Europska komisija donosi mjere za dobrobit životinja

europska komisija hermes rivera unsplash
Podijelite objavu
Paket mjera Komisije uključuje reformu postojećih pravila EU-a o prijevozu životinja, čime će se poboljšati dobrobit 1,6 milijardi životinja koje se svake godine prevoze u Uniju i iz nje.

Prvi put u svojoj povijesti, Europska komisija predložila je nova pravila EU-a o dobrobiti i sljedivosti pasa i mačaka koji se uzgajaju, drže i kojima se trguje kao kućnim ljubimcima u gospodarske svrhe.

Novim pravilima o dobrobiti i sljedivosti pasa i mačaka prvi će se put uspostaviti jedinstveni standardi EU-a za uzgoj, smještaj i postupanje sa psima i mačkama u objektima za uzgoj, trgovinama kućnim ljubimcima i skloništima, objavilo je predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Za Europu bez krzna

Paket uključuje reformu postojećih pravila EU-a o prijevozu životinja, čime će se poboljšati dobrobit 1,6 milijardi životinja koje se svake godine prevoze u Uniju i iz nje. Ta je reforma najveća reforma pravila Unije o dobrobiti životinja tijekom prijevoza u posljednjih 20 godina!

Sljedivost pasa i mačaka (alat za praćenje u svakom trenutku) poboljšat će se i zahvaljujući obveznoj identifikaciji i registraciji u nacionalnim bazama podataka, kako bi se suzbila nezakonita trgovina i omogućila bolja kontrola uvjeta dobrobiti životinja u tim objektima.

Komisija predlaže i daljnje korake u vezi s europskom građanskom inicijativom „Za Europu bez krzna”, kojom se poziva na zabranu uzgoja krznaša na razini EU-a i prodaje proizvoda koji sadržavaju takvo krzno na jedinstvenom tržištu. Europska komisija pozdravlja tu inicijativu i prepoznaje da je europskim građanima izuzetno stalo do dobrobiti životinja.

Komisija: Trgovina psima i mačkama vrijedna 1,3 mlrd. eura

Europska komisija ističe da oko 44 % kućanstava u Europskoj uniji ima barem jednog kućnog ljubimca. Trgovina psima i mačkama posljednjih je godina znatno porasla i dosegla godišnju vrijednost od 1,3 milijarde eura. Međutim, standardi dobrobiti životinja za profesionalne uzgajivače i osobe koje drže i prodaju pse i mačke uvelike se razlikuju među državama članicama. Postoje i brojni dokazi o neodgovarajućim praksama i zlostavljanju.

Osim toga, naglo je porasla nezakonita trgovina psima i mačkama, čemu je doprinijelo rastuće internetsko tržište, na kojem se trenutačno odvija 60 % ukupne prodaje pasa i mačaka u Uniji. U novom izvješću osuđuju se razmjeri nezakonite trgovine psima i mačkama, kao i postojeći nedostaci koji tu trgovinu omogućuju.

Poboljšanje dobrobiti pasa i mačaka

Ovaj prijedlog Komisije ne donosi nove propise za građane i vlasnike kućnih ljubimaca. Njime se uspostavljaju jedinstvena pravila EU-a o dobrobiti pasa i mačaka koji se uzgajaju ili drže u objektima za uzgoj, trgovinama kućnim ljubimcima i skloništima:

  • prvi put u povijesti primjenjivat će se minimalni standardi za uzgoj, smještaj, skrb i liječenje tih životinja u cijeloj Uniji;
  • strogi zahtjevi sljedivosti u kombinaciji s automatiziranim provjerama internetske prodaje pomoći će nadležnim tijelima da nadziru uzgoj i trgovinu psima i mačkama, a kupcima da provjere ispravnost identifikacije i registracije njihovih ljubimaca;
  • države članice morat će ponuditi osposobljavanje za osobe koje rukuju životinjama, a svaka osoba koja kupi psa ili mačku bit će obaviještena o važnosti odgovornog vlasništva;
  • uvoz pasa i mačaka morat će ispunjavati jednakovrijedne standarde dobrobiti.

No, i sami možemo doprinijeti boljem tretmanu životinja iz uzgoja, tako da kupujemo odgovorno i od provjerenih uzgajivača i trgovina!

Foto: Unsplash – Hermes Rivera, Bernd Dittrich

Najnovije

Naši partneri