Halisa, Pina, Niki i Marta – rodezijski goniči i konji pustolovnog duha

halisa 14
Podijelite objavu
Ivana Tilošanec živi u Zagrebu, ali srce je stalno vuče u bakin Mrkopalj. Uživa u avanturama sa svojim ljubimcima koje fotografira i snima te objavljuje na FB stranici Spirit od Adventure i na IG i YT profilima.

Halisa i Pina su rodezijski goniči Ivane Tilošanec i dva od četiri četveronožna glavna lika njezinih stranica na društvenim mrežama. Spirit of Adventure, tako je Ivana nazvala svoju FB stranicu na kojoj objavljuje njihove avanture. Jer Ivana naime, u slobodno vrijeme ide na terene s konjima, planinari sa psima, ali i jedri, skija i uči jezike. Obično joj društvo pravi i tata Ivan, dok je mama manje za avanture, a više za lagane šetnje sa psima.

Ivana živi u Zagrebu, ali baka joj je rodom iz Mrkoplja pa ondje imaju vikendicu i uživaju u bijegu od svakodnevnih obaveza.

halisa 01

Halisa, Pina, Telma i Ivana

Halisa ima 11 godina, a Pina 2, dok je Ivana članica udruge Animalex koja se bavi pravnom zaštitom životinja i studentica je zadnje godine Pravnog fakulteta. U udruzi pišu prijave protiv neodgovornih vlasnika koji zlostavljaju ili drže životinje u neadekvatnim uvjetima, objašnjava nam ova zaljubljenica u životinje i u prirodu.

Prije rodezijskih goniča, Ivana je imala labradoricu Telmu pa su Ivana i Halisa zajedno odrastale uz Telmu.

Spirit od Adventure

Na vašim društvenim mrežama, prije svega na YT kanalu, mogu se pratiti vaši brojni izleti. Vi, Halisa, Pina i konji uživate u prirodi u svakom godišnjem dobu, a pogotovo u Gorskom kotaru?

– Gorski kotar je predivan i ljeti i zimi. Ljeti nudi odmor na svježem zraku, preko dana ne morate biti zatvoreni pod klimom, nego možete uživati po cijele dane u planinama, a zimi kada padne snijeg, prava je bajka.

Gorski kotar je idealan kraj i što je najbolje, nudi pet friendly restorane, smještaje, plaže…

Svoje avanture sa psima i konjima fotografiram i snimam pa objavljujem na svojoj FB stranici Spirit od adventure, na svom Instagramu i YouTubeu. Također sam upoznala i nove prijatelje preko Instagrama koji također imaju pse pa radimo izlete po Gorskom kotaru.

Rodezijski gonič – ridgeback

Recite nam nešto više o rodezijskom goniču, nemamo često priliku pisati o toj pasmini.

– Nismo prije čuli za ridgebacke, ali nam je na jednom ranču trener pasa koji zna da mi živimo aktivno, preporučio tu pasminu. Kad smo vidjeli fotografije rodezijskog goniča i kad smo malo istražili, i moja obitelj i ja smo se u njih zaljubili.

Otišli smo u uzgajivačnicu ridgebacka Ayaba, prvu uzgajivačnica ridgebacka u Hrvatskoj, i nabavili Halisu.

Ridgebacki su idealna pasmina za ljude koji su aktivni. Privrženi su i dobri su čuvari. Prate energiju vlasnika. Ako je vlasnik aktivan, bit će i oni, a kada vlasnik miruje, i oni će biti mirni. Psi su koji ne žele biti sami u dvorištu, nego vas prate, gdje ide vlasnik tu su i oni.

Čim ja napustim prostoriju, Halisa i Pina krenu za mnom. Izdržljiva su pasmina, Halisa s 11 godina još uvijek bez problema planinari i prati konje.

Halisa – čuvar i velika maza

Halisa nas od njene prve godine prati na terenima s konjima, planinari i prati nas dok skijamo. Halisa je odličan pas, poslušna je i veliki čuvar. Na svom teritoriju čuva, a izvan teritorija je velika maza.

Jako je vezana za nas, ako netko od članova obitelji ode na put, ona je u depresiji pa tada manje jede i ne želi u šetnje. Halisa obožava ići na terene s konjima. Čim oblačim opremu za jahanje, ona se veseli i zna da ide s nama.

halisa 15

Pina obožava plivati i biti na snijegu

Halisa je već u godinama i odlučili smo joj dovesti društvo, a to je Pina, dvogodišnja ridgebackica koju smo nabavili tijekom lockdowna. Pina je suprotnost od Halise.

Pina nije toliko hrabra kao Halisa. Dosta je plaha, ali čim nekog upozna bolje, onda je vesela i mazna. Pina obožava plivati, dok Halisa to ne voli. Pina nas je također počela pratiti na terenu s konjima.

Također obožava snijeg, više od Halise, i prati nas kad smo na skijama.

Halisa i Pina se odlično slažu. U početku, kad je Pina tek došla, Halisa ju je ignorirala tjedan dana, a nakon toga su postale najbolje prijateljice.

Ivanina kombinacija – konji i psi

Mnogi ljudi obilaze prirodu sa psom ili psima, ali vi u avanture odlazite i s konjima? Otkud konji u vašoj priči?

– Imam dva konja. Zovu se Niki i Marta. Tata i ja idemo s njima na terene. Tijekom godine držimo ih u Bukevju u Konjičkom centru Miklin, a preko ljeta ih odvedemo na dvomjesečni izlet u Mrkopalj.

Započeli smo jahati u Trajbaru i na hipodromu, ali smo nakon toga otkrili terensko jahanje i to nam se više svidjelo.

Jahanje u prirodi je predivno. Viđamo raznu divljač kao npr. srne i zečeve. Imali smo i susret s medvjedom u Gorskom kotaru, ali na većoj udaljenosti.

Zaigrana Halisa

Kako se slažu svi četveronošci, imaju li psi i konji interakciju?

– Konji i psi se super slažu. Halisa ih često zove na igru, Pina se još boji. Konji i psi su idealna kombinacija. Psi se na terenu izmore i konji i mi smo uz njih sigurniji.

Nedavno ste bili na Velikom Risnjaku.

– Nedavno sam bila planinariti na Veliki Risnjak s Pinom. To je bilo Pinino prvo iskustvo penjanja po stijenama uz sajlu. Halisa je taj dan imala poštedu jer je dan prije bila na terenu s konjima. Halisa je prošla puno vrhova Gorskog kotara, a sad je njenim stopama krenula i Pina.

Što je to što vas vuče u „zeleno“?

– U zeleno nas vuče odmor od svakodnevnice, zeleno jednostavno odmara dušu i puni baterije.

Fotografije: privatni album Ivane Tilošanec

Najnovije

Naši partneri