Cane corso, snažan i odan zaštitnik

cane corso sophie hollies
Podijelite objavu
Cane corso velika je drevna pasmina pasa. Izvorno je uzgajan u Italiji za različite zadatke, uključujući čuvanje imovine, lov na veliku divljač i rad sa stokom.

Cane corso, osebujna je i impresivna drevna talijanska pasmina pasa poznata po svojoj snazi, odanosti i zaštitničkoj prirodi. Taj div ima bogatu povijest koja seže sve do starih Rimljana. Izvorno je uzgajan u Italiji za različite zadatke, uključujući čuvanje imovine, lov na veliku divljač i rad sa stokom.

Ime pasmine potječe od latinskog izraza “cohors”, što znači “čuvar” ili “zaštitnik”, a budući da je izuzetno privržen svojim ljudima, zaista je na glasu kao izvrstan čuvar.

Voli ga i Rambo

Kolika je njihova popularnost, govori i podatak da je tijekom prošle godine ta pasmina bila najguglanija u Americi. Zabilježeno je više od milijun pretraga mjesečno.

Zanimljivo je da se pasmina cane corso povremeno pojavljuje i u glumačkim ulogama, u filmovima i televizijskim emisijama. Nabrojat ćemo neke – Igre prijestolja, Obitelj Borgia, Crna lista, Colombiana, Hotel za pse…

Vole ih i mnoge slavne osobe, spomenimo LeBrona Jamesa, Tracy Morgan, Patty LaBelle, Sylvestera Stallonea, Vina Diesela, Quentina Tarantina, Sherri Shepherd…

cane corso sophie hollies 02

Velika i snažna pasmina

Cane corso mišićavi su i snažni psi robusne građe, kratke guste dlake u raznim bojama. Srećom, kao i kod primjerice dobermana, praksa kupiranja ušiju (i repa) sve je rjeđa, a u mnogim je europskim zemljama i zabranjena zbog brige za dobrobit životinja.

Ova velika pasmina ima karakterističnu i prepoznatljivu veliku glavu četvrtastog oblika s izraženom njuškom i vrlo snažnom čeljusti.

Kao što smo rekli, cane corso poznat je po svojoj odanosti i zaštitničkom ponašanju. Ti su psi obično rezervirani i oprezni u odnosu sa strancima, što ih čini izvrsnim psima čuvarima. No, sa svojim su obiteljima privrženi, puni ljubavi. Zato ih se često opisuje kao nježne divove pa su sve češći kućni ljubimci. Naravno, rana socijalizacija i pravilna obuka ključni su kako bi se osiguralo da psi budu dobro prilagođeni i poslušni.

Zato, ako razmišljate o dovođenju cane corsa u svoj dom, važno je da budete spremni na obveze i odgovornosti koje dolaze s posjedovanjem (bilo koje) velike i snažne pasmine.

cane corso jabari timothy

Cane corso, inteligentan pas koji traži stimulaciju

Cane corso su inteligentni psi koji brzo uče i vole mentalnu stimulaciju i aktivnosti u kojima će rješavati probleme. Njihova obuka bi trebala biti dosljedna, pozitivna i zasnovana na nagrađivanju, kako bi do izražaja došlo njihovo najbolje ponašanje.

Stoga su svakodnevne šetnje, igranje i mentalna stimulacija bitni za sprječavanje dosade i destruktivnog ponašanja. No, tako je kod svakog psa, neovisno bio on čistokrvan ili mješanac.

Potencijalni vlasnici pasmine cane corso trebaju biti spremni uložiti vrijeme i trud u obuku i socijalizaciju. Ovi psi zahtijevaju snažnog i samouvjerenog vođu, kako bi bili sigurni da su dobro odgojeni i sigurni u društvu drugih.

cane corsko maiar shalaby

Odgoj, trening i najvažniji sastojak – ljubav

Treba naglasiti da posjedovanje psa pasmine cane corso, ili bilo koje druge velike i snažne pasmine pasa, nosi odgovornost. Važno je osigurati njihovo dobro ponašanje i sigurnost u društvu drugih, ali je važno osigurati i da se oni osjećaju dobro i ugodno u raznim situacijama, kako među ljudima, tako i među drugim životinjama.

Uostalom, svaki pas, bez obzira na pasminu, ima svoj jedinstveni temperament i osobnost. Osobine pasmine mogu nam dati neke općenite smjernice, ali bitno je prosuditi ponašanje svog psa na temelju njegovih individualnih radnji i iskustava.

Da zaključimo, cane corso može biti divno društvo ako se odgovorno odgaja i trenira te ako ga se tretira s pažnjom i ljubavi. Oni sami po sebi nisu opasni, ali njihova veličina, snaga i zaštitnički instinkti zahtijevaju odgovorno vlasništvo, socijalizaciju i obuku kako bi bili dobro prilagođeni i sigurni članovi zajednice.

Foto: Unsplash – Sophie Hollies, Maiar Shalaby, Jabari Timothy

Najnovije

Naši partneri