Smetlarenje: Što kad vaš proždrljivac jede s poda?

Smetlarenje: Što kad vaš proždrljivac jede s poda?
Podijelite objavu
Smetlarenje vašeg psa vam zadaje probleme i ljuti vas? Ne brinite, imam rješenje, odnosno igrice koje možete igrati sa svojim psom - švedski stol, lov na blago, otok sakupljanja, igra sa zdjelicom…

Smetlarenje. Kome je sve pao mrak na oči? Meni prvoj.

Moja je, otkako je ušla u godinice i ne treniramo redovno, počela sa smetlarenjem. Nisam navikla na to i često se dogodi da ukrade sir, burek ili komad kruha s poda. Mala stvarno nije nekoć to radila, do prije oko godinu dana je bila ok. No počele su želučane tegobe, što također može biti povod za traženje hrane, odnosno nečeg što bi moglo odagnati bol. Isto tako, dosada je čest povod za papanje s poda.

Uzbuđenost pasa postaje problem. Što činiti i koje greške izbjeći - Volim pse

Uzbuđenost pasa postaje problem. Što činiti i koje greške izbjeći?

Uzbuđenost nije sreća. Problem nastaje kad uzbuđenost psa postaje svakodnevica. Prevelika uzbuđenost dovodi do kaosa. Pas više ne može posložiti stvari, uzbuđenost ga je posve preuzela. VIŠE NA POVEZNICI

U šetnju kao na bojište

Manje-više 90% vlasnika se nađe u ovoj situaciji, blaženih onih 10%, nemate pojma koji ste sretnici. Moj prvi pas Teri, on stvarno nije bio žderonja. Tek s nekih 12, 13 godina je počeo malo krasti, ali ni to nije ništa u usporedbi s nekim psima. Sjećam se jednog prijatelja koji je štene labradora pokušao naučiti da ne jede s poda. Na kraju je došao i rekao “samo nek’ ne guta čepove i staklo”. Dakle, nema što taj pas nije gutao.

Davno još, dok sam šetala i čuvala pse, imala sam priliku upoznati prave proždrljivce, ali ono prave pravcate. Oni ni pred čim ne prežu. Takve šetnje i nisu zabavne niti su opuštajuće, već imaš osjećaj da izlaziš na bojište gdje su peciva, pizze, korice kruha glavni neprijatelji.

Smetlarenje – stvoreni da traže hranu

Nažalost u ovakvim situacijama od ljutnje znamo reagirati dosta loše. Često pse cimamo, vučemo, udarimo pri tome i stvaramo im frustraciju jer, nažalost, to je njihovo prirodno ponašanje. Oni su stvoreni da traže i nalaze hranu. Tako su preživljavali. Da, kod nas jedu najbolje granule, najbolje meso, kuha im se povrće, ali onaj osjećaj kad oni nanjuše ustajalu kost iza kontejnera, to je njihova pobjeda. I ne biste se smjeli frustrirati.

Ovo sad pišem i za sebe jer ja nikako da se naviknem na to da Mala jede s poda. Znam zapanjeno stajati i gledati u nebo, naivno misleći da ona njuška, kad ono – ova tamani svježi sir s poda! Na moju, a i vašu žalost, ovo ponašanje je duboko ukorijenjeno i ne možemo ga iskorijeniti. Možemo ga samo pokušati preusmjeriti, stvoriti dobar menadžment i uposliti psa.

Igrice njušenja i smetlarenje

Ono što vam ne bih preporučila, jest da kažnjavate psa. Znam, dogodi se u sekundi i obično se pogubimo te dreknemo na psa. Ok, hajdemo se pokušati kontrolirati. I ja skupa s vama. Ono što će se dogoditi su tri moguća rezultata:

  1. pas će naučiti doslovno proždrijeti hranu koju nađe jer je navikao da krećete na njega
  2. počet će bježati s tom hranom, odnosno sa svojom nagradom jer je navikao da mu grabite
  3. počet će čuvati svoje, jer je, ponavljam, navikao da mu uzimate, kažnjavate ga itd.

Sljedeći popularan savjet je da se psa ne hrani s poda. To je jednostavno suludo. To što vi nećete sa psom recimo raditi već svima dobro poznato “traženje” ili “njuškanje”, neće vašeg psa naučiti da ne pojede komad pizze s poda jer eto “ne smijem jesti s poda”. Notorna glupost.

