Trčanje sa psom – čuvat će nas i razumjeti naš bijeg u samoću

Trčanje sa psom - volimpse.com
Podijelite objavu
Pas može biti idealan partner za one koji nisu osobito društveni trkači. Svog ljubimca polako uvodite u trkačke rituale.

Pas je poznat kao čovjekov najbolji prijatelj, ali i kao vjeran pratitelj u trčanju. Trčanje sa psom ima neke svoje prednosti. Psi mogu vidjeti, čuti ili namirisati ono što čovjek ne može. Pružaju nam osjećaj sigurnosti, posebno ako volite boraviti u prirodi. Ili ako se ne osjećate ugodno u večernjim satima na gradskom asfaltu.

Psi mogu biti jednako zanimljivi i društveni kao i naši dvonožni prijatelji. Zabavit će nas svojim veselim mahanjem repom i lajanjem. Uvijek su spremni za akciju. Svojim temperamentom motivirat će nas na trčanje ako nam je loš dan. Bit će uvijek u našoj blizini, pažljivo motreći svaki naš korak.

Trčanje kao očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja

Pas može biti idealan partner za one trkače koji nisu osobito društveni trkači. Puno nas bavi se ovim sportom zbog očuvanja ne samo fizičkog, već i mentalnog zdravlja. Čišćenje misli u samoći ugodnog tempa trčanja za mnoge je eliksir svekolikog zdravlja. Pas nas u tome sigurno neće ometati. Dapače, bit će naš najbolji partner. Razumjet će našu potrebu da neko vrijeme provedemo sami sa sobom.

Nisu međutim sve pasmine pogodne za trčanje. Posebno ako se radi o trčanju na teškim i strmim terenima ili dugih dionica. U tom slučaju trebamo voditi računa je li naš pas spreman za takve izazove. Ima li genetske predispozicije da ga izlažemo velikim fizičkim naporima?

Pojedine pasmine su naime pogodnije za trčanje od drugih. Pasmine koje su uzgajane za težak terenski rad, mogu podnijeti puno više od malog psa kratkih nogu ili plitkog nosa. U kategoriju posebno izdržljivih pasa spada recimo većina lovačkih i ovčarskih. Nije loše da razmišljate o njima ako planirate nabaviti četveronožnog partnera za trčanje.

Svi psi mogu imati koristi od zajedničkog trčanja

No, opet, svaki pas unutar pojedine pasmine nije isti. Psi, kao i ljudi, nisu uvijek spremni za naporno vježbanje. Možda baš vaš pas više voli fotelju od trčanja, iako ima baš sve predispozicije da bude izdržljivi dugoprugaš.

Kako bilo, svi psi mogu imati koristi od zajedničkog trčanja. Jasno, pod uvjetom da je vježba njima prilagođena. Kombinacija visokih temperatura ili velika vlage mogu znatno utjecati na psa koji je prebrzo uveden u ciklus vježbanja.

Savjet stručnjaka je stoga da psa polako uvodite u svoje trkačke rituale. Posebno do njihove prve godine, odnosno dok nisu u potpunosti formirani. Počnite sa šetnjama bržeg koraka. Trčanje dodavati postepeno i lagano povećavati minutažu vježbanja. Budite oprezni – kako vašem ljubimcu ne biste prouzročili ozljede. Odabir staze, njezina dužina, podloga, elevacija također su važni elementi.

Trčanje sa psom ima i neke nedostatke

Kad postanete dobar tandem koji razumije jedan drugoga, možete se okušati i na zajedničkim trail utrkama. Mi vam sugeriramo Skakavac trail trka šapica.

Trčanje sa psom ima i neke svoje nedostatke. Vodite računa o tome da psi mogu ometati druge trkače ako nisu na povodcu. Radoznalo će otrčati u susret drugima i ometati njihov tempo, što može izazvati negodovanje.

Može se dogoditi i to da ćete zbog prohtjeva svog ljubimca morati skratiti planirani trening, promijeniti ritam ili vrijeme trajanja vježbe. Iako nije potrebno posebno naglašavati, ponovimo – nosite vrećice i pokupite za svojim ljubimcem.

Neovisno o godišnjem dobu tijekom trčanja ponesite dovoljno vode za psa i sebe. Povremeno bacite oko na svog ljubimca. Šepanje, zaostajanje ili pretjerano dahtanje, znakovi su da biste trebali stati.

Ozljede šapica, problemi s kukom ili zamor mišića mogu se javiti u pasa trkača. Nakon svakog boravka u prirodi dobro prekontrolirajte vašeg četveronožnog partnera. Krpelji, oštre iglice ili razne travke mogu izazvati psu brojne probleme.

I uvijek imajte na umu – pretreniranost nije dobra ni za našeg kućnog ljubimca.

Najnovije

Naši partneri