Kraljica Elizabeta II pamtit će se i po ljubavi prema psima

Kraljica Elizabeta II pamtit će se i po ljubavi prema psima
Podijelite objavu
Kraljica Elizabeta II dva puta na dan šetala je svoje pse. Mnogi u toj njezinoj ljubavi prema psima traže objašnjenje njezine dugovječnosti. Umrla je u 96. godini.

Ljubav prema psima jedna je od osobina po kojoj će kraljica Elizabeta II ostati zapamćena. Tijekom 70 godina duge vladavine, britanska kraljica imala je više od 30 pasa. Obožavala je pasminu korgi. Svoje pse šetala je redovito i dva puta dnevno. Tradiciju je prekinula u poznim godinama zbog narušenog zdravlja.

“Kraljica je voljela sve životinje, a apsolutno je obožavala pse. Psi su njezina prva ljubav i ostali su njezina posljednja”, rekla je kraljevska biografkinja Ingrid Seward za medije.

Kraljica Elizabeta II divila se pasmini korgi

Neki tumače da je ljubav prema psima i briga o njima, podarila dug život kraljici.

Dva korgija, jedan dorgi i koker španijel bili su uz nju sve do njezine smrti 8. rujna 2022. godine. Umrla je u 96. godini.

Korgiji se zovu Sandy i Muick, a postali su službeni psi Buckinghamske palače 2021. godine. Muick je stigao u svibnju, nakon što joj je uginulo štene imena Fergus, a Sandy u lipnju.

Kraljica Elizabeta II pamtit će se i po ljubavi prema psima - volimpse.com
Korgi pasmina neukroćenog duha i energije

Britanski tabloidi pisali su o tome da je kraljica Elizabeta II “bila oduševljeno novim ljubimcima koji su dovedeni da je razvesele u vrlo teškom razdoblju”. Slatki štenci donijeli su puno buke i energije u dvorac dok je njezin suprug, princ Philip ležao bolestan.

Candy je 10-godišnji dorgi, a Lissy 4-godišnja koker španijelka.

Kraljica je zaslužna da se u žargonu spominje dorgi, odnosno mješanac dviju pasmina. Candy je naime potomak jednog od kraljičinih korgija i jazavčara njezine sestre, princeze Margaret.

Candy je inače poznat po tome što je jedan od četiri psa s kojima je kraljica pozirala 2016. godine za seriju posebnih portreta u povodu svog 90. rođendana. Na fotografiji su još Willow, Holly i Vulcan. Ovi kraljičini psi u međuvremenu su uginuli.

Tko će preuzeti skrbništvo nad psima?

Lissy je ujedno posljednji pas kojeg je Elizabeta II dobila. Koker španijelka poklonjena joj je u siječnju 2022. godine.

Prema pisanju britanskih medija, kraljičin sin princ Andrew i njegova kći princeza Beatrice preuzet će skrbništvo nad dva korgija i dorgijem. Ne zna se tko će biti novi vlasnik za španijelicu Lissy.

Svog prvog korgija nazvala je Susan. Bio je to poklonio oca za njezin 18. rođendan 1944. godine. Spominje se da je kraljica Elizabeta odgojila 14 generacija ove pasmine. Nije poznato koliko je kraljica točno imala korgija. Govorilo se da je ovu pasminu jako voljela zbog njihovog neukroćenog duha i energije.

Poznata je i rečenica princeze Diane koja je svojedobno nazvala korgije “pokretnim tepihom” koji prate kraljicu posvuda.

Najnovije

Naši partneri