Potražni psi – heroji na četiri noge slave svoj dan

Belgijski ovčari Belva i Zen licencirani su potražni psi Mije Franjkovića i Lane Tadejević
Podijelite objavu
Zadnje nedjelje u travnju obilježava se Međunarodni dan potražnih pasa. Zahvaljujući vještinama tih dlakavih spasioca, mnogi životi su spašeni!

„Danas obilježavamo Međunarodni dan potražnih pasa🐕! 🎉 Zahvaljujući vještinama naših četveronožnih kolega, mnogi su životi spašeni. Zato, ovim putem im čestitamo njihov dan!“ Tako su svojim njuškicama njihov dan čestitale njihove dvonožne kolege iz Hrvatske gorske službe spašavanja. Jer potražni psi ravnopravan su partner u spašavanju ljudi, životinja i imovine.

Međunarodni dan potražnih pasa proglasila je Međunarodna krovna organizacija za rad potražnih pasa IRO (The International Search and Rescue Dog Organisation) 2008. godine. Od tada se dan obilježava zadnje nedjelje u travnju.

Tisuću m² pretraže za 20 minuta

„Psi imaju 10 000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su psi čovjekovi najbolji kako prijatelji, tako i kolege u kriznim situacijama. Potražni timovi, timovi koje čine pas i njegov vodič, iznimno su važni u radu operativnih snaga sustava civilne zaštite i nezamjenjivi su u akcijama spašavanja“, kaže Ravnateljstvo Civilne zaštite:

„Potražni timovi spašavaju živote unesrećenih u urbanim područjima kad se dogode potresi, eksplozije i katastrofe velikih razmjera. Tijekom potražnih akcija u urbanim područjima, tj. ruševinama apsolutno su nezamjenjivi. S lakoćom lociraju mjesto na kojem se nalazi osoba, bez obzira na dubinu i prepreke koje se nalaze između njih i žrtava te mogu pretražiti 1000 četvornih metara ruševine unutar samo 20 minuta“.

Ovo su Zen i Belva, belgijski ovčari obučeni za spašavanje života - volimpse.com

Potražni psi u svakom trenu spremni za akciju

Svima nam je jasno zašto su potražni psi zaslužili imati svoj dan. Ti posebni spasioci obučavaju se u Hrvatskoj udruzi za obuku potražnih pasa (HUOPP), osnovanoj 2004. godine:

„Ponosni smo što smo s iskusnijim psima ostvarili svoj dugoročni cilj – potražne timove koji su spremni u svako doba (dana i noći) izaći na teren u potražnu akciju spašavanja i na naše mlade pse koji se u jakom ritmu spremaju za svoje prve ispite i licence“.

Nakon razornog potresa u Petrinji potražni psi odmah su krenuli u akciju sa svojim vodičima. Na terenu je radilo 18 potražnih pasa HGSS-a, a locirali su šest zatrpanih osoba. Godine 2019., nakon jakog potresa u Albaniji, hrvatski je tim s osam potražnih pasa za spašavanje otišao pomoći u akcijama traganja i spašavanja. U veljači 2023. jak je potres pogodio Tursku, a u akciju traganja i spašavanja bilo je uključeno i 10 potražnih pasa iz Hrvatske.

Dragi naši četveronožni heroji, zahvaljujemo vama i vašim vodičima na svemu što se učinili i što činite! Želimo vam još puno uspjeha u vašem nevjerojatnom radu!

Foto: arhiva

Najnovije

Naši partneri