Pseći njuh (2. dio): Pustite ih da njuše

pseći njuh laura roberts unsplash
Podijelite objavu
Želim bar malo osvijestiti ljude, vlasnike pasa, da shvate koliko psima znači 20 minuta šetnje po vlažnom lišću u odnosu na dva sata šetnje po kvartovskim trgovinama ili kafićima.

Kako funkcionira pseći njuh? Kad pas udahne zrak, on se odmah razdvaja. Naravno, jedan dio ide u pluća, dok miris ide ravno u dio predodređen za spremanje mirisa, tzv. “olfactory bulb”. Nalazi se u prednjem dijelu mozga.

Pas izdiše zrak sa strane nosa. Ne kroz prednji dio, jer bi tako vratio i miris. Zato imaju one dvije “posjekotine“ sa strane nosa. Nakon što je pas udahnuo čestice mirisa, mozak prepoznaje je li miris nov ili je već pospremljen u memoriji te ga prema tome šalje u dio koji treba.

Pseći nos ima nešto što se zove Jakobov organ, “Jacobson’s organ”. Pronađen je i kod drugih životinja te nekih reptila. No, ne i kod ljudi. To je mali organ koji detektira feromone te vrijeme parenja. Kad vidite svog psa da licka travu pa radi pokrete sa zubima poput titranja, zna mu i pjenica izaći…to znači da radi Jakobov organ. Konji znaju podizati gornju usnu. Izgleda kao da se smiju.

U potrazi za mirisima

Intenzitet mirisa i to kako će on biti raspršen, određuje vrijeme. Ovisi je li vjetrovito, kišovito, koje je vrijeme dana, zora, predvečer ili usred dana. Čestice mirisa se recimo zadržavaju na površini vode ili mora, često vlasnici „ostanu u šoku“ pitajući se što pas radi. Njuši more/vodu, da.

Čestice mirisa zadržavaju se uz rubove zgrada, uske uličice, hrpe lišća, naročito nakon kiše. Zora je najbolje vrijeme za ići njuškati. Pogotovo ako je pojačana vlaga. Osim tišine, na površini je mnoštvo mirisa. Opet, s druge strane, magla će otežati potragu jer se čestice zadržavaju u zraku te pas duže njuši.

Sredina dana nije toliko „mirisna“ jer su čestice u zraku, lebde. Mirno vrijeme, bez vjetra, najbolje je jer tada čestice tvore “scent pool” odnosno bazen mirisa i fino su raspoređene. Kada je vjetrovito, čestice lete na sve strane, zato psi i jesu onako „ludi“ po takvom vremenu.

Psi u vrtlogu mirisa

Bitno je znati da je puno čimbenika koji utječu na miris i potragu, pa i u najobičnijoj šetnji. Svaku promjenu psi osjete. Pseći njuh reagira. U samo jednom danu izmijene se temperature, sitne promjene od kiše, oblačnog vremena, sunca, vjetra, magle… sve to utječe na čestice mirisa u zraku pa tako i na njihovu sposobnost traženja.

Prijelazna razdoblja, promjena u geografskom položaju, kao nakon jakih padalina kada se stvore rupe u zemlji, promijene se neki putevi po šumama, recimo. Sve to ima utjecaj. Sam svijet mirisa, bilo psećeg ili bilo koje druge životinje, više je nego zanimljiv te se nikako ne može staviti u jedan tekst. To je cijela studija. I kad je samo malo proučite, već više počinjete shvaćati njihov svijet.

Ovim tekstom želim bar malo osvijestiti ljude, vlasnike pasa, da shvate koliko psima znači 20 minuta šetnje po vlažnom lišću u odnosu na dva sata šetnje po kvartovskim trgovinama, gradskim dućanima, kafićima.

Zanimljiva činjenica jest da stariji psi bolje podnose vrtloge mirisa. Tijekom godina, iskustva njušenja razne su  mirise “pospremili u ladice” te im je lakše nositi se s pojačanim mirisima. Mladi psi više se uzbuđuju kad se nađu u takvim situacijama.

Evo još jedne zanimljivost vezane uz pseći njuh – ženke imaju aktivnije stanice za njušenje od mužjaka.

Što s kućnim ljubimcem

Ima mnogo disciplina koje uključuju rad s mirisom, ali “nose work” je jedna od onih koje možete raditi kod kuće, barem početnički dio. Za veće stupnjeve ipak morate kod stručnjaka. Za početak su tu razne igrice za njuškanje.

Puzzle, snufflemat, snuffleball, skrivanje hrane okolo, jednostavno prosipanje hrane vani po travi, kamenju, zemlji… Stvarno, samo je nebo granica. Preporučila bih da si svaki tjedan odaberete novi pravac šetnji. Koliko psi vole rutinu, toliko vole i upoznavanje novih mjesta i mirisa. Tako rastu.

Nemojte se čuditi kad povire u neki ulaz zgrade, to oni čitaju nosom. Svašta pas tu pročita. Dozvolite mu da ide njušiti oko zgrada, auta. Auti dolaze sa svih strana pa tako i psi njuše te podatke, a koliko se tek mačaka skrivalo u autima…

Pseći njuh se razvija

Kad sam sa psima u Gorskom kotaru, tada ih dajem barem 2 od 3 obroka tako što im pobacam hranu u vrt ispred kuće. S češćim bacanjem, podebljavam mirise i psu otežavam traženje, a on se više trudi i s tim se više mentalno umara.

Kad sam u stanu u Splitu, obroci idu tako da hranu ubacim u plahte ili pokrivače koji su za to namijenjeni. Također imaju pojačane mirise jer se često koriste, čak i nakon pranja, pas još osjeća mirise.

Mački, recimo, bacam da “lovi”, da skače na visine, da trči za hranom.

Pustite ih da njuše 🙂 Aktivirajte svojem ljubimcu njuh (pas, mačka, hrčak…)  i promatrajte koliko je sretniji. Smiruje ga mentalno i bit će zadovoljniji jer je odradili „svoj posao“.

Foto: Unsplash – Laura Roberts, Ayla Verschueren, Caleb Stokes

Najnovije

Naši partneri