Zapravo obratno – što mu dajete više tih “dog sniffing” igrica, više ćete mu ispuniti tu želju za traženjem te će manje tražiti po kontejnerima.

Brnjice su također kratkotrajno rješenje, nikako dugotrajno. Jedine brnjice koje skroz sprječavaju jedenje s poda, stvarno nisu preporučljive jer nisu humane. Pas niti može dahtati, niti piti vodu, a to može stvarno biti opasno. Brnjice koje su humane i napravljene tako da pas može i dahtati, otvoriti njušku i piti vodu, uzimati poslastice, takve brnjice omogućuju jedenje s poda jer će jezikom uspjeti zgrabiti neku sitnicu. Psi koji to žele, svakako će u tome uspjeti.

Smetlarenje – zašto psi jedu s poda?

Psi jedu s poda:

  • JER IM JE TO UROĐENO PONAŠANJE – kao što sam već napisala, psima je to ukorijenjeno, genetski kod. Počevši od vukova koji su nalazili hranu oko plemena. Bilo im je to puno jednostavnije, nego je loviti;
  • JER SU STVARNO GLADNI – određena hrana nekim psima nije dovoljna, nešto im fali te traže nadomjestak;
  • JER IM STVARA UGODU – doslovno kao kod kockara. Kad uspiju „maznuti“ s poda, to im daje osjećaj dobitka na lotu. Stvara se osjećaj euforije i uzbuđenje, ispušta se dopamin te pas želi ponoviti to iskustvo;
  • JER JE TO NAUČENO PONAŠANJE – psi koji su bili uličari, azilanti, možda samošetači… Psi koji su navikli na papanje s poda ili oni koji su se morali boriti za komadić kruha, e kod njih će se to dosta teško iskorijeniti;
  • JER IM JE DOSADNO – ovo je redovita pojava kod pasa s visokom inteligencijom i energijom. Ako nemaju dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti, tražit će nešto samonagrađujuće, da ubiju dosadu;
  • JER SU PREUZBUĐENI – preuzbuđeni psi su često i tjeskobi te će takvi psi tražiti nešto od čega će im biti bolje. Samonagrađujuće papanje s poda sasvim dobro zvuči u tom slučaju. Ovdje također spadaju i reaktivni psi. Na taj način preusmjeravaju pažnju te se smiruju;
  • JER ŽELE NEŠTO NOVO – mi ljudi smo skloni držati se nečega, jer ako nam psu čini dobro i ne izaziva probleme – to je to. Ali njima dosadi stalno isti okus. Ako pas nema problema i nema alergije ili bolove, odnosno zdravstvene probleme, potrudite se proširiti mu ponudu.

Riba ili smrdljivi sir vs. smetlarenje

Ako stvarno želite raditi na ovome problemu i biti uspješni, morat ćete se potpuno prilagoditi svojem psu. To znači da ako pas voli papati govanca, vi u svojoj psećoj torbici za poslastice morate imati nešto puno smrdljivije, kao što je sušena riba ili smrdljiviji sir. Ako pas voli maznuti salamu ili pizzu, tada ćete morati imati, recimo, hrenovke ili šunku. Vi MORATE biti jači poticaj, a za to morate imati i bolji motivator. Vaše „fuj“ je samo vama fuj, vašem psu to apsolutno ništa ne znači. 

Za trening bi bilo poželjno da posjedujete kraću i dužu uzicu. Kraća od 2,5 m i duža od 10 do 15 m. Svaka za određeni dio treninga. Dobro je da imate torbicu oko struka, u kojoj ćete imati poslastice. Psa možete nagraditi i igračkom, još su im interesantnije one igračke koje se napune hranom.

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 01 - Volim pse

Energični psi uživaju u treninzima i igrama

Energični psi trebaju znati kada je vrijeme i mjesto za igru, a kada za odmor. Oni obožavaju raditi. Uživaju u treninzima, igrama i radu. VIŠE NA POVEZNICI

Menadžment i prevencija

IGRA SA ZDJELICOM: Stvaranje pozitivne asocijacije sa psećom zdjelicom. Stavite malo hrane u zdjelicu, odmaknite se i pustite psa da jede iz nje. Zatim dođite i ubacite signal kao npr. “vidi što imam” i kad vas pas pogleda, ubacite mu jednu jako finu nagradicu.

