Njemački ovčar – Doznajte sve o ovoj fascinantnoj pasmini

Njemački ovčar - Doznajte sve o ovoj fascinantnoj pasmini - Volim pse
Podijelite objavu
Njemački ovčar smatra se jednom od najinteligentnijih pasmina. Brzo uče nove naredbe i zadatke, vrlo su prilagodljivi i odani obitelji.

Njemački ovčar poznat je po svojoj inteligenciji, svestranosti i vjernosti. Jedna su od najpopularnijih radnih pasmina pasa na svijetu. Koriste se u raznim ulogama, za potrebe traganja, spašavanja, zaštite. Zahtijevaju angažman, pažnju i brigu.

Uz pravilnu socijalizaciju, obuku i nadzor, mogu biti izvrsni obiteljski psi. Ističemo da psi ove pasmine treba dosljednu obuku i socijalizaciju, i to od rane dobi. To će psu pomoći da razvije dobar temperament, pravilno se ponaša i bude adekvatno prilagođen u različitim situacijama.

Povijest Deutscher Schäferhund pasmine

Njemački ovčar kao pasmina rezultat je uzgojnog rada različitih pojedinaca tijekom vremena. Povijest ove pasmine počinje sredinom 19. stoljeća u Njemačkoj. Ideja o novoj pasmini, koja bi bila korisna u policijskom radu, vojsci i za čuvanje stada ovaca bila, je glavni motiv za uzgoj ovih pasa. U tom razdoblju, različite lokalne pasmine ovčara korištene su diljem Njemačke.

Međutim, pasmine su bile heterogene, s velikim rasponom karakteristika i sposobnosti. Stoga je 1891. godine u Frankfurtu na Majni osnovan prvi klub posvećen uzgoju i standardizaciji njemačkog ovčara. Taj je klub kasnije postao poznat kao Njemački ovčarski savez (Deutscher Schäferhund-Verein, DSV).

Njemački ovčarski savez je postavio ciljeve za uzgoj pasmine njemačkog ovčara, uključujući izdržljivost, radnu sposobnost, inteligenciju i stabilan temperament. Uzgajivači su pažljivo odabirali pse za parenje kako bi postigli željene karakteristike. Također su uvodili vođenje rodovnika kako bi pratili porijeklo pasa i zadržali kontrolu nad genetskim linijama.

Jedan od najpoznatijih pojedinaca koji je odigrao važnu ulogu u razvoju njemačkog ovčara je kapetan Max von Stephanitz. Ovaj bivši časnik njemačke vojske, bio je posebno zainteresiran za uzgoj pasa s radnim sposobnostima i korisnim za društvo. Godine 1899. je upoznao, a zatim i kupio psa po imenu Hektor Linksrhein, kojeg je kasnije preimenovali u Horand von Grafrath.

Horand von Grafrath smatra se prvim psom pasmine njemačkog ovčara. Okotio se 1. siječnja 1895. godine i bio je prvi registrirani pas pasmine njemački ovčar.

Horand von Grafrath bio je srednje velik pas s snažnim tijelom i crvenkastosmeđom dlakom. Njegova inteligencija, hrabrost i radne sposobnosti. Horand je stoga korišten za parenje s drugim srodnim psima kako bi se uspostavile linije uzgoja njemačkog ovčara. Njegovo potomstvo, posebno psi Hektor von Schwaben i Hektor von Bayern, imali su ključnu ulogu u daljnjem razvoju pasmine.

Horand von Grafrath uginuo je 1914. godine, ali njegov utjecaj na pasminu njemačkog ovčara ostao je trajan. Njegovi nasljednici i potomci nastavili su se koristiti u uzgoju kako bi se očuvala izvorna snaga, inteligencija i karakteristike pasmine.

Danas se Horand von Grafrath smatra začetnikom pasmine njemačkog ovčara i njegov doprinos uzgoju igra ključnu ulogu u povijesti ove popularne pasmine pasa. Max von Stephanitz smatra se pak najzaslužnijim za razvoj ove fantastične pasmine.

Max von Stephanitz ključna figura u razvoju pasmine

Naime, Max von Stephanitz osnovao je Njemački ovčarski savez (Deutscher Schäferhund-Verein, DSV) 1891. godine kako bi promovirao uzgoj i standardizaciju pasmine. Postavljajući standarde za izgled, karakteristike i radne sposobnosti njemačkog ovčara, doživljen je kao ključna figura u razvoju pasmine. Stephanitz je također bio autor prvog službenog standarda pasmine njemačkog ovčara, koji je donesen 1901. godine.

