Mješanci – najbrojnija „pasmina“ pasa

mješanci 08
Podijelite objavu
Upoznajemo pasmine pasa pa je red da kažemo nešto i o mješancima. Nisu, naravno, pasmina, nemaju titule, nisu čistokrvni, nemaju „papire“ niti je poznato njihovo obiteljsko stablo… Ipak, mnogi svoj dom i svoje srce otvore baš jednoj takvoj njuškici!

Psi mješanci. Često ih znaju nazivati i pogrdnim imenima, ali nije li to uvijek tako kod nas, kad je netko malo drukčiji. Avlijaneri i džukele – oni koji ih tako zovu ostat će uskraćeni za nevjerojatnu ljubav kojom su mogli biti obasuti.

A zašto su nam tema mješanci? Pa zato što inače pišemo o psima s rodovnikom i upoznajemo pasmine. Tako je došao red da upoznamo i mješance, nastale miješanjem raznih pasmina. No, to što nemaju plemenite pretke, ne znači da sami nisu itekako plemeniti! Uz to, vjerojatno su najbrojnija „pasmina“ pasa.

Mješanci – jedinstveni i posebni

Često se tvrdi da je jedna od glavnih prednosti pasa mješanaca povećana genetska raznolikost zbog miješanja pasmina. Miješanje pasmina, tvrde mnogi, može smanjiti rizik od genetskih bolesti pa bi potomci dviju nesrodnih jedinki mogli imati bolje zdravlje i otpornost u usporedbi s čistokrvnim psima. No, nije to baš tako. Neka relevantna istraživanja pokazala su da su psi iz kontroliranog uzgoja s odgovornim uzgajivačima ipak zdraviji nego mješanci.

Psi mješanci mogu imati različite fizičke osobine i osobine ponašanja. Iako to može učiniti predviđanje njihovih karakteristika većim izazovom, to također znači da je svaki pas mješanac jedinstven. Nema istih mješanaca.

Kombinacije različitih pasmina mogu dovesti do fascinantnog i jedinstvenog fizičkog izgleda. Ta raznolikost može učiniti mješance vizualno zanimljivima i dodati im šarma. A biti jedinstven, danas kada svi teže biti što sličniji jedni drugima, uistinu je važna karakteristika.

Osobnost i individualnost

Budući da je kod nečistokrvnih pasa često puno manji naglasak na njihovom izgledu, pas svojoj potencijalnoj budućoj obitelji može lakše „ukazati“ na svoje individualne kvalitete i na svoju osobnost.

Psi mješanci pristupačniji su za nabavu od čistokrvnih pasa, najčešće ih poklanjaju. To, naravno, može biti posebno privlačno pojedincima ili obiteljima s ograničenim budžetom. Jer i kupiti psa danas je postao luksuz.

Mnogi mješanci nalaze se u skloništima i azilima. Udomljavanje mješanca može psu u potrebi pružiti dom pun ljubavi i izvrstan je način borbe protiv prenapučenosti azila. Uz to, udomljavanje iz skloništa ili azila šalje poruku da podržavate odgovornu praksu uzgoja i pružate dom i obitelj jednom psu iz sustava.

Advent je, pak, odlično vrijeme za pokloniti sebi ili svojim bližnjima jednog psa iz azila pod bor. Naravno, jedino u slučaju kada se to radi iz pravih pobuda i uz spoznaju da je pas „za zauvijek“ i uzima ga se doživotno, do kraja njegovog života. A nikako nije prigodni dar kojeg ćemo se riješiti kad nam više ne bude zanimljiv ili kad nađemo drugu zanimaciju.

Sir Reginald Bartholomew III. ili Žućo

Križanci su obično prilagodljivi i svestrani psi, često dobro prilagođeni različitim okruženjima i stilovima života. Ako, pak, uzmete nekog psa beskućnika ili psa iz azila, svoju će vam zahvalnost pokazati na toliko načina, da ćete se vrlo brzo zapitati zašto ranije niste udomili mješanca.

Udomljavanje mješanaca također može pridonijeti smanjenju broja pasa beskućnika i promicanju odgovornog posjedovanja kućnih ljubimaca. Stoga svakako razmotrite psa mješanca kao svog kućnog ljubimca. Pružit ćete mu drugu priliku za život i dobiti partnera punog ljubavi Sigurno nećete požaliti!

No, prije uzimanja bilo kojeg psa, ključno je razmotriti svoj životni stil, specifične zahtjeve psa i posvetiti vrijeme upoznavanju pojedinog psa, kako biste osigurali da ste dobar spoj.

Ukratko, psi „bez papira“ nude spoj miješane genetike, možda i zdravstvenih prednosti, a svakako jedinstvene individualnosti. Sasvim sigurno će vam biti divni suputnici. A bio vaš pas Sir Reginald Bartholomew III. ili Countess Matilda Eugenia Celeste ili „samo“ Žućo ili Uška, zaslužio je jednako puno pažnje, skrbi i ljubavi!

Foto: Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Udruga “S-PAS”

Najnovije

Naši partneri