Skakavac trail trka za šapice – Opuštanje čula u bezvremenskim pejsažima

Skakavac trail trka za šapice - Opuštanje čula u bezvremenskim pejsažima
Podijelite objavu
Utrka Skakavac trail održava se na području Spomenika prirode Skakavac kod Sarajeva. Ono po čemu je ova manifestacija drukčija je trka canicross na 7,5 km, u kojoj čovjek trči sa svojim najboljim prijateljem - psom.

Skakavac trail utrka je u planinskom trčanju koja se održava u nestvarnom okruženju Spomenika prirode Skakavac nedaleko Sarajeva. Utrka se održava na distancama od 21, 42 i 70 kilometara i okuplja zaljubljenike u trail trčanje i izvan Bosne i Hercegovine. No, ono po čemu je ova manifestacija drukčija od drugih je – Skakavac trail trka za šapice. Radi se o utrci canicross na 7,5 kilometara, u kojoj čovjek trči sa svojim najboljim prijateljem – psom.

Skakavac trail trka za šapice

Trka iz godine u godinu ima sve veći broj zainteresiranih

“Canicross je sport u kom trčite sa svojim najboljim životinjskim prijateljem. Ove godine se u ovkiru 6. Skakavac traila održava već četvrti put. Ideju za canicross je dao jedan od naših članova, koji je i sam trkač i vlasnik pasa – Ivan Vidović”, kažu za Volim pse organizatori ovog sjajnog traila.

Dodaju da ova trka iz godine u godinu ima sve veći broj zainteresiranih.

“Jedan od razloga tome je i činjenica da se radi o kružnoj stazi dužine 7.5 kilometara koja prolazi pored najvišeg vodopada u Evropi. Teren je uglavnom zemljani i travnati, s malo pijeska. To je idealno i za pse i za trkače. Skakavac trail trka za šapice je trka na kojoj skupa sa svojim najvjernijim prijateljima opuštamo sva čula u bezvremenskim pejsažima, prolazeći pored vodopada i na kojoj se šapice hlade u kristalno čistoj vodi planinskih potoka”, kažu nam organizatori Skakavca.

Skakavac Trail Utrka šapice - volimpse.com
Prolazi se pored vodopada, gdje se šapice hlade u kristalno čistoj vodi planinskih potoka

Skakavac trail trka za šapice – pravila natjecanja

Važno je napomenuti da se psi mlađi od 18 mjeseci ne smiju takmičiti. Također, osim standardnih pravila koja se odnose na trail utrke i canicross ima dodatna pravila za čije poštivanje je zadužen direktor utrke i dežurni veterinar.

Skakavac Trail Utrka šapice  - volimpse.com
Skakavac Trail 2020: Aida Fehimović, pobjednica canicross utrke

Ključna pravila se odnose na to da je zabranjeno puštati psa s povodca. Pas mora imati prsnik, na koji se kači obični ili bungee povodac. Također ukoliko jedan tim prestiže drugi, onaj sporiji mora mu se pomaknuti u stranu i omogućiti nesmetano prestizanje kako psi ne bi došli u kontakt ili se povodci zapleli. Strogo je zabranjeno fizičko kažnjavanje ili tjeranje pasa na trčanje odnosno bilo kakav oblik nasilja nad psom. Ovo se odmah kažnjava diskvalifikacijom.

Suradnja s onima koji brinu o napuštenim životinjama

“Od prošle godine imamo saradnju sa jednim od udruženja koja brinu o napuštenim životinjama. Oni će i ove godine dovesti svoje pse iz azila, da trče sa trkačima koji nemaju pse. Budući da ove godine sve utrke imaju isti start i cilj, veliki broj trkače će imati priliku upoznati ove divne njuškice željne ljubavi. Naš najveći uspjeh i zadovoljstvo bi bili u tome da barem jedan pas pronađe svoj zauvijek dom”, kažu za naš portal organizatori traila.

Važno je naglasti da su prijave za utrku otvorene do 15. kolovoza, prijavite se putem ovog linka. Inače, na webu traila utrke je track staze, kao i sve druge informacije.

Na ovom linku je pak post sa informacijom za pse iz azila.

Skakavac Trail Utrka šapice - volimpse.com
Psi mlađi od 18 mjeseci ne smiju se takmičiti

Najnovije

Naši partneri