Tira i Maida – pravi terapijski sportski tim

tira i maida 01
Podijelite objavu
Tira je labradorica, prvi terapijski pas u Makarskoj, a legendarna rukometašica Maida Arslanagić njezina voditeljica. Zajedno rade na podizanju svijesti o djeci s teškoćama u razvoju te njihovoj inkluziji u zajednicu.

Tira je crna labradorica, prvi terapijski pas u Makarskoj koja je u siječnju napunila 2 godine. Već to bi bilo dovoljno da zasluži tekst na našem portalu. No, Tira je posebna jer je stigla u posebne ruke, ruke naše velike rukometašice, bivše reprezentativke, Maide Arslanagić.

Maida je od onih sportaš/ic/a koji su nakon sportske karijere, s jednakim žarom, krenuli graditi poslovne karijere. Završila je dva magisterija, logopediju i menadžment u sportu, a uz to je i floortime terapeut te licencirana rukometna trenerica.

Svoju strast, sport, spojila je s ljubavlju prema djeci i osnivačica je prvog rukometnog programa za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj, HandbALL IN. I tu dolazimo do Tire i njezine važne uloge u Maidinom životu…

Tira uživa u Makarskoj

– Tira je došla je u Makarsku prije Božića, naš je božićni poklon. S obzirom na to da je u Makarsku došla iz Zagreba gdje je provela period socijalizacije, prvih nekoliko tjedana koristile smo za povezivanje i upoznavanje. Tira je vrlo emotivna, voli se maziti i voli ljude kao što to priliči labradorima pa je njezina prilagodba na novu obitelj, sredinu i grad prošla super. Od prvog dana uživamo u našim šetnjama uz more i u prirodi.

Tira i Vi licencirani ste terapijski tim. Edukacija i treninzi trajali su dosta dugo, zar ne? Što ste sve morale zajedno naučiti?

– Tako je, edukacija je trajala 2 godine, zapravo od rođenja jer se za ovakav poziv biraju psi iz posebnog i provjerenog legla. Prvi dio bila je u obitelji kod socijalizatora. Zatim je prošla određene testove kako bi se ustanovilo zadovoljava li Tira sve karakteristike da bude jedan terapijski pas. Kad je prošla sve potrebne testove, krenula je naša zajednička edukacija pod vodstvom Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Kako bih postala njezina stručna voditeljica, morala sam položiti edukaciju od 5 modula vezanih uz teorijski dio i praktične primjere iz prakse kolegica koje već provode terapije sa psima. Zaista jedno vrijedno iskustvo.

Dok sam se ja educirala, Tira je trenirala s trenericom s kojom sam postavila ciljeve i zadatke koje bismo htjeli da Tira usvoji. Po završetku edukacije položile smo ispit, pojedinačno i zajedno prije prijenosa i dolaska u Makarsku. Posljednju provjeru imali smo u ožujku, kada smo pred komisijom polagale ispit zajedničkog rada u terapiji. Sada smo Tira i ja pravi terapijski tim.

Tirina emocionalna potpora

Kako Tira djeluje na djecu, koji je njezin „posao“?

– Djeca obožavaju Tiru i ona njih. Ona djeca koja imaju strah od pasa vrlo se brzo oslobode i opuste uz nju. Njezin posao je prije svega motivacija djeteta, kako bismo brže ostvarili terapijske ciljeve koji su postavljeni. Osim motivacije, Tira djeluje i kao emocionalna potpora i uz nju je sve lakše, djeci raste samopouzdanje i samopoštovanje i razvija se empatija.

Posvetili ste se radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Pod brendom 4Kids provodite brojne sportske i terapijske aktivnosti, a nedavno se navršilo 5 godina prošlo od prvog HandbALL IN treninga. Na njemu je bilo 5 djece, a danas je u program uključeno 130 djece u 5 različitih gradova i 2 države. Što je HandbALL IN?

– HandbALL IN je prilagođeni sportski program čiji cilj je inkluzija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u zajednicu kroz sport. Od samog početka ideja je bila omogućiti djeci s teškoćama u razvoju besplatne sportske aktivnosti i jako sam sretna da su gradovi uključeni u projekt prepoznali tu vrijednost. Interes drugih gradova raste i napokon su ljudi počeli osvještavati koliko je inkluzija bitna.

Program je verificirala Agencija za odgoj i obrazovanje i u njegovoj provedbi sudjeluje velik broj volontera bez kojih mnoge stvari ne bi mogle funkcionirati. Ovim putem im od srca zahvaljujem.

Od ovog proljeća programu se pridružila i Tira pa će tako korisnici iz svih podružnica moći uživati u aktivnostima s njom.

Važnost ulaganja u sport

Održali ste i projekt Kad se ruke i šape slože. O čemu je riječ?

– To je projekt kroz koji smo htjeli osvijestiti javnost o tome što je terapijski pas i koja je njegova uloga u zajednici. Tako smo u Makarskoj ugostili kolege iz udruge Prijateljska šapa iz Novog Sada koji imaju dugogodišnje iskustvo rada s terapijskim psima. Njihova 2 terapijska psa, Lara i Nana, odradila su pokazne radionice s djecom i djecom s teškoćama u razvoju. Bilo je predivno i preko 80 djece je sudjelovalo u tim radionicama koje su trajale 2 dana.

Zanimljivo je i to da je Makarska Europski grad sporta 2024. godine u kategoriji gradova do 25 000 stanovnika, a Vaš je moto Sport dostupan svima? Što je to toliko važno u sportu?

– U samoj kampanji za titulu koju sam imala priliku voditi ispred grada, cijelo se vrijeme stavljao naglasak na to kako sport mora biti dostupan svima, od djece u vrtićima i školama, do studenata, osoba s invaliditetom i penzionera. Makarska kao grad ima bogatu sportsku infrastrukturu i gradonačelnik Zoran Paunović veliku važnost pridaje uključivanju građana u rekreativne sportske aktivnosti. Ulaganjem u sport na razini društva stvaramo zdraviju zajednicu, sretniju, a time direktno utječemo i na zdravstveni sustav kojeg želimo rasteretiti.

I za kraj – koji su planovi Tire i Vas, koji su zadaci pred vama dvjema?

– Tira i ja smo tek počele stvarati i otvarati nove stranice terapijskih aktivnosti. Najbitnije je da nas posluži zdravlje i da Tirin radni vijek potraje što duže. Kod terapijskih pasa je to nekih 8 do 9 godina. Imamo puno ideja, ali idemo polako. Hrvatska je još uvijek zatvorena po pitanju ovakvih tipova terapijskih aktivnosti pa nam je jedan od primarnih ciljeva raditi na osvještavanju javnosti.

Foto: privatni album Maide Arslanagić

Najnovije

Naši partneri