Želim psa – Ova odluka nosi pitanja koja traže racionalne odgovore

Nikad ne uzimajte olako ponavljane činjenice da je pas u isto vrijeme i zadovoljstvo i briga. Odluka želim psa traži odgovornost - volimpse.com
Podijelite objavu
Ako ste već nepokolebljivi u odluci želim psa, razmislite kakav pas vam je prikladan. Mali i energičan ili veliki i snažan pas - nije za svakoga. Možda će vas privući vanjština, ali vam neće odgovarati karakter.

Promislite racionalno o svojoj svakodnevici kad kažete – želim psa. Nikad ne uzimajte olako ponavljane činjenice da je pas u isto vrijeme i zadovoljstvo i briga. Jednako je važno da u kućni budžet dobro ukalkulirate trošak hrane i veterinara.

Ako ste već nepokolebljivi u odluci želim psa, razmislite kakav pas vam je prikladan. Mali i energičan ili veliki i snažan pas – nije za svakoga. Možda će vas privući vanjština pojedine pasmine. No, hoće li i vam odgovarati i njegov karakter? Manje pasmine mogu biti prikladne vašem stanu. Jack russell terijer je pas snažnog instikta i velike inteligencije koji traži puno aktivnosti.

Želim psa – razmišljajte u dužoj perspektivi

Veliki pas pak traži više životnog prostora. Postavite sebi pitanje – ima li u našem stanu dovoljno kvadrata još i za psa od 30-tak ili više kilograma?

Krivo je na psa gledati isključivo kao umiljato štene. Štene je već za pet-šest mjeseci pas koji pred vas postavlja ozbiljne zahtjeve. S jednom ili dvije godine formiran je u svakom smislu.

Nemojte biti iznenađeni s time da umiljato štene sad traži duge šetnje. Možda i dva puta dnevno, neovisno o vašem raspoloženju tog dana.

Ako u slobodno vrijeme volite gledati filmove i serije ili igrati video igrice, odnosno niste skloni aktivnom i dugom boravku na otvorenom, razmislite o mirnijim pasminama. Možda za vas neće biti ni pas duge dlake koja traži puno vremena za održavanje. Postavite pitanje koliko ste, odnosno koliko su vaši ukućani aktivni. Hoćete li biti na jednakoj energetskoj razini s novim, psećim prijateljem?

Pojedine pasmine mogu vašem kućanstvu donijeti probleme.

Razmišljajte o psu u dužoj perspektivi. Hoćete li za njega imati vremena za dvije ili pet godina? Kućni ljubimac nije igračka koju ćemo skloniti u ormar kad nam dosadi. Pas će s vama živjeti 10 ili 15 godina. Uvijek će tražiti vašu pažnju i vaše vrijeme.

Kupiti ili udomiti psa – pitanje bez pravog odgovora

Pri odabiru nemojte se zanositi lijepim sjećanjima na psa iz djetinjstva. Vaš život danas nije više isti. Uspomene su uvijek obojene lijepim bojama. Sjećate se veselih trenutaka igre. Vjerojatno ste zaboravili na to da je o psu skrbio netko od starijih ukućana.

Isto tako, veliku nedoumicu može predstavljati izbor – kupiti psa od uzgajivača ili udomiti ga iz azila. Postoje snažni argumeti za obje odluke, pravog odgovora koji će važiti u svakoj situaciji nema.

Neovisno o tome što ste odlučili, ljubav koju će vam pas pružiti uvijek će biti jača od svih izazova s kojima ćete se susresti u zajedničkom životu.

Najnovije

Naši partneri