Najveće pasmine pasa – dlakavi divovi

bernardinac unsplash
Podijelite objavu
Bernardinac, mastif, njemačka doga, kavkaski ovčar, irski vučji hrt, leonberger… Sve su to najveće pasmine pasa na svijetu, i po visini i po kilaži.

Razne se top liste nabrajaju kad se zapitamo koje su to najveće pasmine pasa na svijetu. No, u većini slučajeva kao broj jedan navodi se dobri div bernardinac. Kažu da je jedan Barry, jednom davno, spasio više od 40 ljudi nestalih u lavini.

Današnji bernardinac više je kućni ljubimac, a puno manje spasilački pas. To prepušta nekim drugim pasminama 😉 No i dalje je dobrodušan pas u ogromnom tijelu. Sjetimo se samo serije filmova o bernardincu Beethovenu!

Najveće pasmine pasa – s Kavkaza, Tibeta, iz Napulja, Njemačke…

Jedna od pasmina koja je uvijek u vrhu kad se spomenu najveće pasmine pasa jest i kavkaski ovčar. Tog ovčarskog psa iskorištavali su i za borbe, a sa svojih gotovo 100 kilograma djeluje izuzetno impozantno.

Mastifi imaju najviše predstavnika na listi najvećih. Engleski, tibetanski, napuljski, južnoafrički (boerboel), sve su to vrlo velike i snažne pasmine Usput budi rečeno, zlatni tibetanski mastif najskuplji je pas na svijetu.

Njemačku dogu možemo nazvati i dvorskim psom jer je u Njemačkoj u srednjem vijeku čuvala dvorce. Zvali su je i Bismarckova doga, danska, tigrasta, ulmska pa čak i engleska doga. Danas te elegantne divove znamo kao njemačke doge.

Veliki, zaigrani, nježni, zastrašujući

Irski vučji hrt visok je i do 80 centimetara. No, unatoč impozantnoj pojavi i tome što su ga u Irskoj koristili u lovu na vukove, danas je to pravi obiteljski pas. A kad kažemo pravi, mislimo na to da ga smatraju jednim od najlošijih čuvara 😊

Dostojanstveni snažni leonberger uzgajan je za rad, ali to je zaigran privržen i nježan pas. Pirinejski planinski psi zaštitnički su psi i možda djeluju zastrašujuće onako veliki i bijeli. Ali, zapravo su to strpljivi i nježni psi.

Ljepota ne ovisi o veličini i obliku

U skupinu „najveće pasmine pasa“ možemo ubrojiti i anatolskog pastirskog psa (kangala), još jednog dobrog diva – newfoundlanda i crnog ruskog terijera. Tu su i cane corso, škotski jelenski hrt, bernski planinski pas, veliki švicarski planinski pas (premda ništa švicarsko danas nije popularno 😁)…

Sve u svemu, ove su nas divovske pasmine podsjetile da ljepota ne ovisi o veličini i obliku. A ako odlučite u svoj život pustiti neke od ovih fascinantnih pasa, potrebno ih je socijalizirati i raditi s njima. Uostalom, kao i sa svim drugima, bili oni rasni psi s rodovnikom, mješanci iz lokalnog azila. I neovisno o tome imali oni osamdesetak kilograma ili tek koju kilicu.

Jedna izreka kaže – i sitno je bitno. A slavni Isaak Newton rekao je – Ako sam i vidio dalje od drugih, to je zato što sam stajao na ramenima divova!

Foto: Unsplash

Najnovije

Naši partneri