Međunarodni susret vodiča potražnih pasa Alpe Adria

Međunarodni susret vodiča potražnih pasa Alpe Adria - Volim pse
Podijelite objavu
Pretraživanjem terena pas bi mikrolocirao unesrećenu osobu i lavežom na to upozorio vodiča, koji bi onda prišao psu i nagradio ga te nastavio daljnji rad.

U Sloveniji, u okolici Mojstrane pored Triglava, u organizaciji Gorske reševalne zveze Slovenije početkom listopada održan je tradicionalni Međunarodni susret vodiča potražnih pasa pod nazivom Alpe Adria.

“Ovaj projekt nastao je suradnjom gorskih službi koje djeluju na području tromeđe Austrije, Slovenije i Italije, te se svake godine održava u drugoj zemlji. Susretu su nazočili i pripadnici HGSS Stanice Rijeka, odnosno Komisije za potrage i lavine s dva potražna tima (vodič i pas). Vježba je zamišljena kao simulacija potražne akcije u dva sektora na pobližim lokacijama, pri čemu je potreban združeni rad više grupa”, izvijestili su iz riječkog HGSS-a.

Vodiči, koji nisu smjeli vidjeti lokacije skrivenih osoba, sa psom bi ušli u označeno područje te bi pustili psa u traženje. Pretraživanjem terena pas bi mikrolocirao unesrećenu osobu i lavežom na to upozorio vodiča, koji bi onda prišao psu i nagradio ga te nastavio daljnji rad.

Potražni timovi morali su pretražiti terene na način na koji oni sami odaberu, pa su se temeljem istog i timovi rasporedili.

Naš portal Volim pse objavio je priču o belgijskim ovčarima koje Mijo Franjković i Lana Tadejević treniraju upravo za spašavanje života.

Međunarodni susret vodiča potražnih pasa Alpe Adria - Volim pse
Međunarodni susret vodiča potražnih pasa / Fotografija – HGSS Stanica Rijeka

“Važno je naglasiti da su potražni timovi iz Stanice Rijeka, ali i ostali kolege iz HGSS – Komisije za potrage i lavine nakon dugogodišnje međunarodne suradnje, pogotovo s kolegama iz Gorske reševalne zveze Slovenije – Komisije za reševanje iz plazov, već niz godina članovi ovoga projekta, te da na istom sudjeluju kao punopravni članovi”, pojasnili su iz riječkog HGSS-a.

Podsjetimo, riječki HGSS ovih dana imao je uspješnu potragu za nestalom osobom i psom na Krku. Više o tome pročitajte na našem portalu Volim pse.

Fotografije: HGSS Stanica Rijeka

Najnovije

Naši partneri