Iza toga spustite se, dotaknite zdjelicu jednom rukom i ubacite još jednu super poslasticu drugom rukom. I pustite psa da pojede u miru.

Posljednje, uzmite zdjelicu u ruke, podignite je, stavite super nagradu i vratite psu da pojede u miru. Ova vježba vašem psu pokazuje da mu niste opasnost za hranu i zdjelicu.

Fokus na vlasnika

Fokus na vlasnika je bitan jer pas treba biti u mogućnosti fokusirati se na vas u šetnjama. Pogotovo ako želite ovakav problem riješiti. Jedna od igrica je sljedeća…

Uzmite hranu u ruku, bacite sa strane i pustite psa da pojede. Nakon toga će vas odmah pogledati jer, naravno, želi još. Kad vas pogleda, vi ćete markirati to bilo klikerom ili samo pohvalom i onda opet baciti nagradicu. Ponovite desetak puta, pokažite prazne ruke i recite “gotovo”.

Sljedeće što je bitno jest naučiti psa “pusti” i “uzmi”. Kao što smo rekli, ne možemo im oduzeti sakupljanje jer im je to u genima, ali ih možemo naučiti određenim signalima.

Uzmite hranu u dlan. Zatvorite dlan i kad je pas pred vama, otvorite dlan i dok mu dajete hranu, kažite mu “uzmi”. Zatim ponovite. Stavite hranu u dlan. Otvorite dlan i ako pas krene, zatvorite dlan. Ponovite dok pas ne ostane čekati kraj otvorenog dlana. I onda ako čeka par sekundi, tada ubacite signal “uzmi”.

Osnovne igre za smetlarenje

Ovdje ćemo se dotaknuti dijela kako da pas ne pojede hranu s poda, jer želimo izbjeći smetlarenje. Odnosno kako da „zaboravi“ ono što je vidio. Sve što radimo, radimo prvo u kontroliranim uvjetima pa tako i ovo.

Uzmite u ruku JACKPOT nagradu i stavite je iza leđa. U drugoj ruci držite običnu nagradicu.  Obje ruke ispočetka zatvorene. Pustite psa da ponjuši i poliže ruku s običnom hranom. Veselim glasom mu kažite “zaboravi” ili “prođi ” ili neki svoj signal. Kad vas pas pogleda, dajte mu tzv. JACKPOT nagradicu iz druge ruke, navodeći ga da se malo odmakne i ubacite signal “uzmi”. 

Sad ćemo spustiti zdjelice s hranom na pod. Hrana unutra je niske vrijednosti, odnosno obična hrana. Pas mora biti na uzici jer to ga sprječava da pojede hranu. Pustite psa da pogleda u hranu i kad odluči odvratiti pogled, nagradite ga sa super nagradicom. Nagradite ga dalje od zdjelice. Tako ga učite da se miče od hrane koju je ugledao. Ovo se odrađuje s određene udaljenosti. Svaki put kad je pas uspješan, možete se polako približavati zdjelici. Ove korake radite na različitim mjestima i različitim vremenskim periodima.

Jako je bitno da gledate psa, ako se bori s vježbom, znači da ste preblizu zdjelici. Uzica mora biti opuštena (radite na kratkoj uzici od 2,5 m), ne smijete s njom psa kočiti.

Čisto da vam olakšam malo vizualno kako bi to jednog dana sa signalima trebalo izgledati. 

Dakle, šećete sa psom, pas ugleda hranu, vi kažete “prođi”, pas vas pogleda, vi ga OBAVEZNO pohvalite i kažete “idemo”. Pas krene veselo za vama i vi mu dajete JACKPOT govoreći “uzmi”. Signal “pusti” je za trenutke kad bi pas uzeo.

S vremenom se vježbe ponavljaju, ali se podižu kriteriji te se hrana niske vrijednosti počinje mijenjati s hranom veće vrijednosti.

