komunicirati i odnositi se s drugim psima, ljudima i okolinom, objašnjava Gorana i nastavlja: – Često me vlasnici nazovu jer misle da im pas treba tečaj poslušnosti, a zapravo se radi o čistoj preuzbuđenosti, psećem ludilu. I tada psa ne možete naučiti poslušnosti jer on nije u stanju učiti. Ovdje vas učim kako da naučite smiriti svojeg psa.

Milica - mješanka leptira i laneta

Milica – mješanka leptira i laneta

Milica je udomljena kujica poznate novinarke Jasmine Kos. U Sarajevu, gdje Jasmina radi godinama, Milica uživa u životu punom novinarstva, ljubavi, maženja i igranja s lopticom. VIŠE NA POVEZNICI

Tečaj nosića i klikera

Nosework je tečaj nosića koji kreću u istraživanje mirisa i zabave! Zabava je u svakom slučaju zajamčena jer ovo je nešto s čim nikako ne možete pogriješiti. Kliker tečaj se radi se tako da ponašanje koje želimo markiramo “klikerom“ i zatim slijedi nagrada (hrana ili igračka). Ovo je jasan oblik komunikacije koji u kombinaciji s pozitivnim pojačanjem (hrana ili igra) daje izvrsne rezultate. Ako želite obogatiti odnos sa svojim psom, krenite na kliker tečaj.

Reaktivan pas je onaj koji pretjerano reagira na određene podražaje ili situacije. Neki okidač je ono što povlači psa da reagira, ono što uzrokuje reakciju i pas izvan svoje sigurne zone počinje pokazivati znakove nelagode. Onaj tren kada je postao reaktivan (lajanje, povlačenje prema okidaču, režanje, napadanje), znači da je prešao svoj prag tolerancije. Stoga je tečaj Reaktivnost prilagođen baš reaktivnim psima. Vlasnika uči kako pristupiti problemu, kako se  nositi u osjetljivim situacijama i kako naučiti govor tijela svoga, ali i drugih pasa.

Gorana Abramović: U radu sa psima koristim pozitivan pristup
Tečaj poslušnosti uči psa ponašanju

Gorana: Sastavite sami svoj tečaj

Na Recall tečaju učit ćete kako usmjeriti svojeg psa na sebe, učit ćete se međusobnoj suradnji i poboljšanju vašeg odnosa. Učenje će ići uz pomoć raznih aktivnosti, vježbe i raznih igrica koje će vašem psu pokazati da ste jedino vi vrijedni njegove pažnje, te da ste vi nepresušan izvor zabave. Antismetlarenje je definitivno najteži tečaj jer idemo protiv pseće prirode i iziskuje jako puno truda i strpljenja vlasnika.

Vođena dosadašnjim iskustvom, napravila sam i Combi tečaj, kombinaciju 4 tečaja – nosework, kliker trening, antismetlarenje i opoziv. A možete i sami sastaviti svoj Combi tečaj po želji, pojasnila nam je Gorana Abramović.

Ponašanje njuškica bolje je korigirati uz pomoć nagrada…
…nego kažnjavanja.

Lili i Ogi, vrijedni učenici

Do sada smo na našem portalu od Gorane već mogli naučiti o tome kako se ponašati kad štene stigne u vaš dom, kako se nositi sa zvučnim fobijama vašeg psa, doznali smo što je to mentalna stimulacija i zašto energični psi uživaju u treninzima i igrama, ali i kako prepoznati demenciju kod vašeg ljubimca te kako se s time nositi.

Smetlarenje: Što kad vaš proždrljivac jede s poda?

Smetlarenje vašeg psa vam zadaje probleme i ljuti vas? Ne brinite, imam rješenje, odnosno igrice koje možete igrati sa svojim psom – švedski stol, lov na blago, otok sakupljanja, igra sa zdjelicom. VIŠE NA POVEZNICI

Gorana nam priprema nove tekstove i savjete, a do tada radi sa svojim novim školarcima. Važno je reći da za učenje nikad nije kasno, kako kod ljudi, tako i kod pasa. Tako je jedna od Goraninih novih učenica Lili. Ta 10 godina stara pasica ima duha i energije kao da je još u pubertetu. Lili voli krasti i smetlariti, a zna joj biti nelagodno s drugim psima. No, Gorana smatra da će Lili imati uspjeha, bez obzira na godine.

Tu je i mali uhonja Ogi, mješanac reaktivan na druge pse nakon što ga je napao jedan pas.

– Ogi je već četvrti pas za redom koji mi je došao na tečaj jer ga je napao nečiji odvezani pas. Većina tih pasa je do napada bila ok i veselo se javljala drugim psima. Tada su stvorili obrambeni stav. Neki bježe, dok drugi napadaju, ističe Gorana.

Za kraj, uživajte sa svojim psima, a našoj suradnici Gorani Abramović prepustite rješavanje eventualnih problema.

Uživajte sa svojim psima

Fotografije: privatni album Gorane Abramović

Najnovije

Naši partneri