Zvučne fobije kod pasa

Zvučne fobije kod pasa - Volim pse
Podijelite objavu
Više od 50% pasa razvije strahove od zvukova, dok je samo 50% vlasnika svjesno da pas pokazuje znakove stresa, što na kraju vodi prema razvoju zvučne fobije.

Fobije pasa su nažalost dio svakodnevice. Ovaj nas put zanimaju zvučne fobije. Strah je normalna emocija koja se javlja kao reakcija na trenutnu ili očekivanu situaciju. Kad ta situacija prođe, strah također nestane.

Fobije su iracionalna strah, trajni strah na određene podražaje (ljudi, oblici, zvukovi…). Preko 50% pasa razvije strahove od zvukova, dok je svega 50% vlasnika svjesno da pas pokazuje znakove stresa što naravno na kraju vodi prema fobijama.

Zvučne fobije i socijalizacija

Genetika, nepravilna socijalizacija ili generalno nesocijalizacija, starost, zdravstveni problemi, način života samog psa, mogu biti razlog fobiji ili strahu. Na genetiku, odnosno urođeni strah, nažalost ne možemo utjecati. To je nešto što se prenosi s kuje na štence, da ne ulazim u sam uzgoj jer nisam uzgajivač, no jako je bitno kako se prema kuji odnosimo tijekom trudnoće. Ako je kuja pod stresom (bio uzgoj ili ne), tada će štenci vrlo vjerojatno biti reaktivni ili plahi psi. Razlog zašto danas imamo ovoliko problema je i, rekla bih, nepravilan uzgoj ili „štanc“ pasa. Ovo je definitivno tema sama za sebe.

Nepravilna socijalizacija je definitivno drugi razlog nastajanja strahova i fobija. To bi bilo kad štene odrasta negdje gdje ga se ni na što ne prilagođava. Dakle imala sam situacije kod uzgajivača koji štence drže u kući s divnim dvorištima, a opet kad se psa kupi, pas ima velike probleme. Zato što je pas navikao samo na jedno. Uzgajivač bi psa morao prilagoditi na različite zvukove, različite materijale, različite predmete (igračke, posudice, kišobrane…). Trebao bi psa prilagoditi na prijevozna sredstva ili bar nešto što slično tome. Stoga, kad štene ništa od toga ne prođe do svojeg 3. mjeseca, u većini slučajeva bude pogubljeno. 

Zvučne fobije kod pasa - Volim pse 2
Strah…

Pratiti znakove koje šalje pas

Tada dođe u svoj dom gdje većina ljudi ne ide za tim da se štene boji i jednostavno puste psa da se samo prilagodi. Štene tada upija na svoj način i često pokaži nelagodu koja bude zanemarena. U međuvremenu se igra, zabavlja i kad ima 1 do 2 godina života, većina ih tada počne pokazivati znakove straha. Jako puno vlasnika još uvijek ili ne vidi znakove ili ih jednostavno ignorira, smatrajući da psa ne treba tješiti i da će sve to jednostavno proći. Meni je jedna od dražih izjava, a jako je česta je –  “Mora se naviknuti. Svi se na nešto moramo naviknuti”.

I tu dolazimo do samog načina života psa. Psima se slažu okidači i tako iz godine u godinu, da ne spominjem način života gdje možda 30% vlasnika pruža psu ono što mu treba, ostalima je šetnja svedena na kvart i obavljanje nužde. Takav pas će razviti strahove jer se prešao prag u jednom trenutku.

Starost je nešto na što nitko od nas ne može utjecati, ali možemo biti svjesni da pas stari. Negdje oko 7 ili 8 godine kreće taj period života. Treba ih pripaziti, otvoriti oči i pokušati primijetiti znakove mogućeg straha. Mojoj pasici petarda pukne na 5 m, ona se malo zbuni i produži. Nema takve strahove, ali ušla je u 8. godinu života, smanjit će joj se osjetila, postat će osjetljivija, kreću neki zdravstveni problemi, treba joj više odmora bez obzira na to što će, kad vidi lopticu, trening odraditi kao od šale. Kad dođe kući, vidim da je umornija nego inače. To treba gledati i uzeti u obzir da će takav pas možda početi reagirati i treba mu tada na vrijeme pomoći. Ne čekati da se počne tresti od straha.

