Stres kod pasa važno je na vrijeme prepoznati

Stres kod pasa važno je na vrijeme prepoznati
Podijelite objavu
S obzirom na to da životinje same sebi ne mogu pomoći, važno je da vi učinite što više kako biste smanjili stres kod pasa i time sačuvali njegovo zdravlje.

Stres je nusprodukt svakodnevice kojeg mogu izazvati razni čimbenici. Problemi sa zdravljem, odnosi unutar obitelji, nezadovoljstvo na poslu – neke su od posebno stresnih situacija. Stres kod pasa, jednako i kod ljudi, je fiziološka, ​​genetski predodređena reakcija tijela. Pomaže mu da se na vrijeme pripremi na borbu ili bijeg.

Stresna stanja različito se manifestiraju

Stres na svakoga od nas različito utječe. Povećava krvni tlak, dotok krvi, otkucaje srca, disanje i metabolizam. U stručnoj literaturi navodi se da tijelo pod stresom postaje kemijski neuravnoteženo. Naglašava se da takva stanja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, jednako kod ljudi i pasa.

Stresna stanja različito se manifestiraju. Mogu dovesti do pozitivnog stresa i pretjerane aktivnosti. S druge strane, negativan stres izaziva potpunu nezainteresiranost psa za okolinu.

Stres kod pasa važno je na vrijeme prepoznati
Stres na svakoga od nas različito utječe

Hiperaktivnost, tj. pozitivan stres prepoznat ćete po tome pas da trči uokolo, laje bez nekog razloga i često ne obraća pozornost na vaše naredbe. S takvim psom teško je izaći na kraj.

Letargija, tj. negativan stres kod pasa prepoznat ćete po tome da je pas bez energije i pokazuje znakove straha i umora. Može se dogoditi da se šulja ili bježi od vas, polako odgovara na vaše naredbe.

No, neki znakovi zajednički su za oba stanja. To su: drhtanje mišića, pretjerano dahtanje i slinjenje, nekontrolirano mokrenje, probavne smetnje, lajanje i cviljenje bez povoda…

Stres kod pasa – Kako ga smanjiti?

S obzirom na to da životinje same sebi ne mogu pomoći, važno je da vi učinite što više kako biste smanjili stres kod pasa. To se prvenstveno odnosi na vaš odnos sa psom.

Stoga vodite računa o tome:

  • da metode obuke budu odgovarajuće,
  • da mjesto treniranja bude prikladno,
  • da razmislite jesu li za kinološke aktivnosti,
  • da imate na umu karakteristike pasmine,
  • da vašeg psa socijalizirate.

Ovi izvori stresa su pod vašom kontrolom i možete puno učiniti da sačuvate svom psu zdravlje. Važno je prepoznati govor njihovog tijela, što nam pokušavaju signalizirati.

Bliskost sa psom olakšat će razumijevanje poruka koje vam žele poslati.

Najnovije

Naši partneri