Pasmine pasa pogodne za putovanja

Pasmine pasa pogodne za putovanja - Volim pse
Podijelite objavu
U Europi ima 83,6 milijuna kućnih ljubimaca, a od toga 72,7 milijuna pasa. Istraživanja pokazuju da bi čak 53% vlasnika voljelo putovati s njima.

Pitate se koje pasmine pasa su dobri suputnici? Portal https://www.pettraveladvisor.com/ savjetuje da se dobro informirate ako planirate putovati s vašim ljubimcem.

Po statistikama iz 2021. godine, u Europi ima 83,6 milijuna kućnih ljubimaca, a od toga je 72,7 milijuna pasa. Istraživanja pokazuju da bi čak 53 % vlasnika voljelo putovati s njima, umjesto da ih ostavlja, ali neki se na to lakše ili teže odlučuju ovisno o razini informiranosti, i o strahu od raznih ograničenja koja se mogu pojaviti.

Pasmine pasa se razlikuju po veličini i temperamentu, što neke izdvaja od drugih u smislu lakšeg organiziranja putovanja, manje potrebnih dodatnih procedura, kao i boljeg podnošenja putovanja i mogućih zdravstvenih tegoba. 

Pasmine pasa i avioni

Tako je putovanje jednostavnije i jeftinije kada imate malog psa. Oni zahtijevaju manje transportere pa je vožnja autom, taksijem ili avionom lakše dostupna. Uz to, mnoga javna mjesta kao i javni prijevoz imaju ograničenja što se tiče dozvoljene veličine psa.

Također, avionski kabinski letovi obično su za manje pse jer moraju stati u namjenski transporter i prostor ispod sjedišta. Iako postoji nekoliko avio kompanija, kao što su La Compagnie iz Francuske, ili S7 Airlines iz Rusije, koje dozvoljavaju ljubimcima do 15 kg, odnosno 10 kg da budu uz svoje vlasnike tijekom leta, ovo pravilo zapravo znači da samo psi do 8 kg mogu ostati u kabini. Izuzeci su službeni psi i životinje za emocionalnu podršku.

Pet Travel Advisor 01 - Volim pse
Foto: Andrea Mladin / pettraveladvisor.com

Neke od rasa koje imaju idealne predispozicije za odličnog suputnika su kovrčavi bišon, maltezer, pudla, naročito popularne pasmine, koje se ne linjaju, ne izazivaju alergije i nemaju miris, što su često i odlučujući faktori kada se radi o odluci kojeg ljubimca uzeti. Tu su i čivave i pomeranci, koje su izuzetno sitni, težine od 1 do 3 kilograma. Jorkširski terijer je još jedna patuljasta pasmina, težine do osam kilograma, pa je samim tim prilagodljiv uvjetima za vrijeme putovanja.

Iako se letenje čini kao najbolja opcija za putovanje s malim psima, ipak nije najsigurnija za svakog ljubimca. Obično se ne preporučuje za brahiocefalične rase pasa, poput mopsa, buldoga, pekinezera, koji imaju kratke nosne prolaze. Promjene stresa i pritiska tijekom leta dovode ove pasmine pasa u veći rizik od hiperventilacije ili drugih poteškoća u disanju. Mnoge aviokompanije imaju pravila o pasmina, pa čak i zabrane kada se radi o psima s visokim rizikom.

Veliki psi i putovanja

Kada govorimo o putovanju s velikim psom, treba naglasiti da, iako postoje izuzeci, veliki psi traže istrčavanje i što više fizičkih i mentalnih aktivnosti. Najbolji su izbor za ljude koji dosta vremena provode vani. S tim u vezi je važno da vlasnici uvijek vode računa o vremenskim uvjetima tijekom putovanja. Kao što haskiji ne podnose dobro visoke temperature, tako ni dalmatinci nisu za planinarenje. 

U velike pasmine koje vole avanture u prirodi, igru, kupanje, a koje s druge strane dobro reagiraju na prisustvo nepoznatih ljudi, spadaju retriveri, njufaundlenderi, ptičari. Suprotno od toga, kada se radi o plivanju i boravku na otvorenom, potreban je izuzetan oprez sa brahiocefaličnim pasminama koje zbog svoje konstitucije nisu dobri plivači i kod kojih je povećan rizik od dobivanja sunčanice. Po pravilu, sunca se trebaju kloniti i mišićavi ili gojazni psi. 

Pet Travel Advisor 01 - Volim pse

Pasmine pasa i lajanje

Za vrijeme putovanja pas će se susresti s mnogo dotad neviđenih stvari i zato je važno da zna kako na odgovarajući način komunicirati s novim stvorenjima, mirisima i ljudima, tako da ne bježi od novih podražaja, ali i da ih ne vidi kao prijetnju.

S tim u vezi je i fenomen po kom će psi uvijek ostati prepoznatljivi – lajanje. Lajanje može biti bučno za ljude, ali za pse ovaj način komunikacije predstavlja sasvim normalan način komunikacije. 

Kada pretjerano laju, to obično ukazuje na neki problem i tada lavež može predstavljati smetnju. Pored zdravstvenih problema, godina, teritorijalnosti itd., ako se boji, pas svoj strah može iskazati lajanjem. S druge strane, postoje pasmine koje se rijetko oglašavaju, kao što su hrt, tihog i povučenog držanja, ili shar pei, koji laje samo da bi upozorio na prisutnost stvarne, neposredne opasnosti. 

Pet Travel Advisor 01 - Volim pse
Foto: Andrea Mladin / pettraveladvisor.com

Informirajte se prije puta u inozemstvo

Prije putovanja u inozemstvo, uz upoznavanje sa zakonima koji se tiču ljubimaca, pasmine, kretanja na povocu, boravka na otvorenom, ili u zatvorenom prostoru itd., važno se informirati i o pravilu za ulazak u određene zemlje s ljubimcem.

Za prelazak granice sa psom iz EU zemalja, dovoljno je da pas ima ažurno vođenu putovnicu i ima uvjerenje o zdravstvenom stanju izdano od veterinarske ambulante koje nije starije od 48 sati. Ipak, uvijek se raspitajte o mogućim specifičnim pravilima određenih država. Ako ste iz  zemalja izvan Europske unije, dokumentacija za putovanje može zahtijevati dodatne potvrde i dokumentaciju, stoga je veoma važno informirati se na vrijeme, jer neka od njih se čekaju nekoliko tjedana.

Kada planirate povesti vašeg kućnog ljubimca na putovanje, važit će i različiti uvjeti koje pas treba ispuniti, a vlasnik poštovati, kako bi putovanje prošlo u najboljem redu, jer ono podrazumijeva cjelokupno iskustvo, ne samo smještaj. Certifikatom svi pružatelji usluga standardiziraju svoja pravila posjete s kojima se posjetioci mogu upoznati i prije samog dolaska.  

Najnovije

Naši partneri