Mango iz Karlovca drugi najljepši mladi pas na svijetu

mango - border collie
Podijelite objavu
Sjajne vijesti stižu sa Svjetske izložbe pasa koja se upravo održava u Švicarskoj – border collie Mango drugi je najljepši mladi mužjak na svijetu!

Mango je jednogodišnji border collie i na Svjetskoj izložbi pasa u Ženevi proglašen je najljepšim mladim mužjakom na svijetu, objavila je Radio Mrežnica!

Sjajan je to uspjeh za njegove vlasnike Teu Lapić i Jakova Cvitana te uzgajivačnicu Forest Paws Kennel. Mango je drugi najljepši pas od 11 mužjaka koliko ih je bilo u najužoj konkurenciji.

Mango i Forest Paws Kennel

Karlovački Forest Paws Kennel mala je obiteljska uzgajivačnica, a vlasnici ističu:

– Cilj nam je uzgojiti stabilne, zdrave i agilne pse koji vole aktivnosti, igru i rad. Želja nam je osjećaj beskrajnog povjerenja, privrženosti, ljubavi i smijeha koju nam naši psi pružaju, prenijeti i na buduće vlasnike.

Uz bordere, uzgajaju i škotske ovčare, a na pitanje zašto baš border collieji kažu:

– Energični, veseli, uvijek spremni za akciju ovi psi će vas natjerati da i sami postanete puno aktivniji, ako to već niste. Naveliko oduševljava njihova želja za učenjem trikova i novih zapovijedi.  

Mango, čestitamo tebi i tvojim ljudima i želimo ti još puno igranja, skakanja i uspjeha na natjecanjima!

Energični psi koji vole stimulaciju

Border collie, graničarski škotski ovčar, pasmina je pasa cijenjena kao pastirski i radni psi. No, sve više postaju obiteljski ljubimci jer stvaraju snažne veze sa svojim vlasnicima i obiteljima.

Smatraju ih jednom od najinteligentnijih pasmina pasa. Imaju izvanrednu sposobnost brzog učenja naredbi i ističu se u raznim aktivnostima obuke. Njihova inteligencija također ih čini vrlo osjetljivima i prilagodljivima različitim zadacima.

Izvorno su uzgajani za čuvanje stoke pa imaju snažan instinkt okupljanja, kontrole i premještanja životinja, stoga mogu pokušati okupiti članove obitelji, druge kućne ljubimce ili čak predmete.

Border collieji su vrlo energični psi koji zahtijevaju fizičku i mentalnu stimulaciju. Vole vježbe poput trčanja, igranja dovlačenja i sudjelovanja u treningu agilnosti.

Psi koji rješavaju probleme

Ovi psi su poznati i po svojoj snažnoj radnoj etici i entuzijazmu za zadatke. Imaju snažnu želju zadovoljiti svoje vlasnike i istaknuti se u aktivnostima koje izazivaju njihov um i tijelo. Uz to su vrlo oprezni psi.

Također imaju impresivnu sposobnost koncentracije, što je važno za njihov uspjeh kao radnih pasa, posebno kada čuvaju stoku ili se natječu u psećim sportovima.

Vješti su u rješavanju problema, a zbog svoje inteligencije i želje da ugode, odlično reagiraju na dresuru i mogu naučiti mnogo naredbi i trikova.

Upravo ta njihova inteligencija i svestranost čine ih izvrsnim natjecateljima u mnogim aktivnostima.

No, ne zaboravimo, kao i mnoge druge pasmine, ni border collie nije pasmina za svakoga. Njihova visoka razina energije i inteligencije zahtijevaju predani trening, mentalnu stimulaciju, fizičku vježbu i puno ljubavi, kako bi njihovi životi bili sretni i ispunjeni.

No, ne vrijedi li to i za sve druge pse 😉

Foto: screenshot Forest Paws Kennel

Najnovije

Naši partneri