Labrador retriver – pasmina koja ima svoj Međunarodni dan

labrador retriver mitchell orr
Podijelite objavu
Osmog siječnja obilježava se Međunarodni dan labrador retrivera. To je jedna od najpopularnijih pasmina, a jednom crnom labradoru pjesmu je posvetio slavni Led Zeppelin.

Led Zeppelin jednu je pjesmu nazvao “Black Dog”. Iako nema pouzdane potvrde, vjeruje se da je pjesmu inspirirao crni labrador retriver koji je šetao oko povijesne zgrade Headley Grange u kojoj je bend stvarao pjesme. A zašto spominjemo labradore? Zbog toga što se 8. siječnja obilježava baš njihov Međunarodni dan.

Pa da vidimo zašto baš oni imaju samo svoj dan.

Labrador retriver – Molly, Marley, Isis…

Life Magazine, popularni američki časopis, na svojoj je naslovnici prvi put imao psa 12. prosinca 1938. Naravno, bio je to jedan labrador retriver, imena Blind of Arden.

Neki pamte Isis, Pharaoh, and Tiaa iz popularne serije Downton Abbey, a sjetit ćete se sigurno i filma Marley i ja. U njemu je glavna zvijezda zlatni labrador Marley, a ne Owen Wilson i Jennifer Aniston. Zanimljivo je da film prati 14 Marleyjevih godina pa su se u njegovoj ulozi našla čak 22 labradora!

Podsjećamo vas da smo na našem portalu predstavili Molly, predivnu čokoladnu labrador retrivericu rodom iz dalmatinske uzgajivačnice.

A što reći o toj iznimno popularnoj pasmini? Porijeklom je iz kanadskog Newfoundlanda. Ima ih u tri boje, crnoj, žutoj i najrjeđoj, čokoladnoj. Inteligentni su, privrženi, miroljubivi, neumorni, energični. Uz to su i društveni, dobrodušni, zaigrani i veliki ljubitelji dobre papice.

Molly
Predivna čokoladna labrador retriverica Molly

Vodonepropusne dobrodušne njuškice

Jako vole vodu i zaista su waterproof. Njihovo je krzno, naime, vodonepropusno.

Labrador retriver je pasmina koja potječe iz Newfoundlanda, Kanada, i prvotno su korišteni kao ribarski pomoćnici. Oni su srednje do velike veličine s mišićavim tijelom, snažnom glavom i karakterističnim širokim njuškama. Postoje dvije glavne vrste Labradora: Labrador retriver u crnoj boji, žutoj boji i čokoladnoj boji.

Evo nekoliko ključnih karakteristika ove pasmine:

Temperament: Labradori su poznati po svojoj prijateljskoj, ljubaznoj i inteligentnoj naravi. Oni su izuzetno poslušni, što ih čini jednostavnim za treniranje.

Inteligencija: Labradori su vrlo pametni psi, što ih čini savršenim izborom za različite zadatke, uključujući radne zadatke, poput traženja i spašavanja, kao i kućne ljubimce.

Aktivnost: Labradori su vrlo energični i vole tjelesnu aktivnost. Potrebno im je puno vježbe kako bi ostali zdravi i sretni. Redovita šetnja, trčanje i igre su ključne za održavanje njihove fizičke kondicije.

Društvenost: Ovi psi su vrlo društveni i vole biti uključeni u obiteljske aktivnosti. Vole djecu i obično se dobro slažu s drugim kućnim ljubimcima.

Njega: Labrador retriveri imaju kratku, gustu dlaku koja zahtijeva minimalno održavanje. Redovito četkanje pomoći će u održavanju sjaja njihove dlake. Također, važno je brinuti se o njihovim ušima, zubima i kandžama.

Zdravlje: Labradori su općenito zdravi psi, ali kao i sve pasmine, mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima poput displazije kuka i lakta, kao i problema s očima. Redoviti veterinarski pregledi i održavanje zdrave prehrane mogu pomoći u održavanju njihovog dobrog zdravlja.

Uz pravilnu brigu, Labrador retriver može biti izvrstan obiteljski ljubimac i vjeran suputnik.

Labrador retriver Pasmina koja ima svoj Međunarodni dan - Volim pse
Labradori se često obučavaju kao vodiči za slijepe

Poslušnost, inteligencija i prijateljski temperament

Svi mi vlasnici pasa znamo koliko su naša dlakava bića za nas blagotvorna pa čak i ljekovita. No, zbog sjajnih karakteristika i karaktera, labrador retriveri česti su kao psi pomagači, vodiči, asistenti i terapijski psi.

Izdvojit ćemo da se labradori često obučavaju kao vodiči za slijepe osobe, pružajući im veću neovisnost i mobilnost. Njihova poslušnost, inteligencija i prijateljski temperament čine ih izvrsnim partnerima za slijepe ili slabovidne osobe. Zbog svoje ljubazne prirode i visoke razine empatije, labradori su popularni kao terapeutski psi. Koriste se u posjetama bolnicama, domovima za starije osobe ili drugim ustanovama gdje njihova prisutnost može pridonijeti emocionalnom dobrostanju ljudi.

Osim kao vodiči za slijepe, labradori se koriste i kao pomagači osobama s različitim invaliditetima. Mogu biti obučeni za pružanje pomoći u svakodnevnim zadacima ili pružanje potpore osobama s posebnim potrebama.

Na kraju svim labrador retriverima čestitamo njihov dan i želimo im da ih njihovi ljudi izvedu u neku dugu šetnju. Po mogućnosti uz vodu.

Gradska knjižnica Poreč ima radionice na kojima psi pomažu djeci čitati

Foto: arhiva, Unsplash – Mitchel Orr

Najnovije

Naši partneri