Pas: Kada biste se odrekli skrbništva nad njim?

pas vraćen 01
Podijelite objavu
Azil u Osijeku objavio je pretužnu priču o psu Trefu, kojeg je njegova obitelj vratila u azil zbog toga što će dobiti bebu. Tref nije jedini i zato treba dobro razmisliti prije kupovine, a pogotovo prije udomljavanja psa iz azila!

 „Znaš kako izgleda pas kojeg vlastita obitelj doveze u azil i to zato što “čekaju bebu”? Evo ovako. Usran za poludit’, reži na nas i trese se od straha. Od jučer ne želi nikakav kontakt i očito će trebat’ vremena, pa nije puknuto srce samo neka usputna ozljeda. A još prekjučer je bio sretan. Normalan pas“. To je Tref, vraćen je, da, da – VRAĆEN, u azil u Osijeku, Udrugu Pobjede.

A evo i priče o Džekiju, „njega, njega su ‘ladno spakirali u mali i to mačji transporter i ostavili na kolodvoru“. Pa onda osječki Azil piše dalje o jednoj Anđelki „ovo je nečiji pas, vjerovali vi ili ne“.

Idemo dalje – Zenko je, pak, „dva puta bio nesretno udomljen, oba puta je prebolio ostavljanje jer je bio uz njih dvoje (dlakave prijatelje Mirelu i Romula)… sad, kako da mu objasnimo da su otišli konačno biti sretni, da je njihovim lutanjima i nadanjima došao kraj?“.

Pa što se to s nama ljudima događa, zašto psa uzmemo iz azila (događa se to i sa psima koji su kupljeni, da ih se ostavi na skrb azilima) pa ga onda vratimo „jer laje“, „jer kaka i piški po kući“, „jer stiže beba“, „jer je narastao previše“, jer…?

Uzeti psa – životna odluka

Kada razgovarate s nekim tko želi udomiti psa ili ga kupiti, važno je naglasiti odgovornosti i obveze koje dolaze s brigom o ljubimcu. Najlakše je psa dovesti doma. No, sve ono nakon toga – briga za njega, to je već druga priča. Udomljavanje psa je velika obaveza, slična odgovornosti prema djetetu. Jer i pas je potpuno ovisan o nama. Stoga je to životna odluka. Jer radi se o životu jednog psa!

Pas je životna obveza! To ne bi smjela biti samo trenutačna impulzivna odluka. Psi mogu živjeti dug život, ponekad i do 15 godina. Stoga, ako poželite psa, najprije razmislite o dugoročnoj posvećenosti i brizi za to biće. Pa čak i o mogućoj selidbi, dolasku bebe i sličnome.

Tu je onda i životni prostor. Važno je dobro razmisliti je li vaša trenutna situacija, uključujući životni prostor i pravila stambene zajednice, pogodna za držanje psa. Jeste li u stanu pa susjedima može smetati lavež, imate li u blizini mjesto pogodno za izvođenje psa, je li pas prevelik za vaš stambeni prostor…

Pas i financijske obveze

Kupite li ili udomite psa, svakako mu je potrebno nešto obuke i socijalizacija. Socijalizacija i obuka psa ključni su za razvoj njegovog dobrog ponašanja. Razmislite o vremenu i trudu koje ste spremni uložiti u osnovnu obuku i rad na socijalizaciji. I ne, ne mislimo tu na naredbe poput „sjedni“ „pravi se mrtav“ i slično. Psa morate naviknuti na novi prostor, na kućna pravila, na okolinu, na hodanje uz vas na povodcu, na interakciju s ukućanima, možda već imate macu, ali i s drugim životinjama i ljudima.

Redoviti posjeti veterinaru, cijepljenja i briga o zdravlju psa neizbježni su dio skrbi. Kao što brinemo o svom zdravlju, tako bismo trebali brinuti i o zdravlju psa. Budite, stoga, spremni odvojiti vrijeme i sredstva za očuvanje zdravlja svog ljubimca.

Uvijek treba dobro razmisliti o prehrambenim potrebama psa i odabrati hranu koja će mu pružiti pravilnu prehranu. Većina pasa zahtijevat će uobičajenu prehranu za pse, no postoje i oni psi koji zbog alergija, osjetljivosti ili bolesti moraju biti na posebnoj prehrani. A ona je skupa! Stavite si te brojke malo na papir prije nego što uzmete psa.

I da, tako smo došli i do sredstava, odnosno financijskih obveza koje dolaze s psom. Uz to što psi zahtijevaju redovitu veterinarsku skrb, tu su i hrana, igračke, ležaj, odjeća i ostale potrepštine. Razmislite o financijskim aspektima udomljavanja/kupovanja psa te budite spremni izdvojiti, odnosno izdvajati, sredstva za njegovu dobrobit.

Ogromna radost i veliki izazovi

Nakon materijalnih, dolazimo i na nematerijalne obveze i odgovornosti. Psi su društvene životinje koje trebaju pažnju i vježbu. Imaj čak i osjećaje (ako ne vjerujete, pogledajte slike pasa koji se smiju, raduju, plaču, boje…) Razmislite o svom dnevnom rasporedu i provjerite jeste li spremni posvetiti dovoljno vremena šetnjama, igri, poštovanju i ljubavi. Jer poštovanje i ljubav sastojci su bez kojih ova priča nikako ne može uspjeti. Vidimo to kod pasa ostavljenih na cesti jer je obitelj otišla na ljetovanje ili na skijanje. Ili kod zanemarenih pasa u dobrostojećim obiteljima…

Psi donose ogromnu radost, ali i mnoge izazove. Jako dobro treba razmisliti o svojoj emocionalnoj spremnosti za brigu o životinji i za prihvaćanje svih aspekata njihovog ponašanja. Možda će previše lajati, možda neće htjeti ostati sam, možda će biti reaktivan i negativno reagirati na druge pse, možda će se razboljeti pa ćete mu trebati biti podrška tijekom liječenja. I ono najgore – jednom će nepovratno otići i slomiti naše srce.

Ako vam pas stiže u kuću, morate i sebi i njemu dati vremena na prilagodbu na promjene. Psi će sasvim sigurno unijeti promjene u vaš dotadašnji način života. Razmislite o svojim trenutnim obvezama i pripremite se na moguće promjene koje će doći s udomljavanjem psa. Ako ste zaista spremni, u tim biste promjenama trebali uživati i vi i vaš pas.

Pas je tu – planirajte i neplanirano

I sad se vratimo na početak ove priče i na Trefa kojeg je njegova obitelj vratila u azil jer čekaju bebu.

„Razmišljam što da pišem i što da objavim o Trefu koji je ponovno postao naš, gledam pred sobom upitnik i ugovor koji su potpisali za njega i tako me bode u oči pitanje koje glasi “Zbog kojih situacija biste se odrekli skrbništva nad psom? (primjerice: selidba, razvod braka, previše troškova, dolazak djeteta u obitelj, zdravstveni razlozi…)”. I u njen odgovor “Ne postoji takva situacija”, objavili su na svojoj Facebook stranici volonteri osječkog azila.

Zato ako uzimate psa, planirajte i neplanirano, budite spremni na neočekivane izazove. Radije nemojte kupiti ni udomiti psa, nego da ga nakon nekog vremena vratite i ostavite jer se više ne uklapa u vaš novi život.

Kao Tref. I kao Anđelka. I kao Džeki. I kao mnogi psi takvih pretužnih sudbina…

A ako ga uzmete – dajte mu priliku da se prilagodi i osvoji vaše srce ZAUVIJEK!

Foto: Udruga Pobjede

Najnovije

Naši partneri