Lassie i slavni holivudski repovi

lassie šktoski ovčar
Podijelite objavu
U kina uskoro stiže "Lassie 2: Nova pustolovina", još jedna priča o najpoznatijem dugodlakom škotskom ovčaru. A sjećate li se Hachika, Beethovena, Rin Tin Tina…

U kina uskoro stiže „Lassie 2: Nova pustolovina“. Najpoznatiji škotski ovčar ponovno će osvajati naša srca. Ta obiteljska avantura o prijateljstvu između dječaka i psa jedna je od najpoznatijih ekraniziranih tog tipa. Uostalom, nije li lesi postao sinonim za dugodlake škotske ovčare?!

A u glamuroznom svijetu Hollywooda, neke od najomiljenijih i najpamtljivijih filmskih likova nisu uvijek ljudi. Oni su – psi. Tijekom godina, neki pseći likovi osvojili su srca publike diljem svijeta, ostavljajući neizbrisiv trag u industriji zabave. Neki od tih slavnih repova postali su prave legende.

Lassie: najslavniji škotski ovčar

Lassie je možda najpoznatiji holivudski pas svih vremena, osvaja publiku od početka četrdesetih godina prošlog stoljeća. Taj inteligentni i odani škotski ovčar prvi je put bio zvijezda filmskog platna u apsolutnom klasiku “Lassie se vraća kući”. Nakon toga glumio je u brojnim filmovima, TV emisijama, pa čak i u dugogodišnjoj televizijskoj seriji.

Lassiejeve bezvremenske priče o hrabrosti, odanosti i suosjećanju učinile su ga za mnoge generacije simbolom psećeg herojstva.

U tom prvom filmu o Lassieju, naslovnu je ulogu igrao pas Pal koji je, recimo usput, doživio čak 18 godina. U najnovijoj filmskoj verziji, koju tek čekamo, naslovnu ulogu igra Bandit.

Hachiko i Beethoven

“Hachiko: Priča o psu” sve nas je rasplakao zbog istinite priču o Hachiku. On je bio akita poznat po nepokolebljivoj odanosti svom vlasniku. Sjećamo se sigurno i Richarda Gerea kao vlasnika, no postoji i starija, japanska, verzija filma o Hachiku. Film je prekrasno dočarao Hachikov svakodnevni ritual čekanja vlasnika na željezničkoj stanici. Nastavilo se to čak i nakon što je vlasnik preminuo.

Ova priča svjedočanstvo je duboke veze između nas ljudi i naših krznenih prijatelja, a film je ostavio neizbrisiv trag u srcima gledatelja širom svijeta. Zanimljivo je da su ovog odanog psa u filmu glumile čak tri akite – Leyla, Chico i Forrest.

Beethovena, ljupkog bernardinca, upoznali smo devedesetih, zahvaljujući nizu obiteljskih komedija. One prikazuju zabavne nezgode obitelji Newton i njihovog divovskog slinavog prijatelja. Beethovenove ludorije i dirljivi trenuci učinili su ga omiljenim likom, a uspjeh franšize učvrstio je njegovo mjesto u povijesti holivudskih pasa.

Stari Žučko i slinavi Hooch

„Stari Žućko“ priča je o hrabrosti i slomljenom srcu. Taj klasičan film izdržao je test vremena. Srcedrapajuća priča vrti se oko hrabrog i odanog psa koji riskira život kako bi zaštitio svoju obitelj. Hrabrost starog Žućka pred opasnošću i emocionalni utjecaj filma na gledatelje, učinili su ga trajnim simbolom odanosti i žrtve. Žućka (Yeller) je glumio Spike, mješanac labrador retrivera i engleskog mastifa.

Tu nam je i slinava bordoška doga po imenu Hooch u filmu “Turner & Hooch”. Hoochov je partner Tom Hanks, a njihovo je partnerstvo dovelo do bezbroj smiješnih situacija i dirljivih trenutaka. Hoochova ljupka osobnost i neuredne ludorije učinile su ga istaknutim likom u svijetu holivudskih pasa. Hoocha je igrao Beasley, a imao je čak i svog dvojnika za neke scene.

Rin Tin Tin i Rover veterani među filmskim repovima

Prva pseća zvijezda bio je Blair, a najpoznatija mu je uloga bila uloga Rovera u filmu „Spašen od Rovera“ (bolje bi mu pristajao prijevod Rover spasitelj). Objavljen je 1905. i prvi je film u kojem se pojavljuje pseća zvijezda.

No, titula prvog psa glumca u filmu često se pripisuje Rin Tin Tinu. Rin Tin Tin je bio njemački ovčar kojeg je američki vojnik Lee Duncan spasio s bojišta u Prvom svjetskom ratu. Duncan je vratio Rin Tin Tina u Sjedinjene Države, gdje su inteligencija i agilnost psa privukli pozornost filmaša.

Rin Tin Tin je debitirao u nijemom filmu “Gdje sjever počinje” 1923. godine i vrlo brzo postao senzacija. Njegovi nastupi u nizu uspješnih filmova pomogli su mu da postane jedan od najranijih i najomiljenijih psećih glumaca u povijesti kinematografije. Popularnost Rin Tin Tina nastavila se, a zapamćen je kao pionir u svijetu životinjskih glumaca, utirući put mnogim psima koji će slijediti njegove otiske šape.

Foto: screenshots, Unsplash – Vlad Rudkov, Chloe Evans

Najnovije

Naši partneri