Border collie Bondo – član obitelji u svakom smislu

Border collie Bondo - član obitelji u svakom smislu - volimpse.com
Podijelite objavu
Danijela i David dugo su razmišljali o tome da udome psa. Razne kombinacije su bile u igri. Prst sudbine odveo ih je u Zagreb, gdje ih je čekao border collie Bondo.

Uzrečica prst sudbine dočarava kako je u život Danijele i Davida iz Kastva utrčalo jedno štene. Čistokrvni border collie Bondo. Dlakavi i pametni miljenik, bez kojeg se bračni par Marot ne odvaja zadnje dvije godine.

David prije nije imao psa, dok je Danijela uz njih odrasla. Željela je udomiti starijeg psa iz azila. David nije imao ništa protiv toga. Njegov uvjet bio je jedan, da pas voli trčanje. Njihova potraga za takvim psom trajala je naravno dugo.

Border collie Bondo - član obitelji u svakom smislu - volimpse.com
Teniska loptica je zakon

Bondo nije udovoljio svim kriterijima. Kad su ga udomili, bio je tromjesečno štene koje je živjelo u centru Zagreba.

Dugotrajna potraga za idealnim psom

“Dugo smo tražili psa. Dvoumili smo hoćemo li udomiti psa prije ili nakon našeg pira”, kaže David.

U tom procesu vrzmale su im se po glavi razne kombinacije i pasmine. Pratili su oglase, u njima bi ponekad pronašli psa koji bi im odgovarao. David se prisjeća pas iz Slavonskog Broda. No zakasnili su. Kad su se javili, već je pronašao svoju obitelj.

“Razmišljali smo o jack russell terijeru. S vremenom smo shvatili da bi nam zbog svoje naravi ipak najviše odgovarao border collie”, kaže David.

Pepe, mudra duša, i Crazy dog lady Volim pse

Pepe, mudra duša, i Crazy dog lady

Pepe je stabilnog i smirujućeg karaktera i ponekad se pitam tko je to „unutra“, kaže njegova Janja Puhovac…. VIŠE NA POVEZNICI

Temperamentni border collie, koji je tražio novi dom, čekao ih je u Zagrebu.

“Jednog jutra, nakon povratka kući iz noćne smjene, otvorio sam Njuškalo. Kazao sam Danči: ‘Daj, vidi ovo, poklanja se border collie’. U prvi tren sam mislio da se netko šali. Ipak sam nazvao. Javila se gospođa i potvrdila da je prije pola sata doista objavila oglas u kojem poklanja tri mjeseca starog bordera. Napomenula je da jako puno ljudi zove… Za sat i pol bili smo u Zagrebu”, prepričava David.

Border collie Bondo - volimpse.com
Dugo smo tražili psa…

Border collie Bondo živio je u stanu kod Zagrebačke katedrale. Bio je u obitelji majke malog djeteta. Ona se netom zaposlila u pekari. Smjena joj počinje u pet ujutro. Malo dijete, odlazak na posao zorom i život u centru grada nisu bili dobri preduvjeti za border collieja.

Border collie Bondo ne voli more

Srećom, ova vlasnica brzo je to uočila. Odlučila je da će pokloniti pas “pravom” vlasniku.

“Gospođa nas je pitala gdje radimo. Željela je znati hoćemo li se mi moći brinuti za njezinog psa. To joj je bilo jako važno. Uspjeli smo je uvjeriti da psu neće ništa faliti. Bondo je sa svojom prvom obitelji ostao u kontaktu. Često se javljamo i šaljemo njegove fotografije”, kažu David i Danijela.

Nikad neće zaboraviti povratka kući sa svojim novim, psećim prijateljom.

“Zaustavili smo se u Fužinama. Koje je to samo bilo pseće veselje”, sjeća se David.

No, za razliku od nekih drugih pasa o kojima možete čitati na našem portalu, ovaj ne voli more. Baš nikako.

“Jednom zgodom, dok je Bondo bio još mali, Danči je skočila u more, a on za njom. Dobro se tad napio mora, pa mu se zamjerilo. S tom epizodom završila je njegova priča s morem. Ali voli rijeke i jezera”, kažu David i Danči.

Bondo - volimpse.com
Bondo voli rijeke i jezera

Svojim karakterom pravi je predstavnik pasmine. Divan je kućni ljubimac. U prirodi pokazuje sve odlike svojih predaka koji su morali svoj čopor držati na okupu. David kaže da bez osobitog dresiranja već povezuje 30-tak riječi s predmetima.

Tandem kojeg poznaju brojni trkači u Kastvu

No, ono po čemu iskače iz prosjeka svoje pasmine njegove su atletske sposobnosti. Prije svega brzina i izdržljivost.

David je naime zaljubljenik u trail. Jako je dobar u trčanju u prirodi na duže distance. Bondo je njegov vjerni pratitelj. Ovaj tandem poznaje većina trkača šume Loze i Lužine u zaleđu Kastva. S Davidom, Bondo je postao dugoprugaš. Pas koji dnevno trči puno kilometara.

“Kad smo u šumi do izražaja dolazi ta njegova borderska narav i potreba za skupljanjem ovaca. Iako ovaca naravno nigdje nema. To zna biti baš simpatično. Ali uvijek jednim okom prati gdje sam. Zajedno trčimo 15-tak, 20-tak kilometara. I tako skoro svakog dana. Ponekad igramo se i skrivača. U zadnje vrijeme vježbamo prepone. Ali teniska loptica je zakon, nju uvijek moram imati sa sobom”, prepričava David.

Border collie Bondo
Njih dvoje trče dnevno 15 do 20 kilometara

Zna reći da je Bondu upala sjekira u med kad su ga udomili. Dodajemo da važi i drukčije. I Davidu je upala sjekira u med kad je tog jutra u malim oglasima pronašao idealnog psa.

“Kud mi, tu i Bondo. Uvijek je s ljudima i zato je socijaliziran pas. Putuje s nama, obožava vožnju na zadnjem sjedištu. S nama je i u restoranu. Nikad nismo imali problema s njegovim ponašanjem. Na čuđenje konobara, mirisi sa stola ga uopće ne zanimaju. Zna da će on dobiti svoju hranu. Bondo ima svoj pseći box u kući s puno teniskih loptica, ali spava u krevetu. Pazimo ga kao bebu. Bondo je u svakom smislu član naše familije”, kažu David i Danijela.

Tu nije kraj njihove priče s borderima. Već razmišljaju o još jednom…

A vas pozivamo da pročitate i ovu top priču, u kojoj je hlavni junak jedan border collie, ali i naš avanturist i putopisac Hrvoje Jurić.

Kud mi, tu i Bondo

Najnovije

Naši partneri