Zahvaljujući naporima Maxa von Stephanitza, ali i drugih uzgajivača, njemački ovčar postao je iznimno popularan i priznat širom svijeta. Stephanitz je svakako ostavio trajni utjecaj na pasminu, a njegov rad smatra se temeljem za njemačke ovčare kakve danas poznajemo.

Priznanje pasmine od strane Međunarodne kinološke federacije (Fédération Cynologique Internationale, FCI) uslijedilo je 1899. godine. Prvi službeni standard pasmine njemačkog ovčara donesen je 1901. godine.

Tijekom Prvog svjetskog rata, njemački ovčari su se koristili kao vojni psi, a njihova inteligencija, hrabrost i sposobnost obuke postali su iznimno cijenjeni.

Fascinantne fizičke karakteristike

Njemački ovčar ima doista nekoliko fizičkih karakteristika koje ga čine tako posebnim i prepoznatljivim:

Veličina i građa tijela: Srednje je veličine. Mužjaci obično dosežu visinu ramena između 60 i 65 centimetara, dok su ženke nešto niže, između 55 i 60 centimetara. Težina varira ovisno o spolu i kondiciji, ali se obično kreće između 25 i 40 kilograma. Imaju snažno i mišićavo tijelo s ravnom linijom leđa i dobro razvijenim prsima.

Dlaka: Ima dvostruku dlaku koja ga štiti od raznih vremenskih uvjeta. Vanjski sloj dlake je gust, ravni i grub, a poddlaka je meka i gusta. Ova kombinacija dlake čini ih prilagođenima različitim klimatskim uvjetima. Boja dlake može varirati, ali najčešće se javljaju crno-žuti ili crno-crveni uzorak.

Glava: Ima snažnu, ali proporcionalnu glavu. Njuška je obično ravna i srednje dužine. Ima snažne čeljusti s dobro razvijenim zubima. Uši su uspravne i često su usmjerene prema naprijed kada pas koncentrirano sluša ili je aktivan.

Oči: Ima srednje velike i ovalne oči smeđe boje. Oči su izražajne i inteligentnog izraza. Obično su postavljene malo ukošene i daju im budan i pažljiv izgled.

Rep: Ima srednje dug rep koji doseže do skočnog zgloba. Obično ga drži obješenog kada su opušteni, a podiže ga kada su aktivni ili uzbuđeni.

Važno je napomenuti da su ove fizičke karakteristike općenite za pasminu njemački ovčar. Individualni psi mogu imati neke varijacije u izgledu. Uzgojni standardi mogu se malo razlikovati ovisno o zemlji i svrsi uzgoja. Međutim, ove karakteristike su prepoznatljive kod većine predstavnika ove pasmine.

Njemački ovčar - Doznajte sve o ovoj fascinantnoj pasmini - Volim pse
Njemački ovčar ima brojne fizičke karakteristike koje ga čine posebnim

Njemački ovčar – pet prednosti ove pasmine

Njemački ovčar ima mnogo prednosti kao pasmina. Evo pet ključnih prednosti:

Inteligencija: Smatra se jednom od najinteligentnijih pasmina. Psi ove pasmine brzo uče nove naredbe i zadatke te su vrlo prilagodljivi. Njihova inteligencija olakšava trening i omogućuje im obavljanje raznih zadataka, što ih čini izvrsnim radnim psima.

Vjernost i zaštita: Izuzetno je vjeran vlasniku i obitelji. Dat će sve od sebe da zaštiti obitelj od potencijalnih prijetnji. Ova pasmina je dakako najpoznatija po svojoj prirodnoj zaštitničkoj sklonosti i smatra se odličnim čuvarom.

Svestranost: Mogu se koristiti u različitim ulogama i radnim zadacima. Bilo da je riječ o policijskom psu, psu tragaču, terapijskom psu ili obiteljskom ljubimcu, njemački ovčar će se prilagoditi i izvršavati zadatke s velikom predanošću.

Fizička snaga i izdržljivost: Izuzetno je snažan pas. Ima mišićavo tijelo i sposobnost obavljanja fizički zahtjevnih aktivnosti. Snaga i izdržljivost čine ga idealnim partnerom za razne aktivnosti, poput trčanja ili planinarenja.

