Grad Zagreb ne odustaje od vatrometa

Grad Zagreb ne odustaje od vatrometa - Volim pse
Podijelite objavu
Iako su u Gradu svjesni negativnih posljedica pirotehnike na okoliš, ljude i ljubimce, Grad Zagreb ne odustaje od vatrometa za doček.

Među više od 20 gradova koji su odustali od novogodišnjeg vatrometa, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i ljubimaca, još uvijek nema glavnog grada, Zagreba. Prema odgovoru koji je stigao iz ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića Prijateljima životinja, ove godine Grad Zagreb ne odustaje od vatrometa.

Možda dogodine.

“Nažalost ove godine će se održati vatromet radi već provedenog postupka javne nabave”, pojašnjava se iz ureda gradonačelnika Zagreba.

Psima i mačkama vatromet izaziva panične napade

Poručuju da će dogodine razmotriti mogućnost “alternativnih vatrometa prihvatljivih za kućne ljubimce”. Iako su svjesni da vatromet uzrokuje “zagađenje okoliša, uznemirava ljude”, te “izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima”, Grad Zagreb nije smogao snage da otkaže pirotehniku.

Grad Zagreb ne odustaje od vatrometa - Volim pse
Ove godine Grad Zagreb ne odustaje od vatrometa, možda dogodine

“Izrazito nam je žao što nećete uspjeti obustaviti vatromet ove godine s obzirnom na to da smo poslali apel još početkom godine. Ali nas veseli činjenica da je to zadnji vatromet u organizaciji Grada Zagreba. Time ste nas jako razveselili, kao i veliku većinu građana”, kažu Prijatelji životinja.

“Takvom odlukom pridružit ćete se više od 20 gradova koji su to već učinili. Isto tako, raduje nas što ste svjesni problema velikog stradavanja divljih i kućnih životnja zbog vatrometa, ali i okolišnog zagađenja. Dok psima i mačkama vatromet izaziva panične napade koji mogu završiti i smrću, a pticama dezorijentiranost ili pogibelj, tlu i zraku također radi prilično veliku štetu”, poručili su Prijatelji životinja.

Već 20 gradova odustalo od vatrometa

Podsjetimo, brojni hrvatski gradovi odustali su od organiziranih vatrometa za doček nove godine. Među prvima je bila Rijeka. Dio novca od vatrometa gradske vlasti dat će udrugama koje skrbe o životinjama.

“Ovakva odluka donesena je u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš. Također svi oni na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice. Želimo da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima“, poručili su iz Grada Rijeke.

Među gradovima u kojima neće biti novogodišnjeg vatrometa još su: Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Pula, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zabok, Požega i Đurđevac.

Najnovije

Naši partneri