Moj savjet je da pazite na svoje pse i da gledate znakove koje vam pas daje. Animirajte ih i budete im potpora. Jer kad jednom nastupe bilo kakvi strahovi, tada će vam biti žao.

Zvučne fobije – kako pomoći psu

ZNAKOVI STRESA

Kopanje, bijeg, skrivanje

Dahtanje, drhtanje, slinjenje

Zijevanje, široke oči – vidi se velik dio bjeloočnice (whale eyes)

Lajanje

Povraćanje, obavljanje nužde, smrznutost

PSIMA SE MOŽE POMOĆI 

Ovo je proces. Fobija nije došla preko noći pa tako neće niti završiti preko noći.

Psi koji su u trenutnoj panici, kako kažemo, prešli su crvenu liniju i tu stvarno nemate što činiti, osim psa odvesti kući ili ako je našao svoje skrovište, pustiti ga na miru, pogotovo ako ne traži vašu pažnju.

Ako pas od vas traži da ga tješite, tada to i napravite. Strah je emocija, a ne ponašanje i ne možemo ga poticati u smislu da će se još više bojati s vremenom.

Zvučne fobije kod pasa - Volim pse
Sigurno mjesto.

Kako psa držati „ispod crvene linije“

Menadžment je definitivno najbitnija stvar u bilo kojem radu sa psima pa tako i ovdje. Organizacija je pola posla. Na što ovdje mislimo? Pod menadžmentom mislimo da psa, koliko je to u našoj moći, ne dovodimo u crveno. Da ne krene u paniku, jer dok god je pas ispod crvene linije, s njim se može raditi. 

Kako držati psa ispod crvene linije u ovakvo vrijeme? Teško je, ali moguće je. Imam klijente koji imaju plahe ili reaktivne pse i nisu u mogućnosti izvoditi ih u normalno vrijeme, već moraju kasno u noć, tijekom noći ili zorom. Sama spadam u ranoranioce pa mi je zora bila draža. Njima je ovako 365 dana u godini. Dok je ovo ipak 20-ak dana. Znači gledat ćete u koje sate se oko vas „puca“, mislim da su rani jutarnji sati ipak najsigurniji jer šanse za pucanje petardi su minimalne.

Napravit ćete plan i program šetnje. Osigurat ćete se najdražom im hranom. Dok ste u kući, zatvorit ćete prozore i navući zastore jer i najmanji bljesak životinju može prepasti. Čak neki psi i mačke više reagiraju na sam bljesak bilo groma ili pucnja, nego na zvuk.

Ono na što jako trebate paziti je oprema. Dakle, poželjno je da je pas na kvalitetnoj ormi iz koje se ne može izvući, poželjno je da je to orma s tri remena. 

Često se preporučuju davilice, da, iz davilice se pas ne može izvući, ali, nažalost, u svoj panici i pokušaju bijega pas i guši i može povrijediti štitnjaču. Isto tako, u svoj jačini povlačenja davilica vam može puknuti. Također treba imati čvrst povodac, bilo dugi ili kraći, važno je da je vama lako s njim raditi. 

Pomoć:

GPS TRACKER će vam pronaći psa ako se kojim slučajem istrgne s ogrlice.

POKRIVALO ZA OČI najčešće se koristi pri vožnji autom za one koje uznemiruju prolaznici ili drugi psi

SLUŠALICE mogu biti home made, ali ipak ste najsigurniji s pravim slušalicama, koje se koriste u radu sa psima. Postoje i tzv. Happyhoodie koje su se pokazale sasvim u redu za pse.

