Šapicama po PGŽ-u: „Sreća na buri“ Pepeta i Janje osvojila publiku

šapicama po pgž 01 pepe
Podijelite objavu
Šapicama po PGŽ-u naziv je foto natječaja Primorsko-goranske županije za listopad. Publika je donijela pobjedu fotografiji Janje Puhovac, dok je struka izabrala fotografiju Darija Dorčića.

Prema glasovima publike, Janja Puhovac pobjednica je foto natječaja Primorsko-goranske županije. „Sreća na buri“ naziv je fotografije na kojoj je Janjin Pepe, a koja je osvojila publiku i pobijedila na foto natječaju za listopad čija je tema bila Šapicama po PGŽ-u. Županija od 2015. godine organizira nagradni foto natječaj za fotografe amatere sa svojeg područja. 

Šapice kao metafore naših kućnih ljubimaca

Primorsko-goranska županija i županijska radna skupina za zaštitu životinja KRAS temu Šapicama po PGŽ-u za listopad posvetila je kućnim ljubimcima u povodu Svjetskog dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada.

– Šapice, stopice kao sinonimi, kao metafore naših kućnih ljubimaca dnevno su prisutne i u stalnoj su okupaciji naših prostora – ili kao direktni dio naših života, ili su tu onkraj nas kao dio susjedstva. Bilo kako bilo, kućni ljubimci su dio one naše sretnije, ljepše svakodnevne realnosti, kaže fotografski stručnjak i predsjednik Fotosaveza Primorsko-goranske županije Borislav Božić. – Listopad nam je donio trideset slika kućnih ljubimaca; nešto više psića nego mačkica.

Mali ali snažan

Struka je, pak, za svog favorita mjeseca listopada izabrala fotografiju „Mali ali snažan“ Darija Dorčića:

– Ova fotografija je dobra jer je nastala iz slučajnog susreta. Nema poze, nema ljubopitljivoga pogleda ljubimca, već imamo sasvim stvarni i uobičajeni dnevni realitet. Fotograf je sasvim realno donio sliku stvarnosti iako je kiša. To potvrđuje da se bez obzira na vremenske prilike život odvija sa svim svojim potrebama, objašnjava Božić stručni izbor.

šapicama po pgž 02

Pepe istraživač

Pepe je 14 godina star križanac pudle i bišona, predivno, čupavo, niskopodno stvorenje o kojem njegova Janja kaže da se rodio kao mudra stara duša. Njih dvoje uistinu uživaju lutati po Primorsko-goranskoj županiji, a i šire i već su bili gosti na našem portalu. Stoga im tema „Šapicama po PGŽ-u“ baš pristaje. Unatoč godinama koje Pepe nosi, on ne dopušta da ga sprečavaju u njegovim šetnjama i otkrivanjima novih mirisa, livada, šuma, staza i plaža.

Pepetu i njegovoj Janji čestitamo, kao i Dariju i njegovoj njuškici, a svim ostalim šapicama želimo da što više istražuju svoje županije i pri tome uživaju sa svojim ljudima.

Foto: Janja Puhovac, Dario Dorčić

Najnovije

Naši partneri