Belgijski ovčar najinteligentniji pas na svijetu

Belgijski ovčar najinteligentniji pas na svijetu - Volim pse
Podijelite objavu
Tako tvrde znanstvenici na temelju najnovije studije. No, ne očajavajte – svakom je vlasniku njegov pas najbolji. Ako već nije i najinteligentniji.

Belgijski ovčar, koji se često koristi kao policijski pas ili pas čuvar, proglašen je najinteligentnijim psom na svijetu, piše Daily Mail. U novoj studiji znanstvenici su proučavali 13 pasmina, ukupno tisuću pasa. Svi su oni morali proći deset smartDOG testova sposobnosti, od čega sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka.

Belgijski ovčar zauzeo je prvo mjesto s ukupno 35 od 39 bodova, border collie je drugi s 26 bodova, dok je njemačka pasmina hovawart treća s osvojenih 25 bodova. Za to istraživanje znanstvenici su izabrali kućne ljubimce u dobi od jedne do osam godina jer se kognitivne osobine možda nisu u potpunosti razvile kod mlađih pasa, dok stariji psi mogu doživjeti kognitivni pad.

Belgijski ovčar dobar u većini testova

Daily Mail navodi da je dr. Katriina Tiira sa Sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj za The Sunday Telegraph izjavila: „Belgijski ovčar istaknuo se u mnogim kognitivnim zadacima, imajući vrlo dobre rezultate u većini testova“, dok je koautorica studije i doktorska istraživačica kognicije pasa na Sveučilištu u Helsinkiju Saara Junttila dodala: „Većina pasmina ima svoje snage i slabosti. Na primjer, labrador retriver bio je vrlo dobar u čitanju ljudskih gesta, ali nije tako dobar u prostornom rješavanju problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate u gotovo svim testovima.“

U istraživanje je bilo uključeno 13 pasmina: belgijski ovčar, australski čuvar stada, labrador retriver, border collie – graničarski škotski ovčar, golden retriver, hovawart, španjolski vodeni pas, šetlandski ovčar, engleski koker španijel, australski ovčar, mješanac, njemački ovčar i finski laponski pas.

Ako imate belgijskog ovčara, imate se čime hvaliti. A ako, pak, nemate, i sami znate da je svakom vlasniku njegov pas najljepši, najbolji i najpametniji. Pa čak i ako nije na svjetskoj top listi najinteligentnijih pasa!

Deset najpametnijih pasmina border collies - volimpse.com
Border collie zauzeo je drugo mjesto.

Najnovije

Naši partneri