THUNDERSHIRT ili wrapping. Za one koji ne znaju, to je zamotavanje psa. Kao malu sarmicu, često zna psima dati osjećaj ugode. U ovo vrijeme nekima pomogne, nekima ne.  

TTouch (Tellingtone masaža)  definitivno smiruje životinju.  Korisna je i nakon svih tih pucnjava.

Kamilica, mirni kut, igra…

SIGURNO MJESTO – bunker protokol

Sigurno mjesto je miran kutak za vašeg psa. Može biti boks, neki kut, može biti ispod kreveta… Može biti bilo gdje, samo neka to mjesto odabere sam pas. Psi u takvim situacijama obično panično šeću po stanu i često se premještaju, ali u normalnim situacijama možete primijetiti koje mu je mjesto najdraže i od toga napraviti njegovo sigurno mjesto. Bilo bi dobro da ima dosta jastuka jer oni ublažavaju zvuk, neki vaš komad odjeće zbog mirisa iako je poželjno da je vlasnik u blizini. Ono što je također specifično za sigurno mjesto je određeni miris koji će vašeg psa opustiti, i naravno glazba. Istraživanja su dokazala da psi jako dobro reagiraju na klasiku i reggae. Kamilica i lavanda su se pokazale jako dobro kao opuštajući mirisi. Naročito rimska kamilica.

Pripremite bunker. Recimo da je to boks, unutra su jastučići, komad vaše robe. Boks je prekriven dekom tako da izgleda kao skrovište. Unutra je njemu draga igračka za žvakanje ili punjena hranom. U blizini je opuštajući miris, a sa strane glazba. Vi tada vježbate sa psom signal “boks” ili “mjesto” ili “igra”, dakle što god vama i psu odgovara. Pas na sam signal ulazi u svoje skrovište. Malo se zabavi, pojede i tada završavate vježbu. Ovo je protokol koji se vježba puno prije samog događaja. Vi prije događaja možete uvesti neke lagane okidače i sa psom vježbati protokol. Tako da na sam događaj budete spremni.

 MENTALNA STIMULACIJA

Mentalna stimulacija pomaže psu da se opusti, razveseli i izbaci stres nakupljen tijekom dana. Postoje razni načini kako psu omogućiti mentalnu stimulaciju i nisu kupovne interaktivne igračke jedini način, već ih možete i sami izraditi. Ja sam osobno pobornik kućne izrade, iako imam doma cijeli niz kupovnih igračaka.

No, kad izrađujemo psu nešto od kartona, papira ili boca, tada on može to i fino iskidati, potrgati i izbaciti stres. Psi vole trgati i trebalo bi im to omogućiti. Kupovne igračke ipak ne želimo da pokidaju, je li tako? Mentalna stimulacija kao i sve, ima stupnjeve. Stoga ako vam pas nije navikao na interaktivne igračke, tada mu nećete kupiti jednu od onih kod kojih ne zna kako da dođe do hrane. Pas će se na kraju biti frustriran i odustati. Stoga lijepo krenite s izradom, svega 5 minuta posla.

Zvučne fobije kod pasa - Volim pse
Zvučne fobije kod pasa – Kako im pomoći?

Igračke iz kućne radinosti

Evo par primjera

– Karton od jaja – ubacite hranu unutra i lagano poklopite. Ne skroz zatvoriti jer neke i to može izbaciti iz takta. Psi koji su plahi, tada će odustati. Stoga samo lagano poklopite gornji poklopac i stavite pred psa. Možete vi držati rukama da mu se ne kliže i tako psu pomoći. 

– Dvije krpe ili od starog komada odjeće izrezati dva komada robe te smotati u pletenicu. Gornji i donji dio zavezati u čvor. U utore pletenice nagurajte hranu i dajte psu da se zabavlja. Ovo vam kasnije može poslužiti i za navlačenje sa psom.

