Prijatelji – kako prijateljski odnos funkcionira kod pasa

prijatelji 02
Podijelite objavu
Jedan je Riječanin nedavno u FB grupi objavio da traži pse koji bi se željeli igrati s njegovim psom Ciapekom. Mogu li psi biti prijatelji? Kakve odnose stvaraju? Pas je vjerojatno jedino biće koje se svojim prijateljima svaki put jednako veseli i koje nikad ne kritizira svoje bližnje.

Već se odavno zna da je pas čovjekov najvjerniji prijatelj. U redu, ali tko je njegov najbolji prijatelj? Ima li pas prijatelje i iskazuje li nekako svoje prijateljstvo?

Mi smo sasvim sigurni da psi biraju prijatelje te da im nisu svi psi dragi, baš kao ni sve životinje ni svi ljudi. Uostalom, baš nas je jedna Facebook objava potaknula da napišemo par riječ o psima i njihovim prijateljima, bili oni drugi psi, mačke, vjeverice, zečevi, srne ili – majmuni.

Prijatelji za Ciapeka – javite se

Naime, baš prije koji dan u riječkoj Facebook grupi Nikola Kocijan objavio je post u kojem traži prijatelja za igru svom psu Ciapeku, čime je zaslužio mnoge pohvale.

„Moj čovjek me vodi u šetnje i u park za pse na Kastvu, ali nikad nema nikog, a i sve je puno 💩. Ja sam svojeg čovjeka naučio da uvijek pokupi za mnom te bi i vi trebali naučiti svojeg. Imam i brata, ali njemu dopi* nakon sat vremena, a ja bi se još igraooooo i trčao. Pa ako se netko želi igrati sa mnom i trčati, javite se mojem čovjeku“, stoji, među ostalim, u neuobičajenoj objavi.

Psi nisu vukovi

Često u bespućima Interneta možemo vidjeti razne fotografije ili videozapise u kojima se vide psi prijatelji koji jedan drugome pokazuju ono što nazivamo odanošću, vjernošću i podrškom.

Mi koji imamo pse uvjereni smo da je tome tako, no postoje i neki znanstvenici koji tvrde suprotno. Njihova istraživanja (piše Psychology Today) provedena na vukovima pokazuju da oni sklapaju savezništva „poput ljudi koji rade u istoj tvrtki na sličnim ciljevima, dok svaki od njih ima svoje ambicije da bude ispred svih ostalih. Ovdje jasno postoje društvene interakcije, ali ne i prava prijateljstva, osim s onim drugim vukovima koji su povezani izravnim srodstvom. Srećom, psi nisu vukovi.” zaključuju, a mi dodajemo – psi su odani prijatelji.

Harry i Paul – mali i veliki

No, svi mi znamo za primjere gdje psi s drugim psima, ali i drugim životinjama, uspostavljaju divne odnose, pune obzira, brige i poštovanja pa se zajedno igraju, jedu i spavaju. Dakle, stvaraju odnose baš kao i mi, ljudski prijatelji.

Mnogo je takvih primjera, svjedočimo im na dnevnoj bazi i raznježimo se na svaki takav video i fotografiju koju ugledamo jer su nam samo potvrda da naši psi znaju što znači – biti prijatelj.

Ovdje vam donosimo samo neke od primjera. Harry i Paul su četverogodišnji mali talijanski hrt i škotski jelenski hrt. Razlika je među njima – ogromna jer škotski jelenski hrt ima više od 40 kg i velik je, bolje reći visok gotovo 80 cm, a mali talijanski hrtovi poput Harryja dosežu oko 5 kg i veliki su, bolje reći – maleni, niti 40 cm. No, prijateljstvo se ne mjeri kilama ni centimetrima, pokazuju nam Harry i Paul.

prijatelji 03

Thor, Hela i Keke; Loki i Raven…

Tu je još jedna zanimljiva prijateljska kombinacija. Majmunici pauku Keke najbolji su prijatelji Thor i Hela. Vjerojatno bi to prijateljstvo bilo manje čudno da taj dvojac nisu psi i to pasmine dogo argentino. Uglavnom, Thoru i Heli s Keke nikad nije dosadno!

Među onim svjetski poznatim psećim prijateljstvima su Loki i Raven. Kako kaže njihov čovjek Kelly Lund, „“2 krznena brata istražuju najdivljije kutke svijeta. Jedan od nas ometa tatu mazeći ga uz vatru, dok drugi odlazi na loše pseće dužnosti“.

Arnold i Frank, primjerice, žive u australskom Perthu. Arnold je vajmarski ptičar, a Frank patuljasti jazavčar. Čak ih ni njihovi različiti karakteri (vlasnica kaže da je Frank „lijena kobasica“, a Arnold „misli da je čovjek“) ne sprečavaju da budu najbolji prijatelji koji sve dijele.

Pisali smo već i o Eni i Maxu našeg avanturista, putopisca, fotografa i biciklista Hrvoja Jurića. Ena i Max prate Hrvoja na njegovim avanturama i uživaju u zajedničkom životu.

Sky i Mima također su već bili zvijezde našeg teksta, a za njih njihova Dubravka kaže da su njih „troje kliknuli na prvu“.

Baš nedavno na našim su se stranicama našli i Halisa, Pina, Niki i Marta, dva rodezijska goniča i dva konja pustolovnog duha, koji sa svojom Ivanom otkrivaju čari prirode, prije svega Gorskog kotara.

Mogu li psi graditi prijateljstva?

Stanley Coren, profesor je psihologije, neuropsihološki istraživač i pisac o inteligenciji, mentalnim sposobnostima i povijesti pasa te pisac mnogih knjiga o ponašanju pasa. U jednom je tekstu, nakon iznošenja primjera u prilog psima kao dobrim prijateljima, zaključio:

„Je li ovo uvjerljiv dokaz da psi mogu stvoriti veze i biti prijatelji s drugim psima? Možda nije, ali daje nam materijala da o tome razmišljamo“.

Prijateljstvo bez kritiziranja

„Da, psi mogu stjecati prijatelje i sklapati prijateljstva s drugim psima“, tvrde u Kinološkom klubu DoGGuru.

„Najbolje prijatelje našeg psa prepoznat ćemo po njihovoj međusobnoj komunikaciji i ponašanju. Prijatelji se drže zajedno. Doslovno. Pas preferira držati se bliže svom psećem prijatelju, a pridaje manje pažnje ili ignorira ostale pse u svojoj blizini. Za igru odabire svog prijatelja. Skloniji je podijeliti svoje stvari sa svojim prijateljem (ali nije pravilo). Ima viši prag tolerancije za svog prijatelja. Psi prijatelji često imaju isti način ili stil igre. Igra je jedan od načina kako psi biraju prijatelje“, zaključuje DoGGuru.

Spontano pokazivanje osjećaja

Ono što svakako treba dodati jest da drugi psi i druge životinje sigurno nisu našem psu zamjena za – nas. Jer, kao što nama ništa ne može zamijeniti druženje s našim dlakavcima, tako ni njima nijedno prijateljstvo ne može zamijeniti vrijeme provedeno s nama!

A pas je jedino biće koje se svojim prijateljima svaki put jednako raduje i koje nikad ne kritizira svoje bližnje, a upravo je njihovo spontano pokazivanje svih osjećaja jedna od (mnogih) blagodati kojima nas nagrađuju.

I da, nadamo se da će Ciapek naći nove prijatelje za igru i trčanje!!!

Skye, dobri vilenjak Ive Pavletić Crnić - Volim pse

Fotografije: screenshots i arhiva

Najnovije

Naši partneri