Udomiti psa je plemenito, ali prije postavite 5 pitanja

Udomiti psa je plemenito, ali prije toga postavite sebi 5 pitanja - volimpse.com
Podijelite objavu
Kad želimo udomiti psa, njegova veličina utječe na našu odluku. Problem predstavlja i to da je mješancima teško odrediti u kolikog će psa izrasti.

Udomiti psa iz azila plemenita je gesta. Ipak, prije nego se odlučimo na ovaj korak, dobro je razmisliti kakav je psa za nas prikladan. S obzirom na to da većina nas nema okućnicu i veliki broj kvadrata u svojim stanovima, veličina psa predstavlja važnu karakteristiku.

Prilikom udomljavanja štenaca čistokrvnih pasa, lako je predvidjeti njegovu konačnu veličinu. Štene njemačkog ovčara ili čivave bit će u okvirima svoje pasmine. No, u azil ne idemo po čistokrvne pse, već češće po mješance.

Udomiti psa traži našu odgovornost

Njihovu veličinu jako je teško odrediti. Mješanac može izrasti u psa koji svojom veličinom neće biti prikladan našim životnim uvjetima. S druge strane, najveće štene u nekom leglu mješanke, neće nužno postati veliki pas.

Postoje neke karakteristike štenaca koje bi nam mogle ukazivati na njegovu veličinu u odrasloj dobi. Jedna od njih je dužina nogu, što nije baš uvijek pouzdana metoda. Čak nam i najbolji poznavatelji pasa mogu krivo procijeniti koliko će jednog dana štene iz azila biti veliko.

Ako vam veličina značajno utječe na izbor, razmislite o tome da udomite odraslog mješanca.

Udomiti psa je plemenito, ali prije postavite 5 pitanja / volimpse.com
U azil ne idemo po čistokrvne pse, već češće mješance

Neovisno o tome što odlučite, postavite sebi ovih 5 pitanja prije nego što se odlučite udomiti psa iz azila.

1 Je li moj dom prikladan za velikog psa?

Velike pasmine, poput bernardinca ili mastifa traže puno životnog prostora. Mješanci mogu naslijediti karakteristike nekih svojih predaka i izrasti u doista velikog psa. Možda ste skloniji većim psima, ali ako vaš stan nije komotan, topla je preporuka da se ipak odlučite za onog manjeg rasta.

2 Jesam li fizički spreman za velikog psa?

Veliki psi traže fizičku snagu svog vlasnika. Već uobičajena šetnja nosi rizik za vlasnika slabije ili manje konstitucije. Razmislite o tome imate li dovoljno snage da zaustavite psa dok ga šećete na povodcu. Također vodite računa o tome da ćete možda psa morati podignuti ako je jako bolestan. Tu je i higijena koja podrazumijeva češljanje dlake, podrezivanje noktiju

3 Hoće li pas biti prikladan za moje ukućane?

Vodite računa o tome da se jako mali pas lako može ozlijediti. Djeca su najbolji pseći prijatelji, ali je isto tako činjenica da znaju biti prema njima nepažljiva. Vole ih tretirati kao svoju igračku, što može biti opasno za pse slabije konstitucije. Veliki pas, još ako je mlad, može predstavljati problem za starije ili bolestan ukućane Ili pak one koji češće posjećuju vaš dom.

4 Hoće li se slagati s mojim sadašnji kućnim ljubimcem?

Skladan život velikog i malog kućnog ljubimca itekako je moguć. Jednako tako, psa i mačke pod istim krovom. Ipak, postoje situacije kad veličina jednog kućnog ljubimca može predstavljati problem za onog drugog. Velikih pas, namjerno ili posve slučajno, može nauditi manjem. Koliko god poznavali svoje ljubimce, vodite računa o tome da ipak nisu dugo bez nadzora. Razmislite o tome imate li nekoga na koga se možete osloniti da povremeno pripazi vaše ljubimce.

5 S koliko velikim psom mogu udobno putovati?

Veliki pas, kao i sve njegove potrepštine, poput ležaljke ili boksa, zauzet će puno prostora u vašem auto. Razmislite hoće li prostor u kojem ćete boraviti tijekom vašeg putovanja prikladan za vaše ljubimca. Kao i tome jesu li vaši prijatelji ili rodbinama OK s tim da im dovede velikog psa.

Prije nego što se odlučite udomiti psa konzultirajte se ponajprije samo sa sobom. Dok razmišljate o tome koja bi psa za vas bio najprikladniji, vodite računa o činjenici da njegova veličina i razina energije nisu povezani.

Ponekad je čak većeg psa lakše disciplinirati.

Najnovije

Naši partneri