Traži se podrška političara u donošenju Zakona o zaštiti životinja

Traži se podrška političara u donošenju Zakona o zaštiti životinja (1)
Podijelite objavu
Podrška saborski zastupnika važna je u donošenju novog Zakona o zaštiti životinja kojim se ide u potpunu zabranu držanja psa na lancu.

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je 2021. inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja. Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je 2022. Povjerenstvo koje bi uskoro trebalo početi raditi na izmjenama ovog Zakona.

Cilj izmjena je da Zakon o zaštiti životinja je pridonijeti njihovoj boljoj zaštiti. Također, jačati svijesti o važnosti brige o životinjama tijekom držanja i uzgoja.

Lanac čini život pasa bijednim

No, ono što je posebno važnu i izmjenama Zakona je potpuna i nedvosmislena zabrana držanja psa na lancu. U zabranu se ide zbog toga što psi na lancu iznimno pate.

Prijatelji životinja ističu da ih “lanac sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima”. Zbog kratkoće lanca, jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu.

“Brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat kao posljedica godina zanemarivanja. Kuje zavezane na lancu ne mogu pobjeći pa rađaju ponekad i dvaput godišnje. Njihovi skrbnici neželjene štence utapaju, guše u zatvorenim plastičnim vrećicama, žive zakapaju, premlaćuju palicom ili sjekirom, upucaju iz puške ili ih napuste i ostave u šumi ili na nekom sličnom mjestu, pa se zbrinjavaju na trošak jedinica lokalne samouprave”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Nedorečene zakonske odredbe

Zakon o zaštiti životinja već sada propisuje zabranu držanja psa na lancu. U Zakonu piše da je “zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora”. No, zbog izraza „stalno”, upozoravaju Prijatelji životinja, ova nejasna i neprovediva odredba omogućava neprekidno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu.

“Stoga treba zakonski propisati potpunu zabranu držanja pasa na lancu. To podržavaju i stručnjaci, lokalne zajednice i više od 80 posto građana, a u skladu je i s etičkim standardima držanja pasa u 21. stoljeću”, kažu u Udruzi.

Traži se podrška političara u donošenju Zakona o zaštiti životinja - Volim pse
Psi na lancu pate!

Podrška zastupnika za donošenje Zakona o zaštiti životinja

Ističu da su svim saborskim zastupnicima poslali brošuru kojom ih se informira o prijedlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja.

“Prvi odgovori saborskih zastupnika koje smo primili pokazuju da su itekako spremni podržati napredak. Očekujemo da će zaista nužan bolji Zakon stupiti na snagu najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine”, navode u udruzi Prijatelji životinja.

Već sada postoje dobri primjeri na razini lokalne samuprave, koja svojim aktima zabranjuje držanje psa na lancu. Na primjer, o Općini Pribislavec već smo pisali.

Izmjenama Zakona također se traži:

  • Uvođenje pozitivne listu životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce,
  • Zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu,
  • Potpuna zabrana držanja i nastupa životinja u cirkusima,
  • Uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka (U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10.000 nekastriranih i nemikročipiranih pasa i mačaka).

Najnovije

Naši partneri