Glazbom protiv vatrometa

Glazbom protiv vatrometa - Volim pse
Podijelite objavu
Kako pomoći našim četveronošcima tijekom prosinca? Britanski Kinološki klub TKC predlaže popis pjesama uz koje bi se mogli priviknuti na zvukove vatrometa.

Bliži se najveseliji mjesec u godini, prosinac, a mi predlažemo da probate glazbom protiv vatrometa. No, krenimo od početka.

Božić, darivanje, glazba, Djed Mraz, kolači i – vatrometi. Nemali broj naših dlakavih ljubimaca boji se vatrometa, petardi i jake buke pa upravo zato mnogi među nama prosinac dočekuju sa strepnjom. Razne kapi za smirenje, suplementi, treninzi, odvraćanje pažnje, tješenje, slušalice, čak i happy hoodie, sigurno ste svašta pokušali. A onda ste se, na kraju, našli u nekom skrivenom kutku stana gdje tješite i mazite svog prestrašenog psa koji cvili, zavija, trese se, ubrzano diše i dahće ili uznemireno i nervozno šeće po kući.

Britanski Kinološki klub (The Kennel Club, TKC) predlaže nešto drugo, smatraju da se može i glazbom protiv vatrometa. Oni su, naime, izradili popisi glazbenih brojeva koji bi psima trebali pomoći da se s vremenom priviknu na zvukove vatrometa. Playlista za pse nazvana je “Firework Pet Training”, a dostupna je na Spotifyju. Pjesme ukupno traju više od sat vremena, a sastoje se od zvučnih efekata vatrometa koji bi psima trebali pomoći da se s vremenom naviknu na buku i prosinačke vatromete dočekaju spremni i smireni.

Pružite psu sigurno okruženje

Kako kažu u TKC-u, muzika na početku mora biti tiha i psima se pušta kratko, da bi se postupno povećavala glasnoća. Naravno, ako vidite da se pas boji, treba odmah prestati s ovim glazbenim treningom.

Prema The Independentu, izvršni direktor TKC-a Mark Beazley rekao je da njihova „statistika pokazuje da zaista postoje razorne i dugoročne posljedice kada vatromet neočekivano utječe na pse s osjećajem straha, s tisućama pasa koji bježe, ponašaju se neuobičajeno i pokazuju jasne znakove straha i tuge svake godine“.

Glazbom protiv vatrometa svakako je još jedna dobrodošla ideja. No, svatko od nas najbolje poznaje svog psa jer svaki od njih reagira različito na vanjske podražaje pa tako i buku. Važno je na vrijeme prepoznati strah i uznemirenost te odgovarajuće reagirati i maksimalno ga zaštititi, osiguravajući mu okruženje u kojem se osjeća sigurno i zaštićeno.

Najnovije

Naši partneri