Skye, dobri vilenjak Ive Pavletić Crnić

Skye, dobri vilenjak Ive Pavletić Crnić - Volim pse
Podijelite objavu
Skye je korgi koji je u obitelj donio radost života, pa ga često zovu Smješko jer ima njušku kao da se uvijek smije.

Skye, istina, nije u finalu Zlatnog Studija Jutarnjeg lista za Najbolji radijski glas, ali i njegov je glas itekako važan. Taj je veseli korgi, naime, dio obitelji dugogodišnje voditeljice na Hrvatskom radiju Radio Rijeci, „naše dežurne plavuše“, Ive Pavletić Crnić.

Skye je jednogodišnji korgi – kako je došao do Vas, kako ste odlučili nabaviti psa, jeste li i prije imali ljubimce?

U pasminu korgi sam se zaljubila još prije dosta godina, kada sam ga prvi puta vidjela uživo. Zapravo nisam poznavala pasminu, a fatalni susret dogodio se u Opatiji, kada je jedan bračni par iz Italije na godišnji odmor doveo svog korgija – bila je to ljubav na prvi pogled. Taj gard, taj šarm, te simpatične uši i te simpatične kratke, a vrlo agilne nožice su me doslovno oborile s mojih dugih nogu 😄 Znala sam da je to prijatelj kojeg želim u životu. Kao djevojčica, odrasla sam uz njemačkog ovčara Nesa, a imala sam sreću doživjeti ljubav posebne mješanke Bube koja je bila naša mezimica. No, kako su godine odmicale i gomilale se obaveze, kako privatne, tako i poslovne, postala sam mama, posla je bilo sve više i nikako nije bio pravi trenutak za nabavku korgija. A željela sam baš njega. No, i djeca rastu i sazru pa se dogodio i taj trenutak, trenutak da poželimo dobrodošlicu čupavcu na četiri noge. No nije baš jednostavno doći do te pasmine, nema ih puno, ali tko čeka, taj i dočeka. Jednog sunčanog dana naletjela sam na informaciju da ima jedno leglo u Zagrebu i odmah sam se raspitala i u kratkom roku s obitelji dogovorila sve obaveze i odgovornosti prema psu – i već sam bila u Zagrebu. U leglu je bilo 8 malih korgića, a ja sam željela ženkicu, zbog privrženosti i inteligencije (jer, nećemo se lagati, ženkice su ipak malo, malo pametnije od mužjaka, barem tako kažu stručnjaci 😄). No kad sam ugledala Skyea – odmah sam se zaljubila. On je bio moj Princ. Bio je prvi i najveći u leglu, pravi komandant i frajer. I tako je počela naša korgijevska priča.

Bila je to ljubav na prvi pogled, kaže Iva.

Skye i radio

Radijska voditeljica i pas koji voli pričati, odnosno lajati. Tko je glasniji i tko tu koga nadglasa?

– U kući je ipak Skye glasniji, pogotovo kada se želi igrati i poziva na igru, a on se stalno želi igrati i non-stop poziva na bacanje loptice ili neku drugu vrstu akcije. I tada zna biti vrlo glasan i uporan, sve dok ne popustiš. Čim ujutro otvorim oči, vidim Skyea s lopticom u ustima 😉

Što najviše volite u svom poslu? I ima li nešto što Vam teško pada?

– Najviše uživam u komunikaciji sa slušateljima i u međusobnoj zafrkanciji, no ono što mi nekako najteže pada je činjenica da se u radijskom poslu puno toga promijenilo u ovih 15-ak godina otkako sam na Radio Rijeci. Obrađujemo sve moguće teme, od politike, kulture, zdravstva, sporta… Morate znati sve o koronavirusu, o zakonskim propisima u cestovnom prometu, sve o situaciji u Gradu i Županiji, protiv koga igra HNK Rijeka i koliko koštaju pomidori na placi ili kolika je prognoza gospodarskog rasta u Hrvatskoj i eurozoni… A nemoguće je sve znati. E taj dio je najteži.

Skye (prvi s lijeva), kad mu u goste dođu mama i sestre.

Iva u finalu Zlatnog Studija

Upravo je u tijeku glasanje za Zlatni Studio, nagradu Jutarnjeg lista. Vi ste ušli u finale za Najbolji radijski glas. Koliko Vam znači već to što ste zahvaljujući glasovima publike ušli u finale?

– Neizmjerno sam zahvalna publici na svakom glasu i na velikoj podršci koju dobivam i putem poruka i putem mailova, zapravo to je zajednički uspjeh mene, Radio Rijeke i slušateljstva i hvala im na tome. Nisam očekivala da ću ući u finale jer su ostali nominirani ipak svi „teška radijska kategorija”, neki čak nacionalno poznati i prepoznati pa mi je utoliko ovo finale već samo po sebi velika nagrada.

Kompići Skye i Adriano

Skye i Adriano, pravi kompići.

Korgiji su poznati po tome da vole djecu. Kako se Skye slaže s Vašim sinom?

– Skye i moj sin, Adriano, su prava kompa. Ujutro ga umjesto budilice budi Skye, obliže ga tako da se skoro ni umiti ne mora 😂

Je li Vam Skye promijenio svakodnevicu i u čemu najviše?

– Skye je moju svakodnevicu promijenio na bolje, dan započinjem i završavam uz radost, maženje i veselje, jer Skye je isključivo to – radost života, a mi ga često iz milja zovemo Smješko jer ima njušku kao da se uvijek smije.

Skye i Iva na Cresu.
Dečki u igri.

Korgi i vile

Psi su u mnogočemu mudriji od nas. Pretpostavljam da je i Skye Vas nečemu naučio?

– Skye me mnogočemu naučio, prije svega da živim u trenutku, da pokazujem emocije – on kada je sretan ili tužan to ne skriva, pa zašto bih ja?! On je naš najveći čuvar, brani nas, prati svaki naš korak, promatra nas, neizmjerno je odan i privržen prijatelj i član obitelji, toliko pametan da je dovoljan jedan pogled kako bi shvatio u kom smjeru kreće idući korak.

Pročitala sam da legenda kaže da su korgiji vukli borbena kola koja su vozile vile u borbi ili su, pak, vile na njima jahale. Zbog toga navodno na leđima korgija postoji trag od vila, primjećujete li taj „trag“ kod Vašeg korgija? Je li on Vaša dobra vila?

– On je moja dobra vila odnosno dobar vilenjak. I uopće me ne čudi da legenda kaže da su vile na njima jahale – pa tko ne bi želio biti u sigurnim rukama, na snažnim i toplim leđima jednog umiljatog korgija?!

Princ Skye na svom tronu.

Najnovije

Naši partneri