Ljubav prema obitelji: Iznimno je privržen svojoj obitelji. Razvit će snažnu vezu sa svojim vlasnicima i biti spremni pružiti ljubav i podršku. Psi ove pasmine su sjajni s djecom. Smatraju se dobrom pasminom za obitelj.

Važno je napomenuti da svaki pas ima svoje jedinstvene osobine i da će se individualne karakteristike psa razlikovati. Ipak, ove prednosti su često prisutne kod većine njemačkih ovčara i čine ih izuzetno poželjnom pasminom pasa.

Pas koji je strpljiv s djecom

Kako smo već naveli, njemački ovčar ima dobar odnos s djecom, ali pod pretpostavkom da su pravilno socijalizirani i odgojeni. Pas je strpljiv i nježan s djecom, posebno ako je od malena izloženi interakciji s djecom i naučen pravilnom ponašanju.

No, mogu razviti vrlo zaštitnički odnos prema djeci, o čemu treba voditi računa u interakciji djece s drugim ljudima ako je pas u blizini. Međutim, kao i s bilo kojom pasminom, uvijek je važno nadgledati interakciju između pasa i djece, te poučavati najmlađe kako se ponašati prema ljubimcu i poštivati njegove granice.

Njemački ovčar može se prilagoditi životu u stanu. No, zahtijeva odgovarajuću pažnju, vježbu i stimulaciju kako bi bio sretan i zdrav.

Njemački ovčar - Doznajte sve o ovoj fascinantnoj pasmini - Volim pse
Psi ove pasmine imaju mišićavo tijelo i sposobnost obavljanja zahtjevnih aktivnosti

Njemački ovčar u stanu – vodite računa o potrebama psa

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri razmatranju držanja njemačkog ovčara u stanu:

Fizička aktivnost: Energični su psi koji zahtijevaju redovitu fizičku aktivnost. Treba dnevne šetnje, trčanje i igru kako bi “potrošio” svoju energiju. Ako živite u stanu, bit će vam potrebno organizirati dovoljno vremena za aktivnosti na otvorenom kako biste zadovoljili njegove potrebe za vježbanjem.

Mentalna stimulacija: Osim fizičke aktivnosti, psi ove pasmine trebaju i mentalnu stimulaciju. Iznimno su inteligentni psi i trebaju mentalne izazove kako bi bili zadovoljni. Možete im pružiti intelektualne zadatke, poput igara s nagradama, trikova ili sudjelovanja u pasjim sportovima kako biste im pružili mentalnu stimulaciju.

Društvo i pažnja: Već smo naveli da je pas vrlo privržen obitelji. Važno je stoga da provode puno vremena sa psom kako bi zadovoljili njegovu potrebu za društvom. Ako puno vremena provodite izvan kuće, možda ćete trebati razmisliti o angažiranju pomoći ili osiguranju drugog izvora društva za psa dok ste odsutni.

Pristojno ponašanje: Kako biste psu olakšali život u stanu, bit će važno provesti obuku za poslušnost. Ovi psi su pametni i sposobni naučiti razne naredbe i pravila. Pravilna obuka i socijalizacija pomoći će im da razumiju što se od njih očekuje i da se dobro ponašaju u stanu.

Prostor za kretanje: Premda život u stanu nije idealan za njemačkog ovčara, važno je osigurati dovoljno prostora za kretanje. Trebat će im dovoljno prostora za istezanje, ali također mjesto za odmor i spavanje.

Odabir uglednog uzgajivača od velike važnosti

Važno je napomenuti da individualne potrebe pasa mogu varirati. Neki njemački ovčari se mogu prilagoditi životu u stanu uz pravilnu brigu, dok drugi mogu imati veće potrebe za prostorom i aktivnostima na otvorenom.

Sugeriramo da prije nego se odlučite nabaviti ovog psa, razgovarate s uzgajivačem ili stručnjakom za pse kako biste dobili konkretnu procjenu i savjete. Upravo je odabir uglednog uzgajivača od velike važnosti. Tražite uzgajivača s dobrom reputacijom, koji se brine o zdravlju i dobrobiti pasa.

Provjerite je li uzgajivač član relevantnih kinoloških saveza i da slijedi etičke standarde uzgoja. Pitajte za informacije o zdravstvenim provjerama i testiranjima koje provode na roditeljima štenaca.

Najnovije

Naši partneri

Prijavite se za bilten

Prvi čitajte inspirativne priče o psima i ljudima