Seniori: Zašto udomiti starijeg psa?

seniori 01
Podijelite objavu
Seniori imaju toliko toga za ponuditi u smislu druženja, a vi im, pak, možete pružiti ljubav i ugodan dom u njihovim poznim godinama.

Imam već deset godina i četiri mjeseca. I ja sam pasica seniorka. I zato ću vam pričati baš o starijim psima jer seniori zaslužuju sreću i svoj dom i svoje ljude baš kao i štenci.

Znam da većina ljudi bježi od udomljavanja starijih pasa. Baš kao što bježi i od uzimanja crnih pasa. Ali ja ću vam objasniti zašto udomljavanje starijeg psa može biti prekrasno iskustvo i za vas i za psa.

Seniori imaju toliko toga za ponuditi u smislu druženja, a vi im, pak, možete pružiti ljubav i ugodan dom u njihovim poznim godinama. A tada nam ljubav i sigurnost jaaako treba.

Seniorska beskrajna odanost

Udomljavanje starijeg psa može biti koristan i suosjećajan izbor iz nekoliko razloga, Kad je mene S uzela, imala sam već pet i pol godina. Nisam još bila seniorka, ali bila sam u zrelijim godinama. Njoj je najveći problem kod uzimanja seniora taj što se boji da bi ga mogla prebrzo izgubiti. Naime, ako ste (pre)emotivni kao S, onda vam rastanci posebno teško padaju.

No, nemojte samo zbog toga odustati. Jer s druge strane, pružiti dom starijem psu posebno je dobro djelo za koje jednostavno nekako morate biti nagrađeni. A kako – pogađate, beskrajnom ljubavlju i odanošću kojima će vas zasuti vaš senior.

Maženje, izležavanje, uživanje…

Budući da sam ja sad u seniorskim godinama, potrebno mi je sve manje šetnje, a sve više spavanja. Obožavam maženje, izležavanje, jednostavno uživam u svom domu. Dobro, u našem, S uvijek kad ide van kaže – čuvaj nam kuću, Galice.

Stariji psi često vam dolaze s određenom razinom dresure i već usvojenog ponašanja u kući. Ne morate s njima raditi ispočetka kao sa štencima pa to olakšava početak vašeg suživota i navikavanje na novi dom.

Seniori već imaju razvijene osobnosti, tako da ćete znati što dobivate kad je riječ o temperamentu, razini energije i ponašanju. A kad smo kod energije, kao što sam rekla, mi stariji psi obično smo manje energični od štenaca.

To nas čini prikladnijim za ljude koji vode manje aktivan život ili imaju manji životni prostor. Starijim psima je potrebno manje šetnje i trčanja, što može biti korisno za ljude s pretrpanim rasporedom ili ograničenom pokretljivošću.

No, da se razumijemo, to ne znači da povremeno ne počnem po kući raditi zoomije od sreće ili da se ne istrčim vani koji put. Da je kratko, je, ali da mi je slatko, i to isto je.

Seniori su zahvalni životni suputnici

Seniori su jako zahvalni životni suputnici. Mnogi stariji psi iskusili su poteškoće i napuštenost. Često i zlostavljanje, pa su skloni biti nevjerojatno zahvalni i odani svojim novim vlasnicima.

Manje je vjerojatno da će žvakati namještaj, cipele i druge kućanske predmete jer su njihove destruktivne sklonosti obično oslabile. Osobno uvijek volim prožvakati kakvu dobru knjigu, a moja S ih ima dovoljno. Što je njoj jedna izgrizena knjiga?! Volim poderati prekrivače, deke, plahte, recimo. Ali više ne kopam po kanti za smeće niti smeće razvlačim po kući. Ipak sam ja jedna seniorka pa držim do svog dostojanstva.

Toga se sigurno sami ne biste sami sjetili, ali nama su svi zubi već izrasli pa se ni s tim ne morate nositi. A S se ne mora nositi ni s pranjem mojih zuba, jer su mi ostala samo dva.

Spašavanje starijeg psa

Seniori imaju još puno ljubavi za pružiti. Stariji psi jesu po godinama stariji, ali još uvijek mogu pružiti jako mnogo ljubavi, druženja i radosti u vašem životu. Stariji psi često brzo stvaraju snažne veze sa svojim novim vlasnicima.

Udomljavanje starijeg psa može vas naučiti o vrijednosti vremena, strpljenja i brige za starijeg ljubimca. To može biti vrlo korisno iskustvo. Uz to, razmislite o tome da senioru udomljavanjem zaista spašavate život. Manje je vjerojatno da će stariji psi biti udomljeni, pa mu davanjem doma uistinu vjerojatno spašavate život koji bi, u suprotnom, možda proveo u skloništu.

Izađite iz sigurne zone – udomite seniora

Saznanje da ste starijem psu pružili dom pun ljubavi za njegove zlatne godine može vam pružiti emocionalno ispunjenje. Uz to, udomljavanje seniora predstavlja odličan primjer za druge, podučavajući ih vrijednosti suosjećanja i brige za starije životinje.

Eto, sad sam vam dala materijala za razmišljanje… A vi pogledajte ove slike seniora iz hrvatskih skloništa za životinje. Svi oni još čekaju svoj dom zauvijek. Možda je vrijeme da izađete iz svoje zone komfora i napravite nešto drukčije – udomite seniora ili seniorku.

Da se ne lažemo, život će vam se okrenuti naglavačke, ali kako S kaže, tek kad pas uđe u vaš život, shvatit ćete da vam je nešto nedostajalo, iako toga do tada niste ni bili svjesni!

Foto: Udruga Šapama od srca – Makarska; Sklonište za životinje “Kira”; Sklonište za nezbrinute životinje Lič; Azil za pse „Društvo za zaštitu životinja Rijeka“; Azil Dumovec; Udruga POBJEDE  – zaštita i promicanje prava životinja, Osijek; Udruga prijatelja životinja Vis Vitalis

Najnovije

Naši partneri