Općina Pribislavec postala primjer u zaštiti ljubimaca

Općina Pribislavec postala primjer u zaštiti ljubimaca
Podijelite objavu
Općina Pribislavec u Međimurskoj županiji propisuje da pas ne smije biti vezan, ali i da mora imati 30 metara četvornih za kretanje.

Općina Pribislavec u Međimurskoj županiji postala je primjer u Hrvatskoj štiti kućne ljubimce. Odlukom o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, kao i ostalih kućnih ljubimaca, Pribislavec propisuje da pas ne smije biti vezan.

Podsjetimo da je na razini Hrvatske osnovano Povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja koje će se u svom radu zalaže za potpunu zabranu držanja pasa na lancu. Postojeći Zakon već zabranjuje držanje pasa na lancu. No, zbog svojih nedorečenosti Zakon nikad nije u potpunosti zaživio.

Pas se ne smije trajno držati u boksu

Općina Pribislavec preduhitrila je nacionalno zakonodavstvo i po nekim drugim kriterijima.

Primjerice, u Odluci Pribislavca navodi se da cijeli prostor ili dio prostora od najmanje 30 metara četvornih po psu koji služi za njegovo slobodno kretanje. Prostor mora biti zaštićen od izravnog udara sunca i drugih vremenskih neprilika. Treba biti i ograđen tako da spriječi psa da ogradu preskoči, provuče se ili na neki drugi način izađe na javnu površinu bez povodca i nadzora.

Pas se ne smije trajno držati u boksu, odnosno u prostorima ili dijelu dvorišta bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora, kao ni na adresi različitoj od prebivališta ili boravišta skrbnika. Prema potrebi, mora imati pristup boravku u kuću.

Općina Pribislavec pohvaljena od strane Prijatelja životinja

Ako se smješta u dvorište, skrbnik mu mora osigurati kućicu primjerenu njegovoj veličini, a površina od jednog metra ispod i oko kućice mora imati betonsku podlogu. U slučaju da skrbnik sve to krši, pas mu se može oduzeti o njegovu trošku.

Propisana je i općenita skrb o kućnom ljubimcu pa je tako skrbnik dužan osigurati provjeru stanja kućnog ljubimca najmanje jedanput dnevno, a prema potrebi i češće. Komunalni redar Pribislavca kontrolira jesu li svi skrbnici označili psa mikročipom i cijepili ga protiv bjesnoće.

Osim toga, svi su dužni svoje pse i mačke cijepiti protiv najčešćih zaraznih bolesti i očistiti od unutarnjih i vanjskih parazita, kao i kastrirati, osim registriranih uzgoja i opravdanih evidentiranih izuzetaka.

Udruga Prijatelji životinja, koja se zalaže za odgovorno skrbništvo i smanjenje broja napuštenih životinja, pohvalila je predstavnička tijela Općine Pribislavec što su donijela vrlo konkretne uvjete držanja kućnih ljubimaca imajući u vidu važnost odgovorne brige za životinje.

Najnovije

Naši partneri