– Uzmite stari ručnik, deblji, smotajte u palačinku, ali svaki put kad smotate, stavite hranu, tako da pas mora početi odmotavati ručnik da bi došao do hrane. Neki psi će samo njuškati i vaditi hranu, dok će neki uzeti ručnik i otresti da ispadne. Nema veze, neka se snalaze.

– Plastična boca je definitivno većini pasa zanimljiva. Možete napraviti rupe na boci i staviti hranu unutra te dati psu da se razbacuje veselo. Nekima treba manja boca, nekima veća, neki su više plahi pa možda i neće biti u stanju igrati se s njom. Ne forsirajte.

– Plastične čaše. Uzmite prvo jednu čašu i čačkalicu ili nešto slično, ispod stavite mirišljavu hranu i čašicu naslonite na čačkalicu. Razlog naslanjanja je taj da neće svi psi biti u stanju dignuti čašicu i treba im pomoć. Kad je čašica naslonjena tada im je ipak lakše podignuti. Kad je to savladao, možete prijeći na to da je čašica skroz na podu. Kad pas sve to fino odrađuje, odnosno zna kako da dođe do hrane ispod čašice, tada uzmite dvije čašice i ispod jedne stavite hranu, a ispod druge ne. Pustite psa da nađe hranu. S vremenom podižete kriterije i povećavate broj čašica s hranom i bez hrane.

Ovo su neke samo od ideja. Danas ima puno stranica koje su posvećene mentalnoj stimulaciji.

Duge šetnje prirodom također spadaju u mentalnu stimulaciju. Omogućite psu 2 do 3 puta tjedno šetnju i kvalitetno njuškanje prirodom. Igrajte se sa psom, to ih veseli. Pogotovo povlačenje konopom. Bacanje loptice ne bih baš preporučila jer je pas pod jakim adrenalinom, a adrenalin stvara kortizol koji je hormon stresa. Možete vježbati energičnije trikove, to dosta pomaže plahim psima.

Dajte psu sirovu kost – postoje razne igračke za žvakanje, ali ništa ne može zamijeniti pravu sirovu kost. Neće puknuti ako je dovoljno velika i jaka, dakle ne treba je pas pojesti, već žvakati. Žvakanje im pomaže u izbacivanju stresa i stvara se hormon sreće. Također jača vilicu. Moja Mala bi 3 puta tjedno dobila svoju kost u zasebnu sobu i tamo bi sigurno provela 2 do 3 sata. Onda bi došla i zaspala kao klada. Ono što trebate pripaziti je da pas nakon toga popije dosta vode, stoga kost nemojte davati nakon zadnje šetnje jer bi moglo biti buđenja tijekom noći. Ja sam uvijek davala nakon prve, najnapornije šetnje ili jakog treninga.

PSEĆI SLUH – pseći sluh i mačji su duplo jači od našeg. Mi imamo 6 mišića na ušima, upotrebljavamo samo 2. Psi ih imaju 18, upotrebljavaju ih naravno sve, mačka pak ima 30 mišića. Zato i mogu vrtjeti s njima kao sa satelitom. Zbog toga se psima stavljaju slušalice I budu od velike pomoći. 

PSEĆI NJUH – još jedno osjetilo gdje prednjače, naravno, nekih 100.000 puta im je njuh jači. 

Zašto bi to bilo bitno, a pišemo o zvukovima? Zato što petarde, vatromet i grmljavine imaju svoje mirise. Vatromet i petarde ostavljaju miris baruta iza sebe koje psi i mačke osjećaju danima. I to, naravno, vežu sa zvukom. Dok grmljavina, recimo, ima određene čestice koje neki psi danima prije osjećaju. Tu je također i stvar tlaka, ali to su sad sve te meteorološke promjene koja na kraju krajeva i mi ljudi znamo osjećati.

