Napuštanje životinja od danas vodi – u zatvor!

napustanje pas pixabay
Podijelite objavu
Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna za to djelo je do godinu dana zatvora, u nekim slučajevima čak i do dvije.

S današnjim danom na snagu stupaju izmjene i dopune Kaznenog zakona i promjene u odnosu prema životinjama. Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna za to djelo je do godinu dana zatvora, čak i do dvije, ako je napuštanje dovelo do smrti životinje ili je napušten veći broj životinja.

Kao što smo već pisali, u Zakon je unesena i nova sigurnosna mjera – mjeru zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Sud je može izreći onome koji je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo.

Povijesni iskorak u zaštiti životinja

Sve navedene novosti prijedlozi su koje je Udruga Prijatelji životinja poslala Ministarstvu pravosuđa i uprave tijekom rada na izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

„Iznimno smo zahvalni Ministarstvu što je prihvatilo naše prijedloge i time napravilo povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će pozitivno odjeknuti svugdje u svijetu. Cilj nam je bio uvrstiti odredbe koje će djelovati preventivno i sada je važno da svi djelujemo kako bi se i provodile u praksi”, kažu Prijatelji životinja.

Iz Udruge pojašnjavaju da građani više neće trebati čekati hoće li veterinarska inspekcija reagirati na prijavu napuštanja, već onoga tko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji: „To će ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja. Ujedno će odvratiti ljude od napuštanja životinja jer znaju da time riskiraju zatvorsku kaznu. Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novaca, vremena i znanja za dugogodišnju skrb o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće.”

Spriječiti napuštanje mikročipiranjem

S druge strane, smatraju Prijatelji životinja, potaknut će gradove i općine da paralelno rade na sprječavanju napuštanja životinja: „JLS-ovi moraju provoditi kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, što im je zakonska obaveza još od 2017. godine, jer mikročip sadrži podatke o skrbniku psa. One lokalne zajednice koje to još nisu provele treba kazniti! Također, moraju educirati javnost o odgovornoj skrbi za životinje i financirati kastracije pasa i mačaka. Umjesto da napuštaju životinje, skrbnici im mogu pomoći kastracijom i odgovornim udomljavanjem umjesto kupnje.”

Osim toga, povišene kazne za kazneno djelo usmrćivanja i mučenja životinja moći će se provoditi samo zahvaljujući prijavama svjedoka. Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju građane da ako imaju bilo kakve nedoumice oko postupka prijavljivanja kaznenih i prekršajnih djela na štetu životinja, mogu im se javiti: „Prijavljivanje je jako važno i radi izricanja sigurnosne mjere zabrane držanja i nabavljanja životinja. Sud ju može izreći onome tko je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo.”

Zajedničko djelovanje građana i nadležnih institucija

Na snagu je 2. travnja 2024. godine stupilo i povećanje kazni za mučenje i ubijanje životinja te sada iznosi do tri godine zatvora. Povisivanje kazni važno je i zbog znatno težeg odlaska slučajeva u zastaru. Prijatelji životinja ističu da bi nove odredbe Kaznenog zakona trebale biti pokretač daljnjih zakonodavnih promjena, a prije svega izmjene Zakona o zaštiti životinja i pratećih pravilnika. Smatraju i da je bitno osnivanje inspekcije za zaštitu životinja i formiranje sektora za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede.

Odredbe koje se odnose na zaštitu životinja u izmjenama i dopunama Kaznenog zakona mogu zaživjeti u praksi samo zajedničkim djelovanjem građana i nadležnih institucija. Stoga pozivaju sve koji imaju saznanja o kršenju zakona da prijave svako napuštanje i zlostavljanje životinja.

Foto: Pixabay

Najnovije

Naši partneri