Rijeka odustala od vatrometa za doček Nove godine

Rijeka odustala od vatrometa za doček Nove godine - Volim pse
Podijelite objavu
Preko 67 posto pasa pati od barem jednog oblika averzije prema buci stoga pohvaljujemo odluku da je Rijeka odustala od vatrometa za doček Nove godine.

Kako bi zaštitila kućne ljubimce, Rijeka je odustala od vatrometa za doček Nove godine. Naime, poznato je da psi, kao i drugi naši kućni ljubmici, ne vole silnu buku, eksplozije i vatromete.

Životinje koje imaju fobiju od buke pri susretu s vatrometom ili drugim glasnim zvukovima proživljavaju razna stanja. Poput napada panike, kao kod ljudi, što može rezultirati destruktivnim ili paničnim ponašanjem. Nerijetko pokušavaju pobjeći kroz zatvorene prozore ili vrata. Sakrivaju se na neuobičajenim mjestima. U panici mogu uništiti namještaj, zidove, vrata, prozore. U ekstremnim slučajevima dolazi i do ozljeda pri pokušaju bijega.

Pohvaljujemo odluku Grada Rijeke

Stoga pohvaljujemo novogodišnju odluku Grada Rijeke da odsutane od vatrometa.

Novogodišnji vatrometa dosad je bio uobičajeni dio organiziranog dočeka i u Rijeci. No, vatrometa ove godine neće biti u programu slavlja kojeg Grad organizira u središtu Rijeke. Dio novca od vatrometa gradske vlasti dat će udrugama koje skrbe o životinjama. Na žalost, za ovom praksom nije se poveo i glavni grad, Zagreb u kojem će i ove godine biti organiziranog dočeka nove godine.

“Ovakva odluka donesena je u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš. Također svi oni na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice. Želimo da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima“, poručili su iz Grada Rijeke.

“Mislim da smo donijeli ispravnu odluku! Vjerujem da joj se posebno vesele vlasnici kućnih ljubimaca”, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović komentrirajući odluku da je Rijeka odustala od vatrometa.

Silna buka smeta životinjama

“Velik broj kućnih ljubimaca pati od pretjeranog straha i tjeskobe zbog glasnih zvukova kao što su vatromet, grmljavina, pucnjevi. Prema jednoj od studija, preko 67 posto pasa pati od barem jednog oblika averzije prema buci što nerijetko uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme i probleme u ponašanju, ako se ne kontrolira. Ako imate ljubimca koji se boji buke, kontaktirajte veterinara. Svaki ljubimac je drugačiji i različito će odgovarati na drugačiju terapiju”, rekla je dr. vet. med. Lea Kreszinger za N1.

Dr. vet. med. Igor Marković nebrojeno je puta liječio životinje uslijed utjecaja pirotehnike.

“One dolaze uzrujane i uznemirene, kao i njihovi vlasnici, a nije ni nama nimalo ugodno gledati kako se životinja trza. Najjednostavnije i najbolje rješenje za ovakve situacije je jednostavno – prestati pucati”, rekao je. Moraju tada životinji dati posebne preparate za pomoć, ali stres i trauma koju dožive mogu im razviti i strah od grmljavine”, kaže Igor Marković.

Prijatelji životinja pozvali su hrvatske gradove i općine, kao i građane, da odbace vatromete za novogodišnje slavlje. Time će zaštiti životinje, ljude i okoliš od negativnih posljedica buke i zagađenja.

Među gradovima koji su odsutali od vatrometa su još Opatija, Rovinj, Samobor i Čazma.

“Svjesni smo činjenice da je nebo u novogodišnjoj noći prepuno vatrometa. Silna buka smeta životinjama. Iz raznih udruga za zaštitu okoliša upozoravaju kako bismo trebali potražiti ekološki prihvatljiviju alternativu. Ove smo godine odlučili slijediti primjer većine europskih gradova i isprobati nešto novo, a to je laserski show”, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Najnovije

Naši partneri