Prilagodba izvan sezone pucanja

Kad nam završi ovo “divno” vrijeme, nemojte mahnuti rukom i kazati da ste preživjeli, odnosno vaš pas. Dogodine će biti još gore, a da ne govorim o tome da će vam pas vjerojatno do ljeta izbjegavati večernje izlaske samo zato što ih povezuje s pucanjem. Također, dobar dio vremena će psi biti anksiozni je treba vremena da se riješe stresa. 

STRES – je „zez“. Traje od 48 sati do 5 dana, nakon samo jedne traume. Dakle plašljiviji pas će nakon 3 petarde u jednome danu sutradan biti skeptičan pri izlasku. Pukne li samo jedna petarda sutradan, dobit ćete psa koji će se bojati izaći. I kad biste ga maknuli u čisti mir i tišinu, on bi došao k sebi nakon tek nakon dva dana. No, realnost je da mu ne možete osigurati mir i tišinu jer niste u mogućnosti. Stoga će se pas svaki dan narednih 20-ak dana nositi ne s 3 petarde, već xy petardi. Pa sami izračunajte koliki je to stres za njihov organizam. I koliko im treba da dođu k sebi kad sezona stane. Minimalno mjesec dana, a ovdje pričam o psu koji je plašljiviji, a ne o psu koji je u panici. Dakle, pustite psa ili mačku da dođu k sebi, pokušajte ih malo tih mjesec dana relaksirati nekim igricama. Zatim krenuti raditi.

S prilagodbom na zvukove treba početi na vrijeme.

Što i kako?

Hrana – posebna hrana za ovu vrstu rada. Molim vas, nemojte u ovakvim situacijama paziti koliko pas jede, ako vas je strah da je nezdravo, uvijek možete skuhati piletine i puretine, ribu, iznutrice. To svi obožavaju. Imala sam kujicu s kojom sam radila i ona je jedino na hrenovke reagirala. I nema tu puno priče. 

YouTube – manje-više ne pomaže, kompilacije su predugačke, eventualno određeni kratki zvuk. Ali ja sam radila tako što sam sama proizvodila zvukove. Tupkala po nekom željezu, staklu itd. Oko sebe možete pronaći nevjerojatnu količinu izvora.

Ispočetka je kratki zvuk pa hrana. Simple as that. Dakle jedan zvuk>hrana, pa drugi zvuk>hrana, pa malo jače pa tiše. Nakon što se pas opustio, možete spojiti zvukove. Zatim psu dajte da odmori pa pokušajte za koji sat ili idući dan. S tim da je uvijek poželjno početi iz početka, odnosno s onim što ste prije radili. Tako ćete najbolje znati je li je pas spreman prijeći na drugi korak. Od postavljanja temelja je još bitnije da su ti temelji čvrsti. Stoga, ako treba, vraćajte se na početak koliko god je to potrebno.

Nemojte da vam se zalomi HRANA>ZVUK. Pas može tada početi povezivati hranu s nečim lošim. Jedino ispravno je ZVUK>HRANA.

Rad ovisi o psu. Gledajte govor tijela, pazite da ga ne preplavite ako ste slučajno otišli predaleko, tada se vratite korak nazad i završite trening. Ubacite nešto što je psu zabavno da ga malo podignete i to je to. Pustite psa neka se odmori. Radite po par minuta. Za početak ipak krenite s minutom pa ćete vidjeti kako reagira i na koje zvukove najviše reagira. Petarde dolaze tek kad pas prihvati ostale zvukove i kad vi “uhvatite ruku”. Petarde naravno u okvirima zakona, ispočetka su to male žabice, ali na dovoljnoj udaljenosti. One možda nisu opasne, ali imaju onaj visoki zvuk koji može prepasti psa i mačku. Krenite s poprilične udaljenosti, odnosno morate biti sa psom. Znači, za ovo vam treba pomoćnik. Molim vas, nemojte prihvaćati pomoć lovca ili trenera s pištoljem koji će se dovoljno udaljiti i pucati. To što se on maknuo na kraj terena i to što vi slabo čujete, ne znači da pas to slabo čuje. Ljudi čuju raspon zvuka od 20 Hz do 20 kHz, dok psi čuju od 40 Hz do 60 kHz. Uvijek je najsigurnije krenuti s najtišim i najudaljenijim te postupno povećavati kriterije. Ponavljam, ovo je proces od par mjeseci… ako ne i duže. 

