Galgo – od simbola plemstva do zlostavljanja

galgo 01
Podijelite objavu
Španjolski hrt ili galgo pasmina je koja, logično, potječe iz Španjolske gdje se koristi za lov na zečeve. Nažalost, zbog okrutne tradicije španjolski lovci svake godine ubiju nekoliko desetaka tisuća galga.

Visok je i do 70 cm, ima oko 30 kg, graciozan je i elegantan gonič s dugom poviješću koja seže nekoliko stoljeća unatrag. To je galgo, španjolski hrt za čiji se opstanak danas bore mnoge udruge i volonteri.

Kao što mu ime kaže, galgo potječe iz Španjolske. No, upravo ondje, u njihovom domu, na kraju svake sezone lova budu ubijeni deseci tisuća galga. Tako je od nekadašnjeg simbola plemstva, španjolski hrt došao u situaciju da mu se udruge i volonteri bore za život i za opstanak pasmine.

Galgo - Volim pse

Trkači i spavači

Kao što smo rekli, galgi su psi srednje veličine do veliki, vitke i mišićave građe. Imaju duboka prsa, dugo i vitko tijelo te usku glavu s blago zaobljenom lubanjom. Oči su im obično tamne i bademastog oblika, a uši visoko postavljene i savijene unatrag. Imaju dugačak i savitljiv vrat što doprinosi njihovoj iznimnoj brzini i okretnosti. Također imaju dugačak rep koji se sužava pri vrhu.

Ovi hrtovi imaju kratku i glatku dlaku, a dolaze u raznim bojama, uključujući crnu, tigrastu, žutosmeđu, crvenu i kombinaciju ovih boja, svijetlu… Kratka dlaka galga lako se održava i zahtijeva samo povremeno četkanje kako bi se uklonila otpala dlaka.

To su aktivni psi, vole šetati i rastrčavati se. No, unatoč uvriježenom mišljenju da im treba puno trčanja, dovoljne su im redovne šetnje ili trčanje u dvorištu ili parku uz mentalnu stimulaciju. No, zato vole puno spavati i odmarati.

Galgo - Volim pse

Galgo je sportaš sjajnog vida

Galgo je pas poznat po svojoj nježnoj, poslušnoj i privrženoj naravi. Odani su to psi i vrlo povezani sa svojim obiteljima. Unatoč njihovom nježnom ponašanju, također mogu biti neovisni i pomalo rezervirani, odnosno nezainteresirani za nepoznate ljude.

Galgi su obično dobri s djecom i drugim psima. Ipak, zbog svoje lovačke prošlosti, mogu imati jaku želju za plijenom i treba ih nadzirati u blizini malih životinja ili ih adekvatno socijalizirati.

Galgi su iznimni sportaši i poznati su po svojoj nevjerojatnoj brzini i izdržljivosti, a sposobni su doseći brzine do 60 km/h! Oni su hrtovi (sighthounds), što znači da koriste svoj oštar vid za uočavanje i jurenje plijena.

Galgo - Volim pse
Galgo - Volim pse

Prokletstvo lova na zečeve

Nažalost, u nekim dijelovima Španjolske ovi divni psi su nevjerojatno zlostavljani. Kao što smo naglasili, galgo se ondje tradicionalno koristi u lovu na sitnu divljač, poput zečeva.

Naime, tisuće i tisuće štenaca svake se godine priprema za novu sezonu lova. Istovremeno, svake godine nakon sezone lova bude ubijeno više desetaka tisuća galga. Oni su lovcima potrošna roba nakon dvije ili tri godine, a višak su im i svi oni koji ne zadovoljavaju njihove lovačke potrebe i nemaju dovoljno jako izražen lovački nagon.

Poseban je problem okrutna lovačka tradicija jer vjerovanja nalažu lovcima da fizički zlostavljaju ili osakate galge kako bi patili, „da bi iduća sezona lova bila uspješnija“?! Mnogi budu obješeni, bačeni u bunare, ubijeni, a oni sretniji ostavljeni na ulici ili pred vratima mnogobrojnih španjolskih azila koji spašavaju galge.

Galgo - Volim pse

Galgo – sredstvo za rad, a ne ljubimac

Industrija lova u toj divnoj zemlji usred Europe godišnje zaradi gotovo 5,5 milijardi eura, lovački lobi je snažan pa su galgi izostavljeni iz zakona o dobrobiti životinja. I dalje pred zakonom ostaju sredstvo za rad, a ne kućni ljubimci, što bi im osiguralo pravo na život i poštovanje koje zaslužuju.

Srećom, i u Španjolskoj i izvan nje, postoje udruge i volonteri koji spašavaju hrtove, ali i organiziraju kampanje protiv lova sa psima te se zalažu za njegovu zabranu.

Zato je širom Europe sve više ljudi koji su u svoj dom primili te izrabljivane i odbačene pse te pokušali ublažiti, a u konačnici i zaustaviti okrutna postupanja nedostojna civiliziranih zemalja.

Španjolski hrtovi trebaju pomoć

Među mnogim europskim organizacijama posvećenim spašavanju i ponovnom udomljavanju ovih pasa nalazi se i hrvatska Udruga za udomljavanje pasa Honey iz Zagreba.

Honey, uz greyhounde i lurchere iz Irske, udomljava i galge iz Španjolske. Surađuje sa španjolskim azilima Protectora y Santuario Scooby, Asociacion BaasGalgo te s talijanskom udrugom Pet levrieri.

U Hrvatskoj postoji i udruga Pomozimo hrtovima Hrvatska, u kojoj nakon saznanja o groznoj sudbini hrtova i životu koji su dosad proživjeli, također pokušavaju tim bićima pronaći dom u kojem će biti sretni i voljeni.

Stoga, ako baš sada razmišljate o udomljavanju psa, posvajanje španjolskog hrta, jedne od najzlostavljanijih pasmina u Europi, može biti izvrsna opcija.

Galgo je blag pas koji će vam biti vjeran sudrug, zauvijek zahvalan i prilagodljiv vašem stilu života.

Foto: Pet levrieri; Udruga za udomljavanje hrtova Honey, Pomozimo hrtovima Hrvatska.

Galgo - Volim pse

Najnovije

Naši partneri