Energični psi uživaju u treninzima i igrama

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 01 - Volim pse
Podijelite objavu
Energični psi trebaju znati kada je vrijeme i mjesto za igru, a kada za odmor. Oni obožavaju raditi. Uživaju u treninzima, igrama i radu.

Energični i aktivni psi – kako se nositi s njima? Je li isto energičan i preuzbuđen pas? Koje su im potrebe? Menadžment? Frustracije?

Priča s ovim psima je jednostavna – oni obožavaju biti u pokretu. Dakle, mirovanje im teško pada. Aktivne pse ćete vidjeti u stalnom pokretu, što je normalno, to nikako ne znači da su frustrirani. Niti nužno vodi anksioznosti.

Energični psi i normalno ponašanje

Uzbuđenost i energičnost imaju vrlo slične pokazatelje, ali ne vode u istom smjeru. Važno je razlikovati te pokazatelje.

NORMALNO PONAŠANJE AKTIVNOG PSA

– govor tijela je vrlo opušten, razigran

– pas je u mogućnosti stvoriti interakciju s čovjekom ili drugim psom

– vidljiv je ritam u pokretima – ubrzanje i usporavanje

MOGUĆA FRUSTRACIJA KOD PSA

– konstantno ponavljanje pokreta kao npr. kruženje

– okolinu doživljava vrlo intenzivno

– govor tijela je napet, slinjenje, dahtanje, drhtanje

– moguća reaktivnost (lajanje)

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 01 - Volim pse

A što ako normalno postane nenormalno?

NENORMALNO PONAŠANJE KOD PSA – PREUZBUĐENOST/FRUSTRACIJA

– konstantno kruženje, koračanje gore dolje, nemir, kronični stres

– nemoguća interakcija

– reaktivnost (lajanje, mogući “snapping“)

– mogućnost samoozljeđivanja (grizenje repa)

Činjenica jest da energični psi imaju puno veće šanse postati i preuzbuđeni. Naknadno to može dovesti do frustracije i anksioznosti te na kraju i do kroničnog stresa. Ovakva se situacija može dogoditi ako psu ne omogućimo pravilno usmjeravanje te energije.

Štene je stiglo – ništa nije kao prije Volim pse 2 x

Štene je stiglo – ništa nije kao prije (1. dio)

Štene je stiglo u vašu kuću – što i kako dalje? Pa, najbolja stvar koju možete učiniti za svojeg psa je da mu pomognete da stekne samopouzdanje I tako postane prijateljski raspoložen. VIŠE NA POVEZNICI

Upoznajte potrebe svog psa

Neke su pasmine, kao i miksevi takvih pasmina, energičnije zbog genetike, često vezano uz razlog zbog kojeg su se uzgajale. Također, treba imati na umu da je mnogo pasmina koje su nekoć bile radne, danas u funkciji kućnog ljubimca te su zbog toga nešto mirniji. Ali svejedno je potrebno biti oprezan i dobro se raspitati kod uzgajivača.

Pasmine koje se i danas uzgajaju za lov kao npr. terijeri, ptičari i sl. imaju izvrstan nos te su stvoreni da svoju energiju potroše traženjem i njušenjem. Nepravilno usmjeravanje njihove energije vrlo će brzo dovesti do frustracije.

Terijeri imaju potrebu za lovom na male životinjice, kao i potrebu za kopanjem. Takvom psu treba omogućiti kopanje. Pritom nemojte otići na livadu, izvaditi mobitel, a psa pustiti da prokopa kanale. Ono što možete napraviti jest odvesti ga u neki vrt (svoj ili negdje gdje nitko ne zalazi) i zakopati mu hranu ili kost te ga pustiti da traži. Opcija je i napraviti mali kućni zemljani boks gdje će moći otkopavati i tražiti.