Ne podcjenjujte odmor. Dajte psu obavezno jedan dan kad ništa neće raditi, osim neke mentalne zabave.

Zvučne fobije i prehrana

Prehrana je nešto na što gledamo kao normalno, a zapravo je prehrana nakon samog rada broj 1. Kvalitetna prehrana ja jako bitna za pse koji se bore sa stresom. Stres može biti i pozitivan, recimo psi koji treniraju zahtjevnije sportove su pod adrenalinom koji svejedno stvara stres. Hrana koju organizam crpi treba biti puna nutrijenata i vitamina da bi pas bio dobrog zdravlja. To je jedan od načina da vam se pas koji je u konstantnom stresu ne razboli. Prijedlozi su puretina, riba, buča, kelj, špinat, brokula , borovnica, bademi, govedina. Ovo su neke od namirnica koje su prepune proteina, nutrijenata i antioksidansa. Svakako ovdje treba paziti na dnevne unose, tako da sve bude izbalansirano. 

Lijekovi kao pomoć

Mnogi ljudi se boje lijekova. Sama nisam sklona ljudima savjetovati lijekove, ali bilo je situacija gdje sam ih preporučila jer vlasnici nisu bili u stanju psu pomoći. Jer dok se neki snađu u radu pas, ispašta, bilo da se radi o agresiji ili strahovima.

Ako imate kvalitetnog veterinara koji je upoznat s lijekovima, on će vam dobro dozirati i pas neće biti „drogiran“, već će biti normalan i funkcionirat će. No, i ovdje postoje velike šanse da se ne pogodi doza i pas opet ispašta dok je ne pogodite.

Svakako lijekovi koje niti slučajno ne bih preporučila su normabel, apaurin i najčešće prepisivan lijek je acepromazin koji je sedativ za konje. Pas je svjestan svega, a ne može se pomaknuti.

Jedan od trenutno boljih je Sileo gel, pojavio se nedavno na tržištu i taj gel se stavlja s unutarnje strane, između desni i obraza. No lijek je opasan za pse sa srčanim problemima. Stoga se svakako treba savjetovati s veterinarom.

Za trenutnu pomoć svojem psu možete dati xanax odnosno helex, njega se daje par sati prije i taman počinje djelovati kad krene novogodišnje ludilo. 

Za dugotrajnu terapiju se preporučuje prozak odnosno portal. Naravno, doziranje će odrediti veterinar.

Svakako vas molim da se prije svega savjetujete s veterinarom jer oni su ti koji su stručni. Ne vi, a niti savjetnik za ponašanje. Potrebno je dobro poznavati zdravstveno stanje svojeg psa, kao što treba znati i pravilno dozirati. 

Zvučne fobije kod pasa – Alternativna rješenja

Aromaterapija, Ttouch, Thndershirt, Feromoni, Cbd ulje, Bachove kapi, Melatonin… Osobno imam dosta dobrih povratnih informacija od ljudi koji koriste alternativna rješenja. No, počeli su na vrijeme i uvijek je u pitanju kombinacija više toga. Na primjer, psu pomaže thundershirt, ali uz to idu feromoni, kao i kvalitetna prehrana. Sa psom se također konstantno radi.

Bunker protokol pomaže ako se na vrijeme krene. Pomogao je mojoj klijentici čiji se pas bojao grmljavine. Cbd ulje je pomoglo drugoj klijentici, pas puno bolje funkcionira u ovo vrijeme pucanja. Poanta je da ništa ne treba odbaciti, samo treba znati kad dati i treba znati čemu što služi.

Najnovije

Naši partneri