Križevci i Viškovo brinu o psima

krizevci park za pse
Podijelite objavu
U Križevcima je otvoren prvi park za pse opremljen raznim spravama, dok će Viškovo dobiti tematski put za rekreaciju i šetnju vlasnika s njihovim ljubimcima.

U zadnjih nekoliko dana stigle su odlične vijesti za vlasnike pasa s dva kraja lijepe naše, iz Križevaca i iz Viškova. U Križevcima je, u Ulici Franje Tuđmana, otvoren prvi park za pse, dok Viškovo dobiva tematski put za rekreaciju i šetnju vlasnika s njihovim ljubimcima, psima.

Prije toga već smo pisali o tome da Europska komisija donosi paket mjera za dobrobit životinja, među njima su i mjere koje se odnose na pse i mačke, a širi se i popis gradova koji odustaju od vatrometa zbog negativnih posljedica na životinje i okoliš.

Vau vau Križevci

– Rezultat je to inicijative građana, dakle kroz naša nastojanja da direktno komuniciramo s građanima, jedna od većih potreba ili želja građana bila je imati osmišljen park za pse, prostor gdje bi građani mogli istrčavati svoje ljubimce, naglasio je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn. Ukupna vrijednost uređenja parka iznosila je 19.324,50 eura.

Rajn je ujedno uputio apel građanima svoga grada da udome psa:

– Što se tiče općenite brige za pse, htio bih istaknuti da imamo zakonsku obvezu zbrinjavati napuštene pse u azilu i za to izdvajamo sad već rekordne iznose od 200 tisuća eura, ali to nudi i značajnu mogućnost udomljavanja pasa. Apeliram na sve sugrađane da razmisle o udomljavanju pasa, u azilu u ovom trenutku ima više od 100 napuštenih pasa.

Iz tog razloga je Grad pokrenuo inicijativu udomljavanja napuštenih pasa pod nazivom „Vau vau Križevci“ kojom se potiče građane na udomljavanje psa koji se nalazi u skloništu.

Pokupi kakicu

– Cilj ovog projekta je realizacija novog i zanimljivog sadržaja za lokalno stanovništvo i njihove kućne ljubimce kakvog dosad nije bilo u Viškovu. Tematski put omogućit će kvalitetno provođenje slobodnog vremena za lokalno stanovništvo u društvu svojih kućnih ljubimaca i drugih vlasnika pasa. Osim toga, na toj će se lokaciji postaviti i sprave za agility treniranje pasa, što će koristiti socijalizaciji i razvijanju motorike pasa. Socijalizacija, istrčavanje, treniranje i odgoj psa nezaobilazan su dio kvalitetne brige o kućnom ljubimcu pa sam sigurna da će uređenje tematskog puta zadovoljiti potrebu brojnih vlasnika koji žele sigurnu površinu za igru, istrčavanje i treniranje pasa, posebice za vlasnike koji žive u stanovima, rekla je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović o novom općinskom projektu.

Cilj je projekta unapređenje uvjeta za kvalitetan boravak na otvorenom prostoru lokalnom stanovništvu i njihovim kućnim ljubimcima – psima, poticanje lokalnog stanovništva na aktivan boravak u prirodi i na aktivno provođenje slobodnog vremena u društvu kućnih ljubimaca, socijalizacija i razvijanje motorike pasa te upoznavanje i zbližavanje vlasnika koji mogu dijeliti svoja iskustva, promicanje odgovorne skrbi za kućne ljubimce… Projekt je vrijedan ngotovo 100 tisuća eura.

Kako bi okoliš bio čišći i zdraviji i mještani zadovoljniji, Općina Viškovo ovih je dana nabavila specijalizirane spremnike za pseći izmet koji su postavljeni na 14 lokacija u što je uloženo nešto više od 5 tisuća eura. Kako bi informacija o spremnicima došla do što više ljudi, edukativni letak „Pokupi kakicu“ mještani će dobiti i kroz prosinačko izdanje općinskog Glasnika.

Foto: Grad Križevci, Općina Viškovo

Najnovije

Naši partneri