Igre sakupljanja

OTOK SAKUPLJANJA – pronađite neko sigurno mjesto u šetnji, ne mora biti velika površina, ali da ste sigurni da tu možete uvijek baciti šačicu hrane i pustiti psa da traži. I to neka bude mjesto za vašeg psećeg sakupljača gdje će znati da uvijek može sigurno “krasti”. Lutalice i divlji psi znaju točne pozicije gdje ima hrane i tada se tu okupljaju. To se pokušava ovdje ponuditi vašem psu. Tako da uvijek kad je u šetnji, zna da će na tom mjestu biti smetlarenja.

LOV NA BLAGO – za ovu vježbu su odlične travnate površine i poželjna je smrdljiva hrana za kojom će ostati miris i kad je pas pojede. Pobacajte hranu, možete što sitnije, ovisi koliko je pas spretan, i pustite ga neka uživa. Ovo psa iscrpi mentalno i zadovolji njegovu potrebu za traženjem hrane. Možete hranu sakriti i na stablo, to im bude još interesantnije.

SAKRIVANJE HRANE U PAPIR ILI OMOT – ovo je već poznata igra, ali vrijedi je ponoviti po milijunti put. Psi obožavaju kidanje i pronalaženje. Tako da je ovo win-win situacija.

ŠVEDSKI STOL – probajte psu davati nove okuse. Ne sve odjednom, već jedan po jedan. Nema veze hoće li mu se svidjeti, možda neće niti pojesti, ali ponjušio je nešto novo, možda i liznuo. Naravno, pazite da su okusi prilagođeni psu.

LJUDSKA HRANA – što je bolje od ovoga? Neki put možete i ovo koristiti u svrhe traženja, skrivanja. Samo pazite da nije ipak presoljeno, ali tu i tamo koja hrenovka, sir, piletina, lešo meso iz juhe, zaleđene kockice juhe ili jogurta neće naškoditi vašem četveronošcu, a usrećit će ga.

HITNI SIGNALI služe u slučaju da pas ipak nešto zgrabi. I psi koji su jako dobro trenirani imaju momente slabosti, tako da je poželjno biti spreman na sve.

Štene je stiglo – ništa nije kao prije Volim pse 2 x

Štene je stiglo – ništa nije kao prije (1. dio)

Štene je stiglo u vašu kuću – što i kako dalje? Pa, najbolja stvar koju možete učiniti za svojeg psa je da mu pomognete da stekne samopouzdanje I tako postane prijateljski raspoložen. VIŠE NA POVEZNICI

Kad je hrana u ustima – otvori i pusti

OTVORI NJUŠKU – je definitivno jedan od težih zahtjeva za psa, tako da iziskuje dugotrajniju prilagodbu. Ali, može vam odlično poslužiti kod pregleda veterinara. 

Dajte signal “otvori njušku”, pričekajte malo prije nego krenete rukama prema psu. Lagano taknite njušku s gornje i donje strane. Pohvalite psa dok držite njušku te ga nagradite sa super nagradom. Ne otvarajte njušku!

Sada dodajemo lagani pritisak na njušku. Malo pomičemo usne prema gore, tako da vidimo desni. Nagradite psa. Nakon toga, ako je psu ugodno, možete početi s otvaranjem njuške. Primite gornju i donju vilicu, prstima bi trebali osjetiti jezik i polako otvorite njušku. Pustite i nagradite psa!

Kad pas bude dovoljno opušten da skupa s vama malo otvori njušku, stavite super nagradu psu na jezik.

PUSTI – signal je koji je jako bitan. Najlakše ga je odraditi s igračkama kao što su konop ili loptica. Pas će ga rado uzeti, poigrajte se s njim i zatim mu pokažite nagradicu. Tada će pustiti, a vi ćete na sljedeće ponavljanje kad pokažete nagradu kazati “pusti”. Nakon što pusti, slijedi nagrada. S vremenom se nagrada oduzima, odnosno nagrađuje se svaki treći ili pet put, da mu bude iznenađenje. 

Psi su sakupljači

Sad kad sam vam svašta napisala i kad znate što je smetlarenje i kako se s njim nositi, možete krenuti s radom.

No, najbitnije je da prihvatite činjenicu da su psi sakupljači, neki više, neki manje, ali uvijek će taj poriv biti u njima i rad na ovome problemu traje. Ako želite početi s brnjicom, trebalo bi psa prilagoditi na nju, tako da mu šetnje ne budu još veće mučenje.

Sretno!

Najnovije

Naši partneri