Nordkapp kaže STOP – Hrvojev čopor stao prije cilja

Podijelite objavu
Cesta za Nordkapp morala je biti zatvorena zbog nevremena. Hrvoje Jurić: Ako izostavimo problem s ventilom i remenom, odmah na početku putovanja, ovo je bilo jedno zaista “sretno” druženje sjevera i ovog čopora.

– Pokušavam sam sebi objasniti da je ovo najbolja odluka, ali ne ide. Znam da ne bih trebao, ali mislim da ću žaliti za Nordkappom i tih zadnjih 13 kilometara, napisao je Hrvoje Jurić na svom blogu nakon što je Nordkapp odlučio „zatvoriti svoja vrata“. Naime, vrijeme je bilo toliko loše, a snježno nevrijeme tako jako, da je cesta za Nordkapp morala biti zatvorena, a svi putnici prema najsjevernijoj točki Norveške ostali su na samom ulazu. Hrvoje, Ena i Max prešli su na svom putu od Osla nešto više od 2110 km.

Nordkapp ostao na dohvat ruke

– Ne mogu vam opisati koliko sam sad prazan iznutra. Da, napravio sam dobru odluku, svjestan sam toga. Probao sam još jednom poslije, s autom, kad sam došao do rampe i čekao. Stajali smo tamo nekih sat vremena, vjetar je udarao sa svih strana. Držao sam volan i gledao neće li se smiriti. Nema zadnje fotografije, na Nordkappu, ali zadnja 44 dana smo ih napravili nekoliko koje su jednako važne, kaže Hrvoje. – Protiv sile prirode ne ide i ne treba ići. Sad, u toplini auta, shvaćam da sam dao sve od sebe i da smo došli do kraja. Do kraja dokle smo očito trebali ići. Hoće li mi biti krivo? Možda malo i hoće, ali valja znati dokle se može. Mi smo svoje napravili, maksimalno, dodaje Hrvoje u čijim se riječima osjeti, naravno, i malo razočaranja jer nisu uspjeli dohvatiti Nordkapp.

Eni i Maxu bilo je ugodno

Bio je ovo vraški zahtjevan pothvat, najviše zbog njih dvoje. Lako je meni za mene, ali odluka da Ena i Max idu sa mnom nije bila jednostavna. Ne mislim pri tome što će tko reći. To su moji psi, ako ih netko poznaje valjda sam to ja i znam da sam poduzeo sve što je bilo potrebno da im ovo putovanje bude ugodno. Mene je slomilo to što nismo mogli preko dana ulaziti u restorane, ali nisam ih mogao ostaviti same vani.

Hrvoju Juriću sigurnost Ene i Maxa bila je na prvom mjestu pa su, primjerice, dugu dionicu do Honningsvåga zbog sigurnosti nastavili autom.

–  Ena i Max ne idu u prikolici kroz tunel. Slaba je izolacija i bojim se da bi im zvuk i pritisak mogao biti jak. Prijatelj će doći po njih mojim Dusterom i pričekat će me na izlazu.

I jedna zgodna informacija o tunelu Nordkapp – dug je 7 km i 212 m i prolazi ispod površine mora.

Nordkapp nije dobio „točku na i“

– U svom životu imam par teških trenutaka na koje nisam stavio točku na “i” i mislim da će me to još dugo proganjati. Ne želim i Nordkapp takav. I opet, po tko zna koji puta, objašnjavam sebi i vama i Eni i Maxu i kome sve ne – ovo je najispravnija odluka. Ali… I nisam ogorčen, ni najmanje. Ovo što izlazi iz mene je jedna tuga koja će još neko vrijeme biti prisutna… Ako izostavimo problem s ventilom i remenom, odmah na početku putovanja, ovo je bilo jedno zaista “sretno” druženje sjevera i ovog čopora.

Nordkapp – terapija i potvrda dobrog smjera

Na kraju, Hrvoje je u svoje te Enino i Maxovo ime zahvalio svima koji su ih pratili i podržavali tijekom puta Oslo – Nordkapp:

– Hvala ljudi, hvala vam kao da se znamo oduvijek, kao da smo jedna velika obitelj. Hvala vam na svim silnim komentarima. Ostavili ste me bez riječi i ovakva podrška znači puno više nego što ja to znam pokazati. Volio bih da se mogu radovati, nažalost ne mogu, ali sve vaše poruke podrške makar su malo ublažile sve ovo što se danas dogodilo. Hvala vam, od Nordkappa dokle god da jeste ❤️

– Dašta da ćemo se vratiti opet tu. Doduše, mala je vjerojatnost biciklom, ali ćemo opet doći tu. Ovog mog Nordkappa, moje terapije i potvrde da idem u pravom smjeru valja se prisjetiti svako malo.

Mi čestitamo neustrašivom čoporu i s nestrpljenjem čekamo knjigu i film s ledene avanture Giant World Tour: Norway.

Fotografije: Hrvoje Jurić

Najnovije

Naši partneri