Držanje pasa na lancu potpuno zabranjuju izmjene Zakona

Držanje pasa na lancu potpuno zabranjuje novi Zakon
Podijelite objavu
Izmjene će poboljšati postojeći Zakon o zaštiti životinja koji već zabranjuje držanje pasa na lancu. Zakon donosi još neke novosti koje idu u korist životinja.

Osnovano je Povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja koje će se u svom radu zalaže za potpunu zabranu držanja pasa na lancu. Postojeći Zakon već zabranjuje držanje pasa na lancu. No, zbog svojih nedorečenosti Zakon nikad nije u potpunosti zaživio.

Nejasna i neprovediva zakonska odredba

Zakon o zaštiti životinja naime propisuje da je “Zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.”

”Ova nejasna i neprovediva odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu. Stoga Ministarstvo poljoprivrede treba zakonski propisati potpunu zabranu držanja pasa na lancu, što podržavaju i stručnjaci i građani”, pojašnjavaju u udruzi Prijatelji životinja.

Javnost je putem brojnih aktivnosti, koje su pokrenute proteklih godina, senzibilizirana za ovaj problem. Prošle godine organizirana je i velika kampanja Za Hrvatsku bez pasa na lancu. Peticiju je potpisalo gotovo 70.000 građana. Ankete su potvrdile da više od 80 posto građana podržava zakon kojim se držanje pasa na lancu zabranjuje.

Stara zahrđala bačva kao kućica

“Psi na lancu iznimno pate. Lanac ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima. Zbog kratkoće lanca jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu. Brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat kao posljedica godina zanemarivanja. Znaju se i zapetljati u lanac i onda ne mogu doći do hrane, vode i zaklona”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Držanje pasa na lancu potpuno zabranjuje novi Zakon  - Volimpse.com
Psi na lancu iznimno pate

Ističu da većina nema čak ni odgovarajuće kućice. Često im je jedini zaklon stara zahrđala bačva ili improvizirana nastamba kojoj prijeti urušavanje.

Držanje pasa na lancu je okrutno

“Izloženi su svim vremenskim nepogodama. Ljeti ne mogu se skloniti od užarenog sunca. Umru od toplotnog udara za vrijeme vrućih dana. Zimi su izloženi padalinama i smrzavanju na niskim temperaturama”, kažu u udruzi.

Emocionalne i društvene potrebe psa na lancu potpuno se negiraju i ignoriraju. Onemogućena im je prirodna potreba za kretanjem, igrom i trčanjem. Prijateljski nastrojen i dobroćudan pas zbog stalne vezanosti postaje neurotičan, nesretan i tjeskoban. Često je agresivan.

Važno je dodati da dorade postojećeg Zakona o zaštiti životinja donose još neke novine. Navedimo da izmjene idu u smjeru propisivanja pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce. Uvodi se zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu. Zakon bi mogao potpuno zabraniti životinje u cirkusima. Uvela bi se i obavezne kastracije pasa i mačaka.

Najnovije

Naši partneri