Deset najpametnijih pasmina prema Stanleyju Corenu

Deset najpametnijih pasmina prema Stanleyju Corenu - Volim pse
Podijelite objavu
Analizirajući podatke o tome koliko su pojedini psi bili uspješni u izvođenju vježbi poslušnosti, složio je listu deset najpametnijih pasmina.

Postoje različite top liste u kojima se nabraja deset najpametnijih pasmina. Jedna od relevantnih je ona psihologa Stanleyja Corena sa Sveučilišta Britanska Kolumbiju.

Coren je dugo proučavao podatke kinezioloških sudaca koji su ocjenjivali poslušnost pasa u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Analizirajući podatke o tome koliko su pojedini psi bili uspješni u izvođenju vježbi poslušnosti, složio je listu deset najpametnijih pasmina.

Iako procjena pseće inteligencije nije jednostavan zadatak, Corenov popis može biti zabavan. Možete ga uzeti kao okvir kad razmišljate o tome da želite psa.

1 Border Collies

Bio je i ostao prepoznat kao pas velikih radnih sposobnosti. Prvotno se dokazao kao vrhunski čuvar stoke na granicama Engleske i Škotske. U Velikoj Britaniji ova pasmina registrirana je tek 1976. godine. Danas je pouzdan radni pas u brojnim područjima. Osim inteligencije, krase ga iznimna energija i duh pobjednika u natjecanjima sposobnosti pasa.

Zanimljivu priču o border collieju imena Bondo objavio je i naš portal Volim pse.

Deset najpametnijih pasmina border collies - volimpse.com

2 Pudla

Pasmina je nastala iz porodice takozvanih vodenih pasa. Pudla je izvorno bila radni pas. Ovisno o veličini, razlikuje se nekoliko vrsta i naziva za pudle. Vole većinu psećih igara, u kojima se dobro snalaze zbog svoje inteligencije. Uglavnom su dobrog raspoloženja. Vode se inače kao psi pogodni za društvo i igru. Pažnju izazivaju svojim frizurama, posebno na izložbama pasa.

Upravo jedan standardni pudl pobijedio je na Međunarodnoj izložbi pasa CAC Opatija 2022 koja je u rujnu održana u Lovranu.

3 Njemački ovčar

Jedna je od najpopularnijih pasmina u svijetu. Pasmina je registrirana još 1899. godine. Ako tražite vjernog psećeg prijatelja, na njemačkog ovčara možete se pouzdati. Ako dolaze od iskusnog uzgajivača, psi ove pasmine odlikuju se stabilnim karakterom. Lojalni su obitelji i bit će hrabri čuvari doma.

Danas je njemački ovčar uglavnom radni pas. Čuvar je u policiji, vojsci, na granicama. Također je spasilački pas, a koristi se i kao terapijski pas. Odličan je tragač i pas vodič za slijepe osobe. 

4 Zlatni retriver

Vjerojatno najpopularnija pasmina na svijetu. Potječe iz Škotske, a nastala je sredinom 19. stoljeća. Prvotna namjera zlatnog retrivera bila je pomaganje u raznim poslovima na teškim i brdovitim terenima Škotske.

Posebno do izražaja dolazio je njegov mekani i pažljiv zagriz, pa se koristio i za nošenje manje divljači. Vrlo je društvena pasmina. Brojne radne osobine zlatni retriver zadržao je do danas. Koriste ga lovci, policija, spasilačke službe…

Deset najpametnijih pasmina prema Stanleyju Corenu
Zlatni retriver

5 Doberman pinč

Pasmina je nastala koncem 19. stoljeća. Jedan njemački porezni službenik trebao je psa zaštitnika. Taj službenik bio je Louis Dobermann, a križao je nekoliko pasmina. Među njima bile su njemački ovčar, hrt i njemački pinč. Pasmina ima kolekciju dobrih osobina svojih predaka.

Ističu se zaštitnički instinkt, brzina i izdržljivost, sposobnost praćenja traga. Pasmina je prvi put predstavljena na izložbi 1876. godine. Odmah je postala popularna.

6 Šetlandski ovčar

Pasmina prepoznatljiva po svojoj dlaci koja traži stalnu njegu. Uzgojena je na krševitim Shetlandskim otocima, kod sjeverne obale Škotske. Pasmina se dobro prilagodila životu unutar svoje, ljudske obitelji.

No, zadržala je prvotne osobine izdržljivog i radnog psa koji svojim lavežom najavljuje dolazak gostiju. Traži aktivnost, odnosno da ga se zabavi raznim psećim igrama.

7 Labrador retriver

Pasmina koja je posebno odana obitelji s kojom živi. Ovaj retriver pun je ljubavi i razumijevanja, pouzdan je u društvu djece i kućnih ljubimaca. Naziva se još i obiteljskim psom. No, zbog svoje ljubaznosti prema svima, nije dobar pas čuvar. Lako se dresira i omiljen je kao pas-vodič za slijepe.

Traži međutim aktivan život. U suprotnome može značajno promijeniti svoj dobar karakter. Iako pasmina potječe iz kanadske regije Labrador, Engleska se smatra domovinom današnjeg labradora. Pasmina je registrirana početkom 20. stoljeća.

Na našem portalu pročitajte interesantnu priču o Molly, čokoladnoj labradorici.

8 Patuljasti kontinentalni španijel (papillon)

Zbog svojih ušiju nalik krilima leptira, pasmina je nazvana papillon. Potječe od patuljastog španijela. Ova pasmina bila je popularna na kraljevskim dvorovima diljem Europe, još od renesanse. Zanimljivo, psi pasmine papillon često se mogu vidjeti na slikama europskog plemstva.

Radi se o živahnom i inteligentnom psu koji osobito vole biti u našem društvu. Njihova dlaka traži puno pažnje.

9 Rottweiler

Ova pasmina potječe još iz vremena Rimskog carstva. No, rottweiler kakvog danas poznajemo vezan je uz njemački stočarsko-trgovački grad Rottweil. Lokalno stanovništvo koristilo ga je kao čuvara stoke i za obranu od medvjeda i vuka.

Tijekom 19. stoljeća nije bilo više toliko potrebe za rottweilerom i pasmina je gotovo bila pred izumiranjem. Njegov borbeni i zaštitnički instikt ponovno je prepoznat početkom 20. stoljeća.

10 Australski govedarski pas

Pasmina poznata po svojoj tvrdoglavosti da obavi povjereni zadatak. Obiteljski je pas koji s posebnim oprezom gleda na strance. Pasmina je nastala iz potrebe stočara za psom koji može čuvati poludivlja krda goveda na golemim rančevima Australije.

Australski govedarski pas s lakoćom savladava velike udaljenosti, i to na grubim terenima i po velikim vrućinama. Pasmina je registrirana 1890. godine.

Deset najpametnijih pasmina – pazite što želite

Naravno, svatko od nas ima svoju listu deset najpametnijih pasa. Kako bilo, vodite računa o tome što želite.

Vrlo inteligentan pas može biti iscrpljujući za prosječnu obitelj. Nije lako izaći na kraj sa psima visoke inteligencije koji će i čovjeka ponekad lako nadmudriti.

Najnovije

Naši partneri