Daj 5 i spasi Udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Podijelite objavu
Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet gotovo 34 godine besplatno školuje pse pomagače i terapijske pse te ih dodjeljuje korisnicima. Sada su došli u situaciju da trebaju našu pomoć. Zato – Daj 5!

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet već gotovo 34 godine osigurava besplatno školovanje i dodjelu pasa pomagača djeci s teškoćama u razvoju, slijepim osobama i drugim osobama s različitim vrstama invaliditeta. No, nedavno su zavapili – Daj 5!, jer trebaju našu pomoć, kako se Udruga ne bi ugasila!

– Situacija je vrlo, vrlo kritična i financijski je ovo vrlo teško i izazovno razdoblje za nas, govori nam predsjednica Udruge Mira Katalenić. – Financiramo se od donatora, odnosno sponzora i projekata, a to jednostavno ne pokriva troškove školovanja pasa. Nabavka štenadi, prehrana, veterinarski troškovi, benzin, ogrlice, povodci, smještaj pasa… Izdataka je puno, a socijalizacija i trening pasa nakon socijalizacije ukupno traju 20 mjeseci. Tek tada pas može otići u obitelj, našim korisnicima, ili stručnjacima koji će s njim raditi u instituciji.

daj 5 mira katalenić

Daj 5 plemenitom djelovanju

Ipak, krenimo od početka – kao jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj, Udruga je razvila rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te za djecu s teškoćama u razvoju, a u koje su uključeni psi pomagači.

Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se i potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te o ulozi pasa u njihovim životima.

– Nažalost, uglavnom takvih natječaja za školovanje pasa na koje bismo se mogli javiti nema. Iznimno se pojave neki europski projekti, ali nedovoljno.

Zato su odlučili pokrenuti kampanju Daj 5, nadajući se da će javnost prepoznati vrijednost njihovih programa i omogućiti im da nastave s plemenitim i humanim radom.

daj 5 cover

Daj 5 za pse pomagače

Financijska kriza je počela s epidemijom i nastavila se, sve je teže iz godine u godinu pa prijeti i gašenje Udruge. Stoga su u Udruzi prije ljeta pokrenuli kampanju pod nazivom Daj 5, kako bi doslovce, kažu, spasili Udrugu.

Kampanja Daj 5! – zato što svatko putem QR koda Udruzi može donirati 5 eura i tako joj pomoći da nastavi s radom.

„5 eura nama trenutno može PROMIJENITI SUDBINU!“, poručuju ovi sjajni ljudi.

„Naša BORBA da opstanemo je još uvijek aktivna, pogurali ste nas dobrano, ali nam ova ljetna stanka nije išla u korist… Dok su godišnji, mi smo se trudili izvući i zaplivati po papirima da računi odu u pozitivu, ali fali nam još… još nešto da stanemo skroz!

Kampanja je pokrenuta i na drugim jezicima, a sve se svodi na pomoć koju možeš priuštiti sebi, da pomogneš nama ❤️Hvala ti! Hvala kaj sudjeluješ, dijeliš, lajkaš, doniraš ☺️“, kažu u Udruzi.

daj 5 udruga 02

Psa čeka 23 djece

Na listi čekanja za psa pomagača ili terapijskog psa sve je više korisnika. Trenutačno su na popisu 23 obitelji. Dakle, 23 djece čeka svog psa pomagača ili terapijskog psa. Djeci s poteškoćama u razvoju, invaliditetom ili teškim kroničnim bolestima i stanjima čekanje od dvije ili tri godine znači – jako puno. Za njihov razvoj i napredak to može biti teško nadoknadivo.

Dodatan je problem što devetero korisnika ima pse koji su stari oko 10 godina, „penzići“ kako im tepa Mira. Takvim je psima sve teže obavljati zadaću pomaganja pa će i ti korisnici uskoro trebati nove pse.

– Iznimno nam je teško i ne znam koliko dugo ćemo opstati, kaže Mira Katalenić i zaključuje: – Demokratska zrelost jednog društva očituje se prema njegovom odnosu prema neprofitnom sektoru.

daj 5 pomagač

R.E.A.D. treba volontere

No, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet ne miruje ni u ovakvoj financijskoj situaciji. Pozivaju volontere na edukaciju za nove R.E.A.D. timove (program koji koristi terapijske životinje kako bi djeci pomogao da poboljšaju svoje vještine čitanja). R.E.A.D. tim čine voditelj terapijskog psa + pas, a poziv traje od 10. do 25. rujna.

Za prijavu na edukaciju potrebno je poslati (udruga@psivodici.hr):

1. Životopis (s naglaskom ako ste bili uključeni u neke od aktivnosti potpomognute životinjama).

2. Motivacijsko pismo u kojem navodite vaše razloge za ovu edukaciju.

3. Osnovne podatke o psu (spol, dob, završeni neki od treninga i slično).

Nakon selekcije, odabrani kandidati bit će pozvani na dodatni razgovor u prostorije udruge. (Savska cesta 129, 10000 Zagreb).

Život posvećen pomaganju

– Velik je benefit tog programa i iskreno se nadam da ćemo uspjeti formirati nekoliko kvalitetnih volonterskih timova, kako bismo dodatno proširili program R.E.A.D. na širem zagrebačkom području, naglašava predsjednica Udruge.

Inače, o programu R.E.A.D. smo pisali kada smo vas upoznali s mješankom Kirom i njezinim Sergejem Jonkeom koji zajedno pomažu djeci u razvoju komunikacijskih vještina i vještina čitanja.

A sada – Daj 5 i pomozi psima pomagačima i terapijskim psima i ljudima koji su život posvetili pomaganju drugima!

Foto: Hrvatska udruga za školovanje pasa i mobilitet

Najnovije

Naši partneri