Napuštanje životinja postaje kazneno djelo!

napustanje zivotinja 01
Podijelite objavu
U Hrvatskom saboru danas je donesena povijesna odluka! Izglasavanjem konačnog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona uvodi se, među ostalim, novo kazneno djelo – napuštanje životinja!

Napuštanje životinja od danas je postalo kazneno djelo. Tko napusti životinju, ići će u zatvor. Naime, zadnjeg dana rada prije raspuštanja, u Hrvatskom je saboru izglasan konačni prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim se, među ostalim uvodi novo kazneno djelo – napuštanje životinja!

Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, kaznit će se zatvorom do dvije godine.

Stop za zlostavljače životinja!

Prijatelji životinja ističu zadovoljstvo što Ministarstvo pravosuđa i uprave ide ukorak sa zaštitom životinja u drugim europskim zakonodavstvima. Naime, resorno Ministarstvo prihvatilo je i prijedlog Udruge pa unijelo novu sigurnosnu mjeru – mjeru zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Sud ju može izreći onome koji je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo.

– Uvrštavanje ove mjere iznimno je važno zato što smo dosad mnogo puta svjedočili da zlostavljači nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavljaju, i tako ostaju trajni društveni problem i prijetnja, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Dodatni razlog za slavlje svih ljubitelja životinja je to što su povišene kazne za nanošenje nepotrebne boli životinjama ili izlaganje nepotrebnim patnjama te za usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja. Dosad se mogla izreći maksimalna kazna do godinu dana zatvora, a sada će biti do dvije godine. Ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja, počinitelj će moći dobiti kaznu zatvora do tri godine umjesto dosadašnje dvije.

Napuštanje životinja monstruozan je čin!

– Povijesna je to odluka za životinje i rezultat velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora. Zahvaljujemo građanima koji su potpisali peticiju, nadležnom Ministarstvu koje je prihvatilo naše prijedloge, Vladi koja je unaprijedila postojeće odredbe i saborskim zastupnicima koji su podržali propisivanje napuštanja životinja kao kaznenog djela i povisivanje kazni zatvora za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja. Napuštanje životinja zaista je monstruozni čin! Onaj tko ju napusti, svjestan je da životinja ne može preživjeti sama, da može stradati u prometu i da smrt od gladi, žeđi ili smrzavanja ne nastupa odmah, nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju, ističu Prijatelji životinja.

Prijavite napuštanje životinja

Podsjetimo da su prije tri godine Prijatelji životinja procijenili da se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10.000 pasa i mačaka, što je broj koji ne obuhvaća sve one životinje koje su zbrinule udruge i pojedinci.

Udruga očekuje da će ove zakonske izmjene omogućiti lakšu provedbu i učinkovitiju zaštitu životinja u Hrvatskoj. Ujedno poziva građane da i dalje prijavljuju svako napuštanje životinja i njihovo zlostavljanje, kako bi izmjene Kaznenog zakona zaživjele u praksi.

Foto: Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Unsplash

Najnovije

Naši partneri