Jako je bitno upoznati potrebe svog psa ili pasmine koju razmatrate uzeti, čak i ako se se radi i o mješancu. Danas se da lako provjeriti koji je miks u pitanju. Često udruge ili drugi udomitelji sami već imaju spoznaje što bi pas mogao biti. Ne uzimajte psa ako niste u mogućnosti pružiti mu zadovoljavanje osnovnih potreba. Kada ste upoznali vašeg psa, bitno je pronaći balans između fizičkih i psihičkih vježbi. Nisu sve vježbe jednako primjenjive za svakog psa.

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 03 - Volim pse

Kako pomoći vježbama?

INTERAKTIVNE VJEŽBE – JAČE MENTALNE VJEŽBE

– pseći sport

– frizbi s agilityjem ili trikovima

VJEŽBE TRAŽENJA/LOVA – SAMO MENTALNE

– prosipanje hrane

– noseworking

– mantrailing

LAGANIJE, OPUŠTAJUĆE MENTALNE VJEŽBE

– njuškavac

– puzzle

CACIB Rijeka 2023. Volim pse 021

CACIB Rijeka 2023. ispunio halu Exportdrvo predivnim psima

CACIB Rijeka 2023. u dva izložbena dana okuplja više od 1.700 pasa, 184 različite pasmine. Psi dolaze iz čak 24 svjetske zemlje. VIŠE NA POVEZNICI

Stvarajte odnos sa psom

Ono što nikako ne preporučujem je stalno bacanje loptice. Loptica je većini vlasnika jako draga aktivnost. Da se razumijemo – ne postoji ništa loše u igranju lopticom, no i u toj aktivnosti treba biti umjeren i znati kada treba stati. Bacanje loptice nažalost može biti jako loše za kukove psa, a isto tako često može dovesti do ovisnosti kod psa.

Kako?

Ovako – kretanje je samo po sebi super i podiže količinu endorfina, ali previsoka količina uzbuđenja, koju često vidimo kod  “loptičara“, podiže kortizol i adrenalin što vodi konstantnom stresu. Ako, na primjer, psu bacate lopticu desetak minuta, onda mu dajte odmora tako što ćete mu po travi pobacati izmrvljenu hranu koju mora pronaći. Tako će predahnuti od bezglavog trčanja, a istovremeno će upotrijebiti i nos i mozak. Umjesto kontinuirane igre s lopticom, radije počnite zajednički vježbati i stvarajte odnos s vašim psom.

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 04 - Volim pse

Zajedničke vježbe

CARDIO VJEŽBE KOJE SU DOBRE ZA PSE, A MOŽEMO IH ODRAĐIVATI ZAJEDNO S NJIMA

– jogging

– bicikliranje

– šetnje

– plivanje

– istraživanje novog okoliša.

Druga aktivnost koju jako puno vlasnika prakticira je igra s drugim psima u psećim parkovima.

Interakcija s drugim psima

IGRE S DRUGIM PSIMA su dobre, ali ovisi s kojim psom i gdje. Igre u parku za pse nisu baš zadovoljavajuće.

Zašto? Zato što psi „lete“ jedan za drugim u krug te to jako brzo preraste u natjeravanje. Nerijetko to dovodi i do frustracije, iako mnogo vlasnika smatra da im se pas pošteno izmorio jer je došao kući i zaspao „kao klada“. Istina, no taj isti pas sutradan je još uzbuđeniji pri odlasku u park. Nije to sreća, već prevelika količina adrenalina. I to nikako nije dobro za vašeg psa.

S druge strane, uzmite iste pse i pustite ih da na isti način trče po šumi – ishod će biti puno drugačiji. Ti psi sad već moraju razmišljati gdje i na koji način trčati. Šume ipak imaju razne prepreke. Ovdje psi moraju uključiti mozak. Psi će biti puno zadovoljniji. Kada odlučite da se vaš pas ide igrati s drugim psima, prvo mu nađite dobar par. I to ne mora biti pas koji je jednako aktivan, čak suprotno, da se nadopunjuju. Treba paziti da vam se pas ne uzbudi previše. Često ovakvi psi imaju izraženiji plijenski nagon (ovčari, terijeri, neki lovački psi) te igra može brzo otići u krivom smjeru.

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 05 - Volim pse

Naučite psa da se odmori, odnosno naučite odmaknuti svog psa od ludnice i smiriti ga. Red igre, red odmora. Mladim psima odmor treba svakih nekoliko minuta. Greška koju čini većina vlasnika jest da psa puste da trči do iznemoglosti, jer smatraju da pas sam zna kad mu je dosta. To je apsurd! Ovakvi psi NE staju sami od sebe. Pas će prijeći svoj prag i otići će u frustraciju. Kada prijeđe u frustraciju, ovaj pas će bez problema početi gristi ostale pse. Umoran je, a ne zna kako se smiriti. Također, dok još učite ovakvog psa, bilo bi dobro da imate dobro organiziran menadžment. Aktivnim psima jako brzo postane dosadno te će sami sebi brzo pronaći zabavu ako se vi ne angažirate. Kontrolirajte okruženje. Maknite sve što bi pas mogao uzeti sebi za zabavu te ih obavezno aktivno nadgledajte.

I energični psi trebaju mir

Za ovakve pse mnogo znači boks ili ogradice, nešto što će im stvoriti mirni ugođaj, gdje samo miruju. Bitno je i naučiti ih da ulazak u boks ili ogradicu znači vrijeme za odmor. Na tome se treba raditi, ali vjerujte mi da će vam se trud isplatiti. U to vrijeme nema igrica, nema nadgledanja/čuvanja, nema gore-dolje, samo mir.

Energičnom psu treba biti kristalno jasno kada je vrijeme i mjesto za igru, a kada za odmor. Često vlasnici ne znaju gdje i kako početi s ovakvim psima. Kako raditi s njima? Kod ovih pasa, kao i kod ostalih, postoje pozitivne i negativne strane. Da biste počeli raditi s ovakvim psom, potrebno je da ste dosta brzi u nagrađivanju. Oni jako brzo slažu stvari u glavi i potrebno je brzo nagraditi onu pravu stvar. Nagrade trebaju biti lako dohvatljive.

Ovaj tip pasa se teže fokusira, brzo se kreću, ne vole stajati i jako brzo se isfrustriraju. Zbog toga je potrebno da ste vi kao vlasnik u stanju sebe smiriti i ne upadati u svoje frustracije. Što je pas energičniji, vlasnik mora biti staloženiji. Stoga, ako ste skloni eksplozivnim reakcijama, ne uzimajte ovakvog psa ili se naučite kontrolirati. Ja sam se naučila kontrolirati (iako još uvijek ima trenutaka kada mi je teško).

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 06 - Volim pse

Energični psi nisu za svakoga

Što olakšava rad s ovakvim psima? Lako stvaraju toleranciju na rad, odnosno na duge treninge. Obožavaju raditi. Uživaju u pokretnim treninzima i igrama.

Prije nego počnete raditi s takvim psom bilo bi dobro da u glavi posložite što točno želite i da se organizirate. Moj je savjet da čak prvo odradite vježbu sami ili s nekim “sporijim“ psom koji vam grešku u nagrađivanju neće uzeti za ozbiljno.

Kada počnete raditi s aktivnim psom, prvo radite na aktivnim vježbama kao što je opoziv, a tek kasnije je vrijeme za mirnije vježbe kao što je ležanje. Da bi ovakvog psa naučili mirnijoj vježbi kao što je čekanje, ležanje ili dulje sjedenje, bilo kakvo smireno ponašanje, treba biti jako brz i jako dobro poznavati ponašanje vašeg psa. U suprotnom ćete u sekundi nagraditi krivi pokret.

Svakako, na kraju svega dobro razmislite i proučite kakvog psa želite. Budite iskreni prema sebi, ma koliko vam se aktivni i energični psi sviđali. To nisu psi za vikend-odlaske u prirodu, to su psi kojima treba svakodnevan rad na nekoj njima prilagođenoj aktivnosti.

Najnovije

Naši partneri