10 činjenica o psima za najmlađe, ali i one starije

10 činjenica o psima za najmlađe, ali i one starije 01
Podijelite objavu
Jeste li znali da trećina svih kućanstava diljem svijeta ima psa. Pročitajte svih 10 činjenica o psima koje smo vam pripremili.

Izreka kaže da psi su čovjekov najbolji prijatelj. Bilo da su pouzdani radni psi, kućni ljubimci ili vjerni pratitelji, psi imaju brojne osobine kojima obogaćuju naše živote. Pročitajte 10 činjenica o psima koje možda niste znali.

1. Psi su najpopularniji ljubimci na planeti

Trećina svih kućanstava diljem svijeta ima psa. Ovi razigrani, prijateljski nastrojeni, odani ljubimci izvrsni su prijatelji. Također mogu biti žestoki čuvari ili inteligentni pomagači. Psi pružaju bezuvjetnu ljubav i odanost. S njima nikad nije dosadno. Većina nas, ljubitelja pasa zna da je s njima život bolji.

2. Razvili su se iz danas izumrle vrste vukova

Psi su bili prva životinja koju su ljudi pripitomili prije više od 20 000 godina. Kako su evoluirali od vukova, njihove su se lubanje, zubi i šape smanjili. Tijekom evolucije postajali su sve poslušniji. Fosili sugeriraju da se pet vrsta pasa razvilo do brončanog doba. Bili su to mastifi, vučjaci, psi slični hrtovima, ptičari i pastirski psi.

3. Mogu naučiti preko 100 riječi i gesti

Volim pse

Smatra se da su psi pametni poput dvogodišnjeg djeteta. Vlasnici ih relativno lako mogu naučiti naredbama i trikovima. Gotovo polovica od njih su naredbe, poput sjedi, čekaj, daju šapu… Način na koji psi razumiju nijanse ljudskog jezika nevjerojatno je impresivan.

4. Pseći nosevi su višestruko osjetljiviji od naših

Psi imaju nevjerojatan njuh, što im omogućuje da prate tragove danima nakon što su ostavljeni. Psi mogu stalno mirisati, čak i dok udišu i izdišu. Psi također imaju fantastičan sluh. Oni mogu čuti zvukove s mnogo veće udaljenosti nego što to mogu ljudi.

5. Mnogi psi rade kao vodiči, pomažući ljudima

Volim pse

Mnogi psi su obučeni da rade kao vodiči, pomažući slijepim osobama da se sigurno kreću. Neki su pomagači koji svoje vlasnike drže mirnima i sigurnima. Psi mogu biti hrabri tragači i spasioci koji pomažu ljude spasiti u opasnosti.

6. Znoje im se samo šape, hlade se dahtanjem

10 činjenica o psima za najmlađe, ali i one starije

Psi u normalnim okolnostima dobro reguliraju svoju tjelesnu temperaturu. No, kod je jako vruće ili kad trče, psi dahću. To je njihov primaran način regulacije tjelesne temperature. Manje je međutim poznato da se hlade i znojenjem kroz šape. Pseći znoj puno je masniji od ljudskog. Sadrži puno kemikalija koje samo drugi psi mogu otkriti.

7. Mogu biti desnošapi ili lijevošapi

Kao i ljudi, većina pasa ima dominantnu ruku – ili u njihovom slučaju šapu. Kako biste otkrili koja je šapa dominantna možete provesti eksperiment. Gledajte psa dok iz mirnog stajanja počne hodati. Pratite počinje li hodati prvo s lijevom ili desnom nogom. Pogledajte nekoliko puta, svaki put zabilježite s kojom je nogom počeo svoj hod. Mnogi psi će često prvo krenuti istom, svojom dominantnom nogom/šapom.

8. Stari Egipćani su pse doživljavali kao bogove

Drevne pasmine poput salukija živjele su u raskošnim palačama egipatskih kraljeva. Razmaženi psići imali su vlastite sluge, bili su ukrašeni ogrlicama s draguljima i jeli su samo najfinije meso. Kad bi uginuo, obitelj bi psa dala mumificirati, s jednakom pažnjom kao i za ljudskog člana obitelji.

9. Psi koriste govor tijela kako bi izrazili svoje osjećaje

10 činjenica o psima za najmlađe, ali i one starije
10 činjenica o psima – njihov govor očima puni govori

Mahanje repom čini se kao očit signal govora tijela. Ako pas maše repom da je emocionalno uzbuđen, ne nužno sretan. Gledajući u oči možete saznati mnogo o unutarnjem stanju vašeg psa. Primjerice, fokusirani pogled, pri kojem pas pozorno gleda u nešto, osobito dugo, obično signalizira prijetnju.

10. Imati psa znači preuzeti veliku odgovornost

Baš kao i ljudi, psi imaju osjećaje i potrebe te se o njima treba pravilno brinuti. Trebaju redovite šetnje, zdravu hranu, čisto, udobno mjesto za spavanje i puno, puno ljubavi i privrženosti. Pobrinite se da vi i vaša obitelj dobro razmislite prije nego što nabavite psa kako biste bili sigurni da imate vremena i sredstava za njega.

U našem članku na ovoj poveznici doznajte pak koje su pasmine pasa pogodne za putovanja.

Najnovije

Naši partneri