Jazavčari – mali psi velikog srca

jazavcari 01
Podijelite objavu
Ti jedinstveni mali psi velikog srca danas su jako popularni pa ih možemo sve češće susresti u šetnji s njihovim ljudima. Inteligentni su, pouzdani i neovisni, obično prijateljski nastrojeni.

Fascinantni psi bogate povijesti jedinstvene vanjštine, porijeklom Nijemci. Jazavčari! No, nemojte da (i) vas zavaraju njihov kobasičasti dugi torzo i kratke noge (uostalom, zovu ih sausage dogs). S vremena na vrijeme na raznim se portalima nađu tekstovi poput „Psi za lijene vlasnike“, „Psi kojima treba najmanje šetnje“ i slično i na njima se nerijetko nađu i – jazavčari!

No, jazavčari su čvrsti psi prvotno uzgajani za lov i nikako ne možemo reći da su ljenjivci ili da im nije potrebna šetnja jer su vrlo energični psi. Uostalom, jazavčar Waldi bio je prva službena maskota Olimpijskih igara. Stvorio ga je njemački dizajner Otl Aicher za ljetne OI u Münchenu 1972. Model za Waldija bio mu je dugodlaki jazavčar Cherie von Birkenhof.

Jazavčari inteligentni i pouzdani, njihovi vlasnici tvrdoglavi

Ti jedinstveni mali psi velikog srca danas su jako popularni pa ih možemo sve češće susresti u šetnji s njihovim ljudima. Inteligentni su, pouzdani i neovisni, obično prijateljski nastrojeni, lukavi i uporni.

Imamo jazavčare standardne veličine (do 9 kg), patuljaste i minijaturne ili kunićare (do 3 kg). Prema tipu dlake podijeljeni su na kratkodlake, dugodlake i oštrodlake.

Zanimljivo je da veterinar i TikToker Adam Christman smatra da pasmina našeg psa jako puno otkriva o našoj osobnosti. Tako Adam veli da je onaj tko uz sebe ima jazavčara „tvrdoglava, ali odana osoba i savršeno dobro zna kako biti glavni“.

Portal World Dog Finder, pak, piše da se „smatra da različita boja dlake jazavčara donosi različit temperament. Na primjer, smatra se da su dugodlaki jazavčari mnogo tiši od kratkodlakih. Oštrodlaki jazavčari imaju tendenciju da budu nestašniji zbog više energije koju posjeduju.“

Psi su najčudesnija stvorenja

Prije nekoliko godina u njemačkom gradu Passau otvoren je muzej posvećen – jazavčarima. I njemački car, Vilim II. (Wilhelm II.) iz dinastije Hohenzollern, bio je ljubitelj jazavčara. Kažu da ih je imao barem pet, a najpoznatiji su Wadl, Hexl i Senta. Jednom svom jazavčaru, Erdmannu, čak je dao izgraditi spomen ploču.

Spomenik je dobio i jedan jazavčar u Pančevu, u Srbiji. Prije deset godina Leo je spasio desetogodišnju djevojčicu koju je napao mješanac bulmastifa. Leo je, nažalost, u toj nepravednoj borbi izgubio život, a, kako je pisao portal Indeks.hr, spomenik Leu podignut je na inicijativu skupine koja se bori za prava životinja te uz snažnu podršku građana Pančeva.

Uz ovakav kraj možemo samo citirati američku glumicu Gildu Radner koja je rekla:

„Mislim kako su psi najčudesnija stvorenja; oni daju bezuvjetnu ljubav. Za mene to je uzor po kojem bismo trebali živjeti”.

Foto: Unsplash; screenshot Wikipedia, YouTube

Najnovije

Naši partneri