Kako psa naučiti pozivu dođi? Donosimo vam ideje za tri igre

Kako psa naučiti pozivu dođi Donosimo vam ideje za tri igre - volimpse.com
Podijelite objavu
Neovisno koju igru izaberete, psu će trebati da shvati što želite. Igrajući se kako psa naučiti pozivu dođi, ne ljutite se na njega. Nemojte psa dovesti u situaciju da poziv poistovjeti s ljutnjom na njega.

Postoje brojne metode kako psa naučiti pozivu dođi. S obzirom na to da se radi o jednom od korisnijih poziva psu, sugeriramo vam nekoliko postupaka koji su zapravo igre.

Posebno zabavna može biti igra da se obitelj okupi i napravi poveći krug. Bilo bi dobro da vas ima više od troje. Psa smjestite u središte tog kruga. Stavite mu njegov povodac, onaj na koji je naučen.

Igra prva – Pas u krugu obitelji

Nasumce birajte jednog po jednog člana obitelji. Izabrani član poziva psa s dođi, držeći opušteni povodac. Vjerojatno pas neće odmah shvatiti značenje te riječi, pa ćete ga vrlo nježno, pomoću povodca privući k sebi. Kad dođe, nagradite ga njemu omiljenom poslasticom. Vodite računa da psu ova igra bude zabavna. Budite veseli i opušteni, igra bi trebala ostati u zabavnim okvirima.

Igra druga – Skirvanje i dozivanje psa

Ako ste pak u kući sami, možete se izabrati jednu drugu igru. Hodajte vašim stanom i pozivajte ljubimca s dođi, skrivajući se u prostorijama. Psi vole slijediti neki trag. Vjerojatno će vas pokušati potražiti procjenjujući otkud stiže vaš glas.

Budite kreativni, pokušajte mu otežati posao. Kad vas pronađe, nagradite ga poslasticom. To uvijek pali.

Igra treća – Poziv iz “stava mirno”

Postoji još jedna učinkovita igra kako psa naučiti pozivu dođi. Svodi se na to da kad ste psa naučili da vas čeka u mjestu, pozivate s dođi. Bit će jako sretan što je dobio naredbu da konačno više ne mora biti u “stavu mirno”. Inače ovo je jedna od pozicija koju ne vole osobito. Preporučuje se da ovu tehniku u početku prakticirate u sigurnom okruženju.

Kad ste sigurni da će pas ispravno reagirati na riječ dođi, tj. da neće otrčati u neželjenom smjeru, možete se igrati i tijekom šetnje. Za svaki slučaj imajte psa na povodcu, kako biste potpuno mogli kontrolirati njegovu reakciju.

Kako psa naučiti pozivu dođi i treniranje samokontrole

Neovisno o tome na koju se igru odlučite, preporuka je da se nikad ne ljutite na vašeg psa. Pa ni onda kad je jako loš u tome da shvati značenje riječi dođi. Nemojte se otresati na njega ni onda kad je naučio ovaj poziv, ali iz nekog razloga ne reagira na prvu. Ili potpuno i tvrdogavo ignorira poziv, testirajući vaše granice strpljivosti. Naime, nemojte psa dovesti u situaciju da poziv dođi poistovjeti s ljutnjom na njega.

Neke pasmine su predodređene da brže i bolje shvaćaju što im želimo reći. S druge strane, unutar same pasmine psi se razlikuju svojim sposobnostima.

Kako bilo, nije uvijek lako ostati staložen i ne povisti glas. No, uspjeh savladavanja poziva dođi umnogome će ovisiti upravo o vašoj reakciji kad vas bude ignorirao. Inače, ovo vrijedi za sve metode treniranja psa poslušnosti.

Učenje poziva dođi stoga može biti i odlična prilika da se vi učite samokontroli i staloženim reakcijama. Vodite ipak računa o tome da psa ne dovedete u nelagodnu ili stresnu situaciju.

Sretno!

Najnovije

Naši partneri