Pudlice – inteligentni psi koji uživaju u ljudskom društvu

pudlice 01 pixabay
Podijelite objavu
Pudlice su idealni obiteljski psi, slažu se sa djecom i vrlo su pametni pa lako uče. Uz to, često su prave zvijezde na izložbama pasa.

Inteligentne su, brzo uče, među najvećim su psećim šminkerima, elegantne, zaigrane, društvene, neumorne, vesele… Pudlice!

Idealni su to kućni i obiteljski psi koji se lijepo slažu s djecom, pametni su pa mogu svašta naučiti, a često su prave kraljice i kraljevi na izložbama pasa. Službeno ih se dijeli na standardne, srednje, patuljaste i toy pudlice.

Pudle su prvobitno bile radni psi, ali danas prema FCI-u pripadaju grupi IX, psi za igru i društvo.

Pudlice i frizure

Pudlice često vidimo s nekom neobičnom frizurom. Kažu da imaju dlaku, odnosno kosu, a ne krzno pa to onda i nije čudno 😊 Još 1975. godine tiskana je Cjelovita knjiga o šišanju i njegovanju pudli koja otkriva čak 50 različitih stilova šišanja.

No, nisu pudlice samo zvijezde psećih modnih pista. Budući da imaju odličan njuh, bile su korištene čak i za traženje tartufa. Tu je primat danas preuzeo lagotto romagnolo. No, vjerojatno ćete hranu morati dobro kriti od vaše pudlice jer će je njezin nosić nepogrešivo nanjušiti 😉

Rufus u pregovorima s Rooseveltom

Bili su i ratni psi, koristili su ih i za lov jer su sjajni lovci, a zbog lake dresure i brzog usvajanja novih znanja bili su česti i u cirkusu. Zatim im se sreća malo osmjehnula pa su ih uz sebe voljeli imati pripadnici francuskog plemstva.

Svojedobno je bila gotovo stvar prestiža imati pudlu pa su u njenom društvu uživali, primjerice, velika operna pjevačica Maria Callas i Nobelovac Thomas Mann.

Smeđa pudlica imena Rufus sa svojim je Winstonom Churchillom prešla Atlantik, da bi se britanski premijer i državnik susreo s američkim predsjednikom Franklinom Rooseveltom.

Pudlice od Guinnessa i Elvisa do doma za starije

Što još reći o ovoj posebnoj pasmini? Kažu da pudlice više vole društvo (svojih) ljudi, nego li pasa. No, i mi često više volim društvo pasa, nego ljudi 😉

Odlični su plivači, što se ne može reći baš za sve pasmine. Iako ih vežemo uz Francusku, originalno su iz Njemačke. Drže nekoliko rekorda u Guinnessovoj knjizi. Primjerice, toy pudla Chanda-Leah svojedobno je to uspjela izvevši čak 469 (?!) različitih trikova.

Pudlice su česte kao terapijski psi i psi vodiči, a kažu da je jedna Nala „zaposlena“ u domu za starije, naučila kako koristiti lift, da bi mogla posjetiti sve korisnike doma.

Eh, da, a jesmo li spomenuli da ni legendarni Elvis Presley nije mogao odoljeti pudlicama? Zato je izvrsna odjava za ovaj tekst njegova pjesma – “You Ain’t Nothin’ But A Hound Dog”!

Foto: Pixabay; Unsplash; screenshots

Najnovije

Naši partneri