Rijetke pasmine: imaju dredlockse, pjevaju, dugouhi su, „dvonosi“…

rijetke pasmine komondor - margarita maru
Podijelite objavu
U ovom tekstu ne govorimo o onim znanim nam pasminama. Idemo „na drugu stranu“ i istražujemo koje to pasmine pasa viđamo rijetko ili ih, pak, nikad nismo vidjeli uživo.

Telomian porijeklom iz Malezije, norveški lundehund, mudi, azavak ili saharski hrt i vidraš samo su neki od pasa koje je portal A-Z Animals uvrstio na listu rijetkih pasmina pasa. Razne liste – razni izvori, pa tako u rijetke pasmine mnogi ubrajaju i, primjerice, lagotta romagnola koji se sve češće može vidjeti kod nas. Pa i na našem portalu, jer smo pisali o jednoj Heli.

Dakle, ovaj put nećemo govoriti o onim popularnim i više-manje znanim nam pasminama poput labrador retrivera, pudle, njemačkog ovčara, maltezera, boksera ili jorkširca. Idemo „na drugu stranu“ i istražujemo koje to pasmine pasa viđamo rijetko ili ih, pak, nikad nismo vidjeli uživo, a nekima od njih prijeti izumiranje.

Od bergamasca do cirneca dell’Etna

U rijetke pasmine možemo ubrojiti i rastafarijanca bergamasca, bergamskog psa, prepoznatljivog po dredlocksima, tu je i radni pas chinook koji je i službeni pas New Hampshirea. Zatim finski špic koji je korišten za lov pa komondor, biewer terijer i američki gonič rakuna, pas s najuđim ušima.

Zatim imamo turskog ptičara catalburuna kojem je nos podijeljen na dva dijela, brazilskog psa, pjevajućeg psa s Nove Gvineje, karelijskog goniča medvjeda, cirneca dell’Etna odnosno sicilijanskog hrta, češkog terijera, švedskog pastirskog psa i tako dalje i tako dalje…

Rijetke pasmine – Zovem se kooikerhondje

Tajlandski goniči slabo su poznati izvan Tajlanda, iako kažu da su stariji od tisuću godina. Brazilski pas, zovu ga i brazilskim mastifom, nastao je križanjem engleskog mastifa, buldoga i psa svetog Huberta. Među rijetkima je i, primjerice, nizozemski pas kooikerhondje, nizozemski španijel.

Možemo spomenuti i karolinškog psa, karelijskog goniča goveda, nivernejskog oštrodlakog goniča ili meksičkog golokožog psa (jednog, imena Señor Xólotl, imali su veliki umjetnici Frida Kahlo i Diego Rivera), a golokožog psa imaju i u Peruu, to je peruanski bezdlaki pas.

Ovdje ćemo stati, uz informaciju da je, prema procjenama, planet Zemlju 2022. godine s nama dijelilo između 700 milijuna i jedne milijarde pasa!

Rijetke pasmine - Volim pse

Foto: Unsplash – Margarita Marus, Instagram

Najnovije

Naši partneri

Prijavite se za bilten

Prvi čitajte inspirativne